Consideres que estes festes han tingut bon acolliment per part dels veïns?
Sí. El més important i característic de les festes és el ‘sopar al carrer’. Les associacions o les falles del poble que vullguen traure una mica de diners per a les seues pròpies festes, tenen l’oportunitat de fer sopars en les casetes i d’atraure als veïns perquè acudisquen a sopar en el carrer i a la fresca. Tots els anys la zona de les casetes és un punt de trobada per als veïns i hi ha molt bon ambient.
Després està la gent jove, que prefereix un bon ball o una bona orquestra, per açò intentem acontentar a tots. Enguany he vist que alguns conjunts han atret molt a la joventut i allò estava ple. Les festes són necessàries, açò és evident. Després d’un any de treball, els veïns volen divertir-se, tenir descans i gaudir del poble.
Després de les festes patronals, comencen les festes del Carmen de Port Saplaya. Què destacaries d’elles?
Ara enllacem amb la festa del mar, la verge del Carmen. El tradicional en estes festes és la processó marinera del pròxim diumenge (15 de juliol), on donem una volta amb vaixell pel mar. Jo crec que la proximitat a la platja fa que els veïns tinguen més ganes de festa. A més, també intentem fer activitats tant per als joves com per als majors.
Quines seran les teues prioritats quan acaben les festes?
Seguir treballant i seguir resolent els problemes del poble. Tenim l’objectiu de salvar a Alboraia del gran deute que té i intentem restringir la despesa. Estem complint els paràmetres que en el seu moment va marcar el Ministeri, per la qual cosa anem bé.
Seguirem treballant per a reduir eixe deute i per a tenir els ingressos suficients perquè els serveis socials que donem als ciutadans mai baixen, perquè destinar diners a aquests serveis no és gastar, és atendre als nostres veïns.
Tornaràs a presentar-te com a candidat en les pròximes eleccions?
Sí em vaig a tornar a presentar i vull que m’acompanye l’equip actual. Queda molt de treball per fer, però crec que ho estem fent bé, progressant poc a poc. Estem demostrant que amb treball i amb bona gestió podem fer que Alboraia siga un dels millors pobles on la gent vullga viure.
Crees que viuràs les festes de l’any que ve com a alcalde, després de les eleccions de maig?
Crec que sí, però depèn per complet de la voluntat dels veïns. Ells van a triar entre el que hi ha i han d’escollir el que pensen que és millor.
Quins reptes té Alboraia?
Alboraia necessita infraestructures per a tenir un accés directe des del que ara és autopista al polígon industrial. A més, volem que alguns serveis que tenien els veïns en un moment determinat, tornen a existir. Jo he pensat en una piscina d’estiu, perquè tenim dues platges magnífiques, Port Saplaya i La Patacona, però ens agradaria tindre este servei quasi bàsic en una ciutat del nivell que té la nostra.
Quan vas començar com a alcalde d’Alboraia en 2011, tant el govern valencià com el govern central eren del PP. Ara ha canviat. Ha suposat açò algun canvi per a tu i per al poble?
Sí. El tracte entre institucions ha canviat. En la primera legislatura no em van oferir tenir una reunió amb l’alcaldia de València en aquell moment, però en la legislatura següent, la de 2015, immediatament vam tindre una trobada on tractarem temes comuns. A més, aconseguim ràpidament que l’EMT arribara fins al final de La Patacona i donara servei a tots els veïns d’allí, que rondaran els 5.000.
Des del govern central, que porta un mes aproximadament, ja hem rebut la visita del delegat del govern a l’ajuntament d’Alboraia, al que li hem plantejat algunes reivindicacions. Hem parlat de la famosa V-21 i de l’accés des de l’autovia al polígon del poble. Així mateix, hem reflexionat sobre què és el que va a passar quan l’AVE passe per ací, ja que este servei Alboraia no ho va a rebre a pesar que passe tallant el poble de les platges. Aprofitant que la infraestructura passa per Alboraia, hem demanat recuperar l’estació del Machistre. Per als Pressupostos Generals de l’Estat suposa una goteta d’aigua i donaríem servei a quasi 2.000 habitants que hi ha en Port Saplaya, que actualment tenen un transport públic molt limitat.