sábado, 12 octubre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’art i la lletra: El MuVIM exhibeix una mostra sobre tipografia

 El MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, va inaugurar el passat dimecres l’exposició “Retalls tipogràfics”, comissariada per Begoña Jordá i Jimena González-del Río Cogorno. La mostra, que es pot visitar de manera gratuïta en la Sala de la Torre, es podrà gaudir fins el dia 2 de setembre de 2018.

Begoña Jordá, professora del Màster d’Arts Gràfiques de la Universitat Politècnica de València i comissària de l’exposició junt amb Jimena González-del Río Cogorno, va constatar la dificultat que tenien els seus alumnes per a entendre que la tipografia podia tindre una funció estètica, a més de l’estrictament comunicativa. Així, va pensar que la millor manera d’il·lustrar eixa idea era posar com exemple alguns treball i experiments tipogràfics realitzat pels millors dissenyadors valencians, guanyadors alguns d’ells del Premi Nacional de Disseny.

Ara la mostra en la Sala de la Torre del MuVIM recull la major part d’aquestos treballs exemplars de Pepe Gimeno, Andreu Balius, Daniel Nebot, Joan Quirós, Meteorito, Diego Vainesman, Susana Blasco, Diego Obiol, Bueno Good Brands o Jordi Sempere, entre altres. Obres que fan un recull de molts significats formals i simbolismes visuals que proclamen als quatre vents la bellesa física i expressiva de tot caràcter tipogràfic.

Aquest és el sext any consecutiu que el MuVIM mostra els treballs realitzats en el Màster d’Arts Gràfiques de la UPV. No debades, Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, ha recordat l’especial relació que el museu manté des dels seus inicis amb el món de la tipografia, “amb els caràcters impresos, les lletres de motle, perquè en definitiva són les que fan possible la transmissió del saber mitjançant la paraula escrita”, ha afirmat Griñó. Però les lletres no solament tenen una funció subsidiària a tot propòsit comunicatiu, “les lletres també són formes”, ha indicat José Luis Martín, professor del Màster d’Arts Gràfiques i fundador, junt a Félix Bella i Javier Llopis, de Campgràfic, una editorial amb vint anys d’experiència, “l’única en el món que ha publicat 60 llibres sobre tipografia”.

El visitant podrà contemplar en aquesta exposició, de manera gratuïta, el resultat dels experiments amb la plasticitat de les lletres realitzats per reconeguts dissenyadors valencians que són exemple i guia per als alumnes del Màster de la UPV per a aventurar-se més enllà de la funció lingüística que compleix tota tipografia. Perquè la lletra també és art, expressió artística. Un aspecte que, com ha recordat Amador Griñó, ha estat sempre present en altres cultures, “com la musulmana, que atén especialment als aspectes estètics de les lletres perquè també compleixen una funció decorativa, donat que l’Islam prohibeix reproduir imatges.

Últimas noticias

Contenido relacionado