La Diputació de Castelló ha aprovat la concessió d’un total de 50 ajudes a la natalitat a famílies de municipis de menys de mil habitants com una de les mesures del seu ambiciós programa Repoblem per a revertir la situació de despoblació que pateix l’interior de la província.
L’èxit d’aquesta iniciativa és tal que el Govern Provincial ha septuplicado la concessió d’ajudes respecte a la primera convocatòria que va realitzar en 2016. I és que aquestes ajudes econòmiques de 600 euros per naixement o adopció se suma a altres recursos que ja ha posat en marxa contra la despoblació rural i que han tingut molt bon acolliment com són les Escoles Matineres en centres educatius i les Unitats Respira (Unitats de Respir Familiar) per a la cura de dia de persones majors dependents.
La diputada provincial d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha assegurat que “l’extraordinària evolució d’aquestes ajudes ens indica que estem arribant, que el grau d’implantació que estan tenint les mesures de la Diputació amb Repoblem als pobles més xicotets està sent positiu. Estem arribant a tots els racons de la província amb mesures útils, generant recursos per a ajudar al fet que cada dia siguen més famílies les que decidisquen viure als pobles”.
En aqueix sentit, la diputada ha explicat que “sabem que les ajudes no són la gran solució al problema, però a través d’aquestes ajudes sí que estem llançant un missatge de suport a totes les parelles que decideixen quedar-se en aquests pobles a desenvolupar el seu projecte de vida familiar. Estem amb els pobles xicotets, i tot recurs que puga ajudar al fet que la gent jove decidisca quedar-se en ells ho tenim en compte, perquè de la seua permanència depén també la de la província tal com la coneixem, amb totes i cadascuna de les 135 identitats que la fan única”.
En aqueix sentit, cal tindre en compte que aquestes ajudes s’articulen en tres períodes, amb la condició d’abastar tot l’any. No es tenen en compte criteris de renda sinó que ha de justificar-se la seua residència en aquests pobles mitjançant el volant d’empadronament emés per l’Ajuntament corresponent, en el qual haurà de fer-se constar la data d’antiguitat com a veí del municipi.
Gran implantació de Escoles Matineres, guarderies i Unitats Respira
L’important abast que estan tenint les iniciatives de la Diputació amb #Repoblem en el món rural de la província es percible en analitzar les xifres d’implantació dels Escoles Matineres (32), la posada en marxa de les Guarderies a partir d’abril (10) i les Unitats de Respir Familiar (82). Unes altres, com el Transport Rural amb finalitats Metges, també estan sent utilitzades per la major part dels municipis més xicotets.
“Els recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que hui aquestes famílies tenen una mica més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb Repoblemdóna bona mostra d’això”.
Cal recordar que aquest 2019 la Diputació ha ampliat de 66 a 82 les Unitats Respira, de 23 a 32 les Escoles Matineres i ha activat la Xarxa Provincial de Guarderies amb la posada en marxa de les 10 primeres Unitats de Conciliació Familiar el mes vinent d’abril.