El ple d’Orpesa, reunit en sessió extraordinària, va aprovar ahir, una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana en el sector nord-est, que serà remesa al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). En cas de ser acceptada, suposarà l’aplicació de l’acord al qual van arribar l’Ajuntament i les parts implicades en el litigi de l’edifici Bernat, que significarà el pagament d’1,5 milions d’euros de les arques municipals. L’objectiu és evitar, d’aquesta manera, el seu enderrocament, decretat per una sentència de 1990. El dictamen va comptar amb els vots favorables del PP i Ciutadans, l’abstenció de PSOE i Sí Es Pot Orpesa i el vot en contra de Compromís.
El regidor d’Urbanisme, Tomás Fabregat, assenyala que amb aquesta actuació es persegueix “minimitzar els costos, ja que de no acceptar-se la modificació per part del TSJCV, l’import a pagar podria ser molt major”. L’edil va recordar, que aquest litigi es remunta als anys 80 a partir d’una irregularitat administrativa que afectava una zona verda, encara que també va afegir que en el seu moment “els regidors que ho van aprovar tenien informes favorables dels tècnics”.
“En cas d’acceptar-se la modificació, els 1,5 milions es pagarien a terminis amb càrrec al romanent prèvia modificació de crèdit”, va explicar l’alcalde, Rafael Albert.
Els grups van rebutjar una esmena d’addició presentada per Compromís, que sol·licitava incoar un expedient per a demanar responsabilitats personals als regidors i a l’arquitecte que van aprovar aquesta actuació. “La llei ja contempla l’exigència de responsabilitats, per la qual cosa aquesta moció no té sentit i, a més, no és el moment”, va explicar Fabregat.
Així mateix, Rafael Albert va destacar que la moció feia referència a una llei, la 30/92, “que ja ha sigut derogada”.
També s’ha aprovat desestimar el Recurs Potestatiu de Reposició, interposat per Cristina Agustí Matutano contra l’acord del ple del 15 de novembre de 2017, en el qual s’establia una reordenació de l’àrea municipal d’Urbanisme. “Aquesta decisió va correspondre al responsable dels serveis administratius de l’ajuntament i es va prendre pensant en criteris d’eficiència”, va manifestar Tomás Fabregat. El punt va tirar endavant amb els vots favorables de PP, PSOE i Sí Es Pot i l’abstenció de Ciutadans i Compromís.