Pablo Ruz Vilanova: “Elx com a capital Cultural, Econòmica i Empresarial de la Província és l’objectiu a perseguir”

El president dels populars il·licitans i candidat a l'alcaldia presentarà el seu projecte polític en la Primera Convenció Local del seu partit el 16 de juny

801

Pablo Ruz Villanueva exerceix la seua labor de professor de l’ESO en Història i Geografia en el col·legi Aitana, alhora que ho compagina amb ser regidor del Partit Popular a Elx. Als seus 35 anys espera convertir-se en alcalde de la seua ciutat en 2019 i per a açò, presentarà el seu projecte en la convenció de juny de la seua formació política. En la legislatura del 2011 fins al 2015 es va encarregar d’àrea de Cultura i la nostra redacció ha volgut saber, que plans té per a Elx i que opina de certs temes.

Pablo Ruz Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

El PP d’Elx és protagonista de moltes baralles per la renovació, considera aqueix procés completat?

Elx ha protagonitzat una fita històrica l’any passat i ha sigut realitzar unes eleccions democràtiques, netes i transparents, com qualsevol partit democràtic del món i açò ha sigut en el PP d’Elx. És alguna cosa que veníem demandant fa molt temps i s’ha aconseguit. Açò és l’històric, l’important i el realment rellevant en unes eleccions a les quals van acudir a votar unes 1300 persones. El Partit Popular és el dia d’avui la segona organització més important de la ciutat d’Elx. Els militants que tenen dret de vot en el PSOE no arriben ni als 500, en Ciutadans són uns 80, en el PP 1300. En un exercici impecable de democràcia, en una exhibició de normalitat, d’ací el resultat, un 69% de la militància va optar per una candidatura nova, i no dic per un nom, sinó una candidatura i la resta va voler la continuïtat. Hem conformat un partit des d’aqueixes eleccions nou, diferent, però sent un punt i seguit, no un punt i aparte. A més, d’un equip de gent il·lusionada amb projectes il·lusionants i amb una clara voluntat, per tornar a l’alcaldia, tot la resta són ajustos normals en qualsevol partit que s’haguera ficat en un procés democràtic. En un procés democràtic sempre hi ha uns que guanyen i uns altres que perden, la clau està en com gestiona el que guanya, la victòria. També hi ha hagut un procés democràtic en el partit socialista i resulta que el diagnostique és molt diferent. Jo ho veig des de la més absoluta normalitat i exemplaritat.

Què opines sobre l’Àrea Metropolitana entre Alacant i Elx?

Jo aposte per denominar-la més que Àrea Metropolitana, Àrea Funcional. Perquè Àrea Metropolitana sempre parla de jerarquia urbana dominant. Són dues ciutats que estan al mateix nivell, és més, Elx està per damunt quant a renda per capità, quant a potencial econòmic i quan aportació al PIB nacional, però bé, és veritat que Alacant és la capital administrativa de la província. El que cal fer és que aquesta àrea entre Elx i Alacant en les quals estan incardinades, ja que algunes infraestructures més importants com a aeroport i com IFA, tinguen el valor que necessite i que requereix. Per açò, nosaltres per a vertebrar aquesta Àrea Funcional hem lluitat moltíssim i açò ho vam fer nosaltres a títol personal com a Partit Popular d’Elx. A títol directament implicat amb el Ministeri de Foment per a la conservació de la línia de rodalia Alacant i Elx, per a la instal·lació de la parada de rodalia en l’aeroport i en l’AVE. Ho hem aconseguit entre tots, ja està el procés en marxa i cal seguir treballant per convertir IFA en un referent nacional espanyol de primera magnitud i per moltes altres coses, per vertebrar millor el territori. Crec que aquest és el camí, l’Àrea Funcional és una realitat que ja no té marxa arrere.

Es té la impressió que Elx està molt oblidada en la província sent la segona ciutat més important, hi ha alguna cosa per a millorar-ho?

Elx és la capital econòmica, empresarial i cultural de la província d’Alacant, amb tots els respectes a la capital administrativa que és Alacant. En aqueixes tres definicions és en les quals hi ha treballat i per les quals cal reivindicar justícia per a la ciutat d’Elx, és veritat, que les administracions públiques del context nacional, autonòmic i provincial no han invertit, ni han dedicat a Elx el que per justícia ens mereixem. Jo cree, que ha arribat el moment de demanar-ho des de la lleialtat, però des de l’exigència, demanar justícia i crec que aqueixa capitalitat cultural, empresarial i econòmica de la província necessita i requereix, major inversió per part de totes les administracions, sobretot, de la provincial i també de l’autonòmica. El que es diu inversions estratègiques, clar que sí, no cal tenir gens de por. Per a un polític que serveix a la seua ciutat, encara que jo sóc polític relativament, -perquè sóc professor, però bé-, per a un polític que està en l’acció política municipal, no hi ha un altre objectiu que no siga posar la seua ciutat per sobre de tot i és que a més, Elx té condicions per a estar-ho i ho mereix.

Pablo Ruz Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Quin és l’objectiu que s’ha marcat per a l’any que queda fins a eleccions i com pensa aconseguir-ho?

Al juny tenim una Convenció Local per a explicar cuales són les línies vertebradores del nostre discurs, equip, projecte, il·lusió i mesures concretes, açò seria una mica la base. I a més, aspirant a aqueix lema “Elx capital Cultural, Econòmica i Empresarial de la Província”, és l’objectiu a perseguir i entorn d’aquestes tres idees, articular el nostre programa electoral que presentarem o esbossarem a l’opinió pública el 16 de juny en la Primera Convenció Local del Partit, oberta a tota la ciutat per a exposar: perquè volem arribar a l’alcaldia. Elx necessita justícia, necessita inversió per part de les administracions, necessita atenció, necessita ser coneguda, necessita exportar tot el bé a la resta de ciutats i para açò, hem de ser un referent, però sobretot, Elx necessita recuperar la mateixa convicció en nosaltres mateixos i en segon lloc, ser molt reivindicatius, crec que ha arribat el moment.

Quin és la solució per al problema de l’IBI en el Camp d’Elx?

La solució no passa pel que l’alcalde va fer en el ple que va anar en una actitud vergonyosa. Va manipular les meues paraules de manera que va intentar que el grup votàrem no a la moció, sinó una expressió que jo empre dins de la dinàmica política. Jo vaig parlar d’exonerar del pagament en els últims tres anys del recàrrec als habitatges de l’IBI del camp i l’alcalde, en un exercici de manipulació democràtica, jo crec que sense precedents, va dir que estàvem votant el que jo havia emprat en el meu discurs per a justificar la moció, en lloc de votar el que la moció contemplava que eren quatre punts; on parlàvem de no repercutir l’IBI en els tres anys de recàrrec, de fer una campanya informativa directa als afectats, en fi, de cercar recursos administratius perquè no quedara gravat d’una manera implacable en el camp, i l’alcalde, es va liquidar açò d’una manera, des del meu punt de vista, vergonyosa i molt reprotxable. Crec que es poden fer coses, estem en contacte amb SUMA Provincial, perquè, de manera directa s’informe els veïns de quals són les opcions. Fins i tot Ciutadans aqueix dia en el ple ens va proposar una esmena que acceptem, que era que el 3% del recàrrec d’interessos que comporta l’ajornament del pagament, ho assumira l’ajuntament, doncs gens, directament com l’alcalde no va voler que votàrem la moció, sinó, la qual cosa ell considerava que deia la moció, alguna cosa que no té precedents, doncs al final, tot ho van tirar en orris. Ells sabran, perquè hauran d’explicar a la gent del camp, que ja de per si no els voten molt, perquè han actuat així, amb alguna cosa que podria suposar milers i milers d’euros d’imposició a moltíssimes famílies del camp d’Elx.

Creu què Elx pot arribar a perdre un dels seus patrimonis per la gestió del Mercat Central i el seu aparcament?

Ací, qui ha sigut negligent amb la gestió del patrimoni és el partit socialista i Compromís, el bipartit aquest del no-res que tenim. Li cride així, bipartit perquè al partit d’Elx ho excloc o no, també són tan equidistants, però aquest bipartit destructiu el que està fent precisament amb la seua falta d’acció i la seua falta de voluntat per treballar és destruir el patrimoni. Ja ho hem vist amb el tema de Regs del Progrés i ara, amb el tema del Mercat, açò és conseqüència de no prendre decisions. Un polític o una persona que es dedica a la política ha de prendre decisions, a voltes, les teues decisions són positives, unes altres, agraden en un sector o agraden en un altre i sempre, una decisió genera damnificats. El que no pot ser constantment és pensar a demorar les decisions i el cas de l’aparcament del Mercat. Un projecte que és legal i que han intentat tombar des de la legalitat i no han aconseguit. Ara, estan cercant altres entitats amb uns interessos molt concrets tombar-ho, tirar-ho per arrere, ja saben, que els tastos arqueològics fins ara, tampoc han aconseguit tombar-ho, doncs ara amb l’informe aquest d’Icomos, signada per una persona que resulta, que va deixar de ser president el divendres passat (11 de maig). És una cosa bastant rocambolesca, bastant ridícula i que a més, evidencia alguna cosa que el partit socialista a Elx porta fent en els últims deu anys i és utilitzar el Misteri, que és el més sagrat que té aquesta ciutat, com una arma llancívola i açò, no solament és molt perillós, és molt irresponsable. Però l’alcalde sabrà, el problema és que les seues indecisions o les seues no indecisions les patim tots.

De fer l’aparcament, què opina que es destrosse part del refugi que es diu que hi ha i que vosté ja va visitar un d’ells en la seua etapa de responsable de Cultura des del 2011 fins al 2015?

Fixa’t si són maldestres, que no han sabut ni explicar-se. Suposadament diuen, que el refugi que va aparéixer en 2012 no corre cap perill perquè aqueix refugi està totalment catalogat, l’accés està al costat de la porta de l’alcaldia, hi ha una trapa, el refugi queda absolutament al marge i arriba fins a la Corredora en diagonal, al marge del pàrquing del Mercat. Són maldestres, perquè ni ells saben que no es refereix l’informe a aqueix refugi, sinó a un altre refugi que sembla que diuen que hi ha justament en la part Est de l’actual Mercat. Ací el que queda molt clar és que l’equip de govern vol cercar excuses per a demorar tot açò, perquè són reus i presoners de les hipoteques polítiques que van contagiar a la campanya electoral de l’any 2015, que no tot pot valdre i que al final, quan governes, t’adones que aqueix tipus de suports són molt cars i són hipoteques a voltes inassumibles. El refugi que es va trobar i que està en molt bon estat de conservació al costat de l’ajuntament, que és el que se sap que està, serà accessible. El projecte de museïtzació del Mercat contempla banys àrabs i refugi de la Guerra Civil, i sembla ser, que aquest refugi està justament a uns 300 metres de l’actual, lògicament si el refugi es troba i conselleria determina que aqueix refugi és suficientment notable i important com per a paralitzar el Mercat i com per a rescindir el contracte, doncs ací pau i després glòria, açò està així contemplat en el plec. Ara bé, tots sabem que per aquesta indecisió constant i la irresponsabilitat de governar de l’alcalde hi ha pel mig un litigi obert que pot ser conseqüència d’una reincisió del contracte unilateral, que puga suposar que la ciutat d’Elx haja de pagar 12 milions d’euros. Si l’alcalde està disposat al fet que els il·licitans paguem 12 milions d’euros de les nostres butxaques que ho diga públicament i llavors els il·licitans farem el que hem de fer. Però açò és conseqüència de no prendre decisions i de demorar i d’esperar que les decisions administratives prorroguen les coses.

Fins que punt creu vosté que Compromís té influència en l’actual equip de govern
Crec que Compromís és la llosa del partit socialista i crec que Compromís i Mireia Mollá, amb aqueix discurs tan summament irresponsable i en molts casos impositiu, la qual cosa estan fent és hipotecar el futur de la ciutat, és a dir, ells són capaces de suggerir que es rescindisca el contracte i que l’ajuntament assumisca les conseqüències d’una reincisió política del contracte. Açò no té nom, ells no van a pagar la penalització o la indemnització de la seua butxaca, ho pagarem tots i açò no pot ser. En política no tot val i l’actitud de Compromís en aquest sentit és més que reprotxable.

Hi ha signes de vida en Visitelche?

Visitelche ho vam engegar nosaltres en 2012 i crec que és un organisme que funciona molt bé, té un personal professional impecable, el problema és que Visitelche està dirigit per una persona que és absolutament incompetent amb Mireia Mollá. És incompetent perquè no està a Elx, es passa la setmana pràcticament a València i quan pren decisions, són decisions tant en Visitelche com sobretot en l’equip de govern, destructives. No han proposat gens, solament s’han proposat destruir el que va fer bé el Partit Popular, vam fer moltes coses bones.

Creu que el que ha passat amb Cristina Cifuentes i l’auge de Ciutadans en les enquestes nacionals pot repercutir en els comicis locals?

Nosaltres estem intentant plantejar un projecte de futur per a la ciutat d’Elx, lògicament, nosaltres pertanyem a un partit polític del qual em sent molt orgullós i del que sé que molts s’han beneficiat egoistament i fins i tot arribant a robar, açò als quals més ens dol és als quals donem la cara per unes sigles. Jo estic convençut que la ciutat d’Elx l’any 2019 s’haurà de destriar molt bé com és el projecte de ciutat que els convenç i que és un projecte de ciutat bé para tots d’un altre tipus de coses. No podem negar que el context és complicat, però estic segur i convençut que plantejant un projecte il·lusionant, la ciutat d’Elx va creure, no en la meua, perquè no podem caure en el personalisme però si en nosaltres, i donar-nos l’oportunitat de quatre anys per a poder desenvolupar aqueixos projectes que insistisc, cerquen el bé de la ciutat i que es faça justícia amb Elx.

Estaria obert a un pacte entre Ciutadans o altres partits polítics d’Elx si es presentara la possibilitat?

De moment, no hi ha gens parlat, jo isc a guanyar amb el màxim nombre de regidors i per tant, amb el màxim nombre de vots. El dia 26 de maig de l’any que ve cercarem els possibles acords i pactes si és que necessitem, per a poder formar un govern d’esperança per a aquesta ciutat. Aqueix és el nostre objectiu, eixir a guanyar, eixir per totes com qui diu.

Té al cap ja una llista electoral?

No, encara no. Tinc al cap engiponant i ideant el projecte, que presentarem les bases el dia 16 de juny en una Convenció Local que tindrem oberta a tota la ciutat. El perquè i para quin, ja que, el qui ja ho sabem. Sabem que estic jo, però ara falta saber l’equip, ja que, és impossible arribar lluny si estàs només. Per a arribar a l’alcaldia has d’estar acompanyat de gent vàlida, de gent que vulga molt a Elx i de gent que estiga formada, per sobre de qualsevol altra cosa. La veritat és que tinc noms en el cap, estic parlant, reunint-me, estem reunint-nos amb totes les associacions de la ciutat, amb les entitats de tot tipus, no solament per a confeccionar aqueix projecte de ciutat escoltant, sinó també, per a pensar en qui i com es va articular l’equip, que és molt important. Tenim un any per a concretar-ho.