L’Ajuntament de l’Alcora ha creat una nova ruta per a donar a conéixer i valorar el Patrimoni Industrial Ceràmic conservat en el nucli urbà de la localitat.
Així mateix, tal com explica el primer tinent d’alcalde i responsable de Patrimoni i Turisme, Víctor Garcia, té com a objectiu “enriquir l’oferta turística local, basada en la ceràmica com a element diferencial”, a més de “ser una acció reivindicativa del patrimoni industrial, que ara a l’Alcora està prenent força amb la recuperació de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda” i “fer un pas més en l’aplicació del Pla Estratègic de Turisme, en el qual s’expressa de forma contundent que la ceràmica, en totes les seues vessants, ha de ser el motor de desenvolupament del sector turístic a l’Alcora”.
Recentment s’han instal·lat 10 punts informatius (tòtems), subvencionats en més d’un 50% per l’Agència Valenciana del Turisme, en els quals es destaquen els 10 elements constitutius d’aquest Patrimoni Industrial Ceràmic (tangibles i intangibles) i s’ha extret la informació més rellevant “per tal de donar una visió general del que ha suposat aquest patrimoni per a l’Alcora i de la seua presència als seus carrers com a eix del qual ha estat i és la nostra localitat”.
Garcia ressalta que “l’activitat ceràmica ha deixat una visible empremta a l’Alcora, no sols de forma física, sinó també immaterial”.
Els temes tractats en els 10 punts informatius són: La Rècua. Els molins, la Reial Fàbrica, la tecnologia, la indústria, les mines, l’expansió, l’urbanisme, la societat i la terrisseria.
Sobre la societat es parla en el punt situat a la plaça Espanya. A la vora del recinte medieval, s’explica la incidència de l’activitat ceràmica en el creixement demogràfic de l’Alcora. En aquest punt es destaca la multiculturalitat que la ceràmica ha aportat a la societat alcorina.
I per a finalitzar, la terrisseria. La producció de cànters, olles i teules és molt anterior a la fundació de la Reial Fàbrica. Les primeres notícies es remunten a 1546. En la placeta dels Canterers, ubicació de l’últim punt d’informació, es trobava la terrisseria de la família Nomdedéu, l’última en actiu a l’Alcora, que va tancar en 2002.
Els textos estan en 4 idiomes (valencià, castellà, francés i anglés). A més de fotografies representatives i plànols d’ubicació dels elements de la Ruta i altres punts d’interés ceràmic, en els punts d’informació s’inclouen codis QR a través dels quals es pot descarregar la Ruta del Patrimoni Industrial completa, o accedir a més informació sobre el punt en qüestió.