El Servici d’Al·lergologia del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ha recorregut en més de 500 ocasions a un procediment terapèutic denominat ‘dessensibilització’, destinat a pacients de càncer que han sofrit una greu reacció al·lèrgica en rebre el tractament de quimioteràpia prescrit per el seu oncòleg.
El Provincial és un dels centres en major experiència en l’aplicació d’aquesta tècnica en pacients oncològics, pel que l’especialista en Al·lèrgia del Consorci, Julián Borrás, presenta periòdicament casos clínics a especialistes d’altres hospitals per al fet que coneguen com s’han abordat.
“Es recorre a la dessensibilització quan l’oncòleg estima que no existeix una altra alternativa millor per a continuar en el tractament del pacient que el fàrmac que ha provocat eixa reacció”, ha explicat el doctor Borrás, qui ha destacat que “les dessensibilitzacions permeten, per tant, que els pacients puguen seguir en èxit el tractament prescrit pel seu oncòleg”.
En aquest sentit, el cap de l’Hospital de Dia d’oncologia del centre, Alfredo Sánchez, ha senyalat que “a la quimioteràpia tradicional s’han sumat altres fàrmacs, principalment anticossos, per al tractament de neoplàsies concretes, que han motivat que el nombre de reaccions al·lèrgiques a medicaments hi haja augmentat”.
“D’ací la importància de l’estreta col·laboració en Al·lergologia per a realitzar les maniobres necessàries per al fet que els pacients que desenrotllen algun tipus d’al·lèrgia puguen rebre els tractaments indicats”, hi ha subratllat el doctor Sánchez.
Així, la dessensibilització es realitza quan els pacients mostren els símptomes propis d’una al·lèrgia greu, com urticària, unflament, hipotensió o dolor abdominal pocs minuts després d’iniciar el tractament de quimioteràpia.
Aquest procediment consisteix a subministrar al pacient per via intravenosa la dosi terapèutica prescrita per l’oncòleg en menudes quantitats, que es van incrementant progressivament per a intentar aconseguir una tolerància al medicament.
Durant aquest procés, que dura entre 4 i 12 hores, el pacient roman vigilat estretament en tot moment per l’al·lergòleg en la finalitat de detectar qualsevol indici d’una reacció adversa. “En el cas que aparega una reacció, la tractem adequadament fins a aconseguir l’administració de tota la dosi necessària del fàrmac, que, a vegades, resulta vital per al pacient”, ha manifestat el doctor Borrás.
La primera de les sessions se sol realitzar en les instal·lacions de la Unitat de Crítics per a comptar amb totes les mesures de seguretat necessàries, mentre que els següents, si no hi ha hagut reaccions greus durant el procediment, s’apliquen en l’Hospital de Dia Oncològic en les mateixes mesures de vigilància i control per part de l’al·lergòlog.
L’Hospital Provincial de Castelló ha fet més de 500 ‘dessensibilitzacions’ terapèutiques
La tècnica permet continuar amb èxit el tractament farmacològic prescrit pels oncólogos, com la quimioteràpia.