14:02 - lunes, 26 febrero 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig: “Hem aconseguit que es passe de la discussió del canvi del model de finançament a posar el 2017 com a data per a aqueix canvi”

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la VI Conferència de Presidents Autonòmics ha permès que “es passe de la discussió del canvi del model de finançament a posar l’any 2017 com a data per a aqueix canvi”.

“Hem acordat que el 2017 siga l’any del gran acord pel finançament autonòmic”, ha indicat Puig en la seua compareixença després de reunir-se amb la resta de presidents de les comunitats i ciutats autònomes espanyoles.

El nou sistema de finançament autonòmic haurà de garantir, tal com ha explicat el cap del Consell, la suficiència econòmica dels territoris arreplegada en la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Es tracta, ha dit Puig, de “donar cobertura a l’equitat entre els ciutadans i al conjunt competencial transferit a les comunitats autònomes”.

El President ha indicat que, durant la seua intervenció, ha volgut deixar patent l’existència del “problema valencià: infrafinanciació, infrainversió i deute”. “Açò és el que estem visibilizant durant aquest temps, però no des de la mirada únicament de la Comunitat Valenciana, ja que pensem que amb el nostre model de finançament podem ajudar a fer del problema la solució”, ha aclarit.

Per al President, la clau del nou model de finançament resideix a aconseguir un sistema que permeta “solucionar els problemes de la societat i garantir singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans”. Segons ha defensat, en l’actualitat a Espanya hi ha “asimetries profundes” entre les comunitats autònomes que generen “problemes de competitivitat” entre aquestes, “també pel que fa als ingressos des del punt de vista fiscal”.

Propostes valencianes

La Conferència de Presidents ha aprovat, així mateix, dues de les propostes realitzades per la Comunitat Valenciana en matèria de violència de gènere i ajuda als refugiats, mesures que el President ha qualificat de “especialment importants” per al Consell de la Generalitat.

D’una banda, s’ha aprovat la creació d’un pacte d’Estat contra la violència de gènere. Referent a açò, Puig ha avançat que, pròximament, tindrà lloc una comissió de les comunitats autònomes en el Senat amb l’objectiu d’impulsar “totes les mesures possibles para, des d’una estratègia comuna, intentar acabar amb aquest drama que estem vivint”.

D’altra banda, el cap de l’Executiu valencià ha celebrat l’engegada de la seua proposta per a l’elaboració d’un pla conjunt de totes les administracions públiques que done resposta a l’emergència dels refugiats. A més, aquest projecte permetrà cercar fórmules per a poder acollir a la Comunitat Valenciana a refugiats que, “en aquests moments, estan morint-se de fred”.

Puig també ha destacat la voluntat dels presidents autonòmics que hi haja un acord per l’educació en el qual intervinguen la comunitat educativa, els grups polítics i les comunitats autònomes.

Així mateix, ha destacat l’acord aconseguit sobre polítiques actives d’ocupació que, segons ha dit, significarà que les polítiques derivades del Fons de Garantia Juvenil es residencien en les comunitats autònomes.

Últimas noticias

Contenido relacionado