La Reserva Natural de les Illes Columbretes ha passat aquests dies l’avaluació que, cada sis anys, realitza una delegació de SPA/RAC (Regional Activity Center for Specially Protected Areas, organisme dependent de Nacions Unides) com a Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM).
L’avaluació ha sigut superada amb èxit, la qual cosa suposa tot un suport per part d’aquest organisme a les labors de conservació que la Generalitat Valenciana està duent a terme en aquest espai protegit marítim terrestre situat a 30 milles de la costa de Castelló des de fa ja 30 anys.
Aquesta revisió dels compromisos de conservació que ha de complir una ZEPIM han tingut lloc la setmana del 18 al 22 de març per a la costa mediterrània espanyola.
L’avaluació de la Reserva Natural del les Illes Columbretes ha resultat molt satisfactòria, gràcies a la gestió contínua i permanent que es realitza en aqueix espai protegit marítim terrestre, com a conseqüència del conveni de col·laboració, renovat en 2019, entre la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
El bon resultat de l’avaluació es deu al control de la pesca, el seguiment anual del seu patrimoni natural terrestre i marí, així com a l’adequada ordenació de l’ús públic de la Reserva Natural, producte del conveni de col·laboració entre la Conselleria i el Ministeri.
Per tant, les Columbretes seguiràn sent Zepim almenys sis anys més (fins a la nova avaluació que realitze SPA/RAC) havent de mantindre el seu nivell de gestió i, a més, seguint les noves recomanacions donades per l’organisme de Nacions Unides: continuar vigilant el seu estat de conservació, especialment els efectes del canvi climàtic sobre les comunitats marines, i avançar cap a un model de finançament sostenible.
La llista d’aquest selectiu grup de Zones Especialment Protegides d’Importància per al Mediterrani, Zepim es va establir en 2001 per la declaració de Mònaco, durant la XII reunió de les parts contractants del Conveni de Barcelona, amb la finalitat de promoure la cooperació en la gestió i conservació d’àrees naturals, així com la protecció d’espècies amenaçades i els seus hàbitats, de manera que aquests espais protegits exemplars servisquen com a models de protecció a seguir.