Els ministeris de Foment i de Cultura i Esport han concedit mitjançant el programa de l’1’5% Cultural una ajuda de més de 325.000 euros al projecte de rehabilitació del conjunt defensiu del Grau Vell valorat en 994.574 euros.
Esta ajuda, que suposa el 33% del total del pressupost del projecte, se suma a les ja aprovades dels fons FEDER a través de la Generalitat Valenciana (410.981 euros); de la Diputació de València a través del programa SOM (160.000 euros), i la resta s’aportarà gràcies al conveni signat amb Red Eléctrica Española. Segons paraules de l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, la quantitat que en principi anava a aportar l’Ajuntament, ara es destinarà a millorar el projecte i ampliar-lo amb la intervenció en els espais destinats al museu o amb un centre d’interpretació vinculat al mar.
Fernández ha considerat com una gran notícia la subvenció rebuda, ja que amb esta nova ajuda es podrà ampliar l’actuació “no solament per a rehabilitar els edificis sinó també per a dotar-los de contingut”. L’alcalde ha recordat que el projecte suposa la rehabilitació de la torre, el bastió, el pati interior i el magatzem, estructures vinculades a l’antic port que són importants i que estan en un estat de degradació excessiu i que, per tant, necessiten d’esta inversió. “El projecte està en fase de contractació i és probable que s’adjudique passades les festes falleres tant la direcció de l’obra com l’obra en sí”, ha manifestat el primer edil.
“Sagunt és una ciutat portuària des dels seus orígens fa 2.500 anys, ja que el port ha contribuït a l’eixida del nostre producte i a l’entrada tant de producte com de civilitzacions que han fet de la nostra ciutat el que és hui dia i el que va ser en el passat, per la qual cosa hem de compartir el nostre patrimoni i la millor manera és fer-ho mitjançant un centre d’interpretació del mar”, ha conclòs l’alcalde.
Programa 1,5% Cultural
El programa del Ministeri de Foment és la principal ferramenta de l’Administració General de l’Estat per a respondre al mandat constitucional pel qual els poders públics han de garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic del país i dels béns que l’integren. Per esta causa, la Llei de Patrimoni Històric va establir el percentatge mínim de l’1% a aplicar sobre el pressupost de les obres públiques que s’executen per l’Administració de l’Estat. Més enllà d’eixa obligació, el Ministeri de Foment va ampliar en 2014 l’aportació a este objecte de l’1% al 1,5% del pressupost de les obres que licita.
El desenvolupament del programa de l’1’5% Cultural proposa un model d’actuació d’ampli contingut social, sobre la base de criteris com que el suport econòmic provinga de l’execució de l’obra pública, que es recupere el patrimoni cultural espanyol, que es fomente l’ús públic per a acostar el patrimoni a la societat, que es genere ocupació i riquesa en els àmbits en què se situen els elements patrimonials o que es contribuïsca a generar turisme de qualitat.
La inversió total prevista a la Comunitat Valenciana del programa de l’1’5% Cultural per les entitats i administracions participants, incloent-hi les aportacions de l’Estat, és de 5’51 milions d’euros que es reparteixen en la resta dels municipis com són Ontinyent, Olocau, Xalans, Cortes de Pallars, Bolbait, Alfafar, Onda, Càlig, Betxí i l’Alcora.