```
sábado, 4 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat crea tres xarxes assistencials oncològiques amb les unitats de referència en càncer infantil i juvenil per a unificar la pràctica mèdica

Les tres xarxes estaran coordinades per un comité autonòmic que presidirà la cap d'Oncologia Infantil de l'Hospital La Fe de València

Adela Cañete, cap de la Unitat d’Oncologia Infantil de l’Hospital La Fe de València és, des d’aquest dimarts, la presidenta de l’acabat de crear comité de coordinació de la Xarxa Oncològica Pediàtrica de la Comunitat Valenciana, integrat pels tres coordinadors de cadascun dels tres hospitals de referència en càncer infantil i juvenil, l’Hospital Clínic de València, l’Hospital General d’Alacant i La Fe de València.

“L’objectiu no és un altre que aconseguir que tots els professionals treballen sota una mateixa directriu i que tots els departaments de salut seguisquen un mateix protocol d’actuació comuna en l’atenció al càncer infantil i juvenil, per a evitar variabilitat en la pràctica mèdica”, ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

“Es tracta de prestar l’assistència oncològica en igualtat de condicions en tot el territori de la Comunitat Valenciana, independentment d’on siga tractat el pacient i del lloc geogràfic en el qual es trobe”, ha afegit. Les xarxes pretenen millorar els processos d’atenció mitjançant la coordinació i la integració entre els diferents serveis, unitats i equips professionals del sistema sanitari públic, inclosa Atenció Primària, domiciliària, urgències, hospitalària, salut pública, etc.

Segons el Registre de Tumors Infantils i Adolescents de la Comunitat, el càncer en la infància deu la seua importància, més que a la freqüència, al fet de ser la primera causa de mort entre els menors de 5 a 14 anys i la segona causa entre els 15 i els 19. A l’any es diagnostiquen 170 casos de càncer nous.

Quant a les hospitalitzacions amb ingrés en serveis d’oncologia, durant l’any 2017 es van produir un total de 1.036 altes hospitalàries de pacients oncològics pediàtrics (edat compresa entre els 0 i els 14 anys) i 106 altes hospitalàries de pacients oncològics adolescents (entre 15 i 18 anys) en el conjunt d’hospitals del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana.

Estructura assistencial de les xarxes

Cadascuna de les tres xarxes té la seua Unitat de Referència en càncer infantil i juvenil, situades a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital Clínic Universitari de València i l’Hospital General Universitari d’Alacant. Al seu torn, cada xarxa està integrada per diferents serveis assistencials de diversos departaments de salut, tant a nivell d’Atenció Primària com d’Assistència Especialitzada.

La ‘Xarxa Assistencial per al xiquet i adolescent amb càncer de la Unitat de Referència d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe’ està integrada per diferents serveis assistencials dels següents departaments de salut: València-La Fe, Arnau de Vilanova-Llíria, Requena, València-Hospital General, La Ribera, Dénia, Xàtiva-Ontinyent i Manises.

La ‘Xarxa Assistencial per al xiquet i adolescent amb càncer de la Unitat de Referència d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Clínic Universitari de València’ està integrada per diferents serveis assistencials dels següents departaments de salut: València-Clínic-Malva-rosa, Vinaròs, Castelló, La Plana, Sagunt i Gandia.

La ‘Xarxa Assistencial de la Unitat de Referència d’Oncologia Pediàtrica per al xiquet i adolescent amb càncer de l’Hospital General Universitari d’Alacant’ està integrada per diferents serveis assistencials dels següents departaments: Hospital General d’Alacant, Alcoi, La Marina Baixa, Elda, Alacant-S.Joan d’Alacant, Elx-Hospital General, Elx-Crevillent, Oriola i Torrevella.

Comité de Coordinació

La complexitat del procés oncològic en la infància i l’adolescència exigeix la coordinació d’aquestes Xarxes, per a això és necessària la designació d’un Comité de Coordinació de les Xarxes que actue com a garant de la seguretat i qualitat assistencial, coordinant i establint protocols d’actuació, guies de pràctica clínica i rutes assistencials comunes a les tres xarxes.

El Comité de Coordinació de les Xarxes queda constituït i està integrat pels coordinadors de cadascuna de les tres xarxes assistencials existents, Adela Cañete Nieto en La Fe, Jaime Verdú Amorós a l’Hospital Clínic i Carlos T. Esquembre Menor a l’Hospital General d’Alacant, i estarà liderat per Adela Cañete Nieto, que exercirà com a presidenta d’aquest.

Amb la constitució d’aquestes xarxes es compleix amb el que s’estableix en l’IV Pla de Salut 2016-2020 de la Comunitat Valenciana, en donar una resposta multidimensional a aquests pacients amb les millors condicions de qualitat i seguretat, evitant la fragmentació de la continuïtat assistencial.

Estratègia Contra el Càncer

Aquesta xarxa oncològica pediàtrica s’emmarca dins de l’Estratègia Contra el Càncer en la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Sanitat, presentada en el Consell de Salut de la Comunitat Valenciana celebrat el mes de desembre.

Una de les premisses de l’estratègia és la necessitat de desenvolupar i consolidar les xarxes assistencials oncològiques, tant per a les persones adultes com per a la infància i l’adolescència, per a oferir al pacient la major qualitat assistencial, amb una atenció multidisciplinària i la implicació de tots els dispositius assistencials.

Últimas noticias

Contenido relacionado