sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Tot a punt per a l’inici de la XXIII Festa de la Carxofa

La Festa de la Carxofa de Benicarló arriba enguany amb un intens programa d’activitats que s’allargaran durant més de dos mesos i que inclouran espectaculars demostracions gastronòmiques, la tradicional torrada popular de carxofes, actes d’homenatge, activitats esportives, conferències… Tot un conjunt d’actes que serviran, per una banda, per a exhibir el potencial gastronòmic de Benicarló i, per l’altra, per a demostrar la gran implicació de tots els sectors de la ciutat en aquesta Festa, declarada l’any 2014 com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic.

Així ho han expressat els regidors d’Agricultura, Domingo Roca, i de Comerç i Turisme, Rosana Marzá, durant la presentació de la programació de la XXIII Festa de la Carxofa, acompanyats del president del Consell Regulador de la Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch, del president de l’Agrupació de Restauradors, Manuel Rico, i de la presidenta de la Penya Mechero, Ruth Martí. Els dos regidors han destacat la importància de «la Festa com a màxim exponent d’un producte de qualitat com la Carxofa de Benicarló i com a promotora de la gran quantitat d’activitats que s’organitzen al seu voltant». La regidora Marzá ha recordat, a més, la necessitat de potenciar i realçar les altres dues festes de Benicarló declarades d’interés turístic: les Falles i Sant Antoni.

Els actes de la XXIII Festa de la Carxofa començaran el pròxim 15 de gener amb la inauguració de les IX Jornades del Pinxo de Carxofa, que s’allargaran fins al 31 de gener. El tret d’inici de les Jornades el donarà la III Demostració de Pinxos de Carxofa que tindrà lloc el mateix divendres 15 a partir de les 19.30 hores a la plaça i carrer de Sant Joan, amb la participació dels 41 bars i cafeteries que participen en les Jornades.

La Penya Menchero, com cada any, serà l’encarregada d’organitzar el Premi Pinxo de Carxofa que distingirà el millor pinxo basant-se en criteris com el sabor, l’elaboració, la presentació, el servei i la presència de la carxofa. La presidenta de l’entitat, Ruth Martí, ha agraït la participació dels locals i ha constatat que «cada any és més difícil donar el premi perquè la qualitat és cada vegada més alta». El jurat escollirà els tres millors pinxos, mentre que hi haurà un premi popular que es podrà votar a través de la pàgina de Facebook Premi Pinxo de Carxofa Benicarló. Les votacions populars es podran fer fins al 27 de gener a la mitjanit.

Les Jornades del Pinxo, que cada any atrauen més visitants, serviran d’aperitiu per als actes centrals de la Festa, que començaran divendres 29 amb el sopar de gala de la Carxofa de Benicarló, que enguany entregarà la Carxofa d’Or a María Teresa Traver, agricultora i una de les màximes impulsores de la Festa amb el seu treball des de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament, on va crear el Consell Agrari Municipal i va aconseguir els màxims distintius de qualitat per a la carxofa: primer el segell de qualitat i després la denominació d’origen. Durant el sopar, també es retrà homenatge a l’esforç i la dedicació d’un matrimoni de llauradors de Benicarló, Joaquín Llorach Verge (conegut com el Rull) i Antonia Calvet Llorach, per tota una vida dedicada al camp i a la lluita en favor dels drets dels agricultors.

Un dels actes més esperats i multitudinaris serà la torrada popular de carxofes, dissabte 30 de gener, on es torraran 2.000 quilos de carxofes i se serviran vora 3.000 racions. Coincidint amb el dissabte de la torrada, l’Ajuntament ha organitzat la I Fira de Productes Artesanals Casolans, on es podran trobar alguns dels millors productes artesans de les nostres comarques.

L’endemà diumenge, a partir de les 12.00 hores, tindrà lloc la tradicional Demostració Gastronòmica, amb la participació de restaurants i entitats que ompliran el centre de Benicarló de delicioses receptes de carxofa. En total, es calcula que es prepararan més de 15.000 racions per servir entre els milers de persones que acudeixen cada any a aquest acte. El Mercat de Benicarló està obert durant tot el matí.

Les Jornades Gastronòmiques als restaurants de la localitat tindran lloc del 31 de gener al 6 de març i inclouran tot tipus de menús elaborats a base de carxofa.

Paral·lelament als actes centrals i més purament gastronòmics, la Festa de la Carxofa ha anat creixent en altres tipus d’activitats relacionades amb el món de l’esport o la cultura. Divendres 15 s’ha programat una conferència sobre agricultura ecològica, i enguany tornarà a organitzar-se la trobada de caravanes. A més, es presentarà un llibre publicat per Onada Edicions amb les millors receptes de pinxos elaborats amb carxofa.

També hi haurà la tradicional Volta a Peu pels Aljubs, organitzada per la Penya l’Arjup, amb olleta benicarlanda inclosa, torneig d’handbol, mercat artesanal, visites guiades pel centre de Benicarló, campionat infantil d’escacs, torneig de pàdel, el tradicional concurs de tir i arrossegament o la regata social.

A més, enguany s’organitzarà la quarta edició del Concurs de Cuina de Carxofa de Benicarló organitzat pel Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP).

Últimas noticias

Contenido relacionado