El Jutjat del Contenciós número 2 de València ha desestimat el recurs interposat per la mercantil HomeAway SL, en el qual sol·licitava la nul·litat de la resolució sancionadora interposada per l’Agència Valenciana del Turisme davant la negativa de l’empresa a sol·licitar als seus usuaris el nombre de registre dels habitatges que publiciten a través d’aquesta plataforma de lloguer d’habitatges.
Cal recordar que, des del departament que encapçala el secretari autonòmic Francesc Colomer, s’ha obert 16 expedients sancionadors a aquest tipus de plataformes que comercialitzen, a través d’Internet, apartaments turístics sense sol·licitar als seus propietaris el número de registre que garanteix que operen amb totes les garanties legals.
De totes elles, alguns expedients no han prosperat perquè l’empresa en qüestió ha esmenat, d’altres han abonat la corresponent sanció i alguns, com és el cas de HomeAway, han continuat amb el procés judicial en presentar un recurs contenciós administratiu per sol·licitar la nul·litat de dit expedient sancionador.
Aquest cas, el primer que es resol al jutjat, ha quedat desestimat després que el tribunal reconegui que el recurs no pot prosperar atès que “la resolució impugnada es dicta en un procediment sancionador en matèria d’allotjaments turístics, matèria per a la qual la administració autonòmica ostenta les competències “.
De fet, tal com assenyala la mateixa resolució, la llei “deixa clar que el número d’inscripció en el registre d’Empreses, Establiments i Professions turístiques assignat a cada habitatge turístic hauria de constar en tota publicitat que els anunciï”, alhora que assenyala que “l’activitat recurrent consisteix en la posada a disposició d’un portal web de recerca d’allotjaments turístics mitjançant la publicitat dels mateixos que permet la posada en contacte entre clients o usuaris interessats en oferir i demanar habitatges per a ús turístic, realitzant les reserves d’allotjament a través de la seva plataforma “.
Això suposa, tal com ha destacat el jutge, que la plataforma “actua, per tant, com a intermediari, i no com un mer canal d’informació sense responsabilitat sobre els continguts que publiquen els usuaris”, tal com al·legava HomeAway.
Per això, i davant aquesta sentència, Colomer ha remarcat que “el jutge és molt clar en els seus arguments i constata que la conducta sancionada consisteix a no incloure en la publicitat dels allotjaments turístics publicitats en la seva plataforma el nombre d’inscripció en el registre, i aquesta obligació és d’índole formal i perfectament controlable per la recurrent, només cal incloure-la com camp obligatori a emplenar pels usuaris que pretenguin publicitar els seus allotjaments en la seva plataforma, que és exactament el que nosaltres estem demanant des de l’administració “.
Per tot això, el secretari autonòmic de Turisme ha apuntat que “és un dia molt important”, alhora que ha assenyalat que “cal donar-li valor a aquesta decisió i al que suposa en la nostra lluita contra l’intrusisme professional i la competència deslleial” . En aquest sentit ha afirmat que “els gegants globals, aquestes plataformes digitals que operen a través d’Internet, no poden quedar-se al marge de la responsabilitat quan som tots conscients que hi ha un gran problema d’economia submergida”.
De fet, Colomer ha recordat que “no és un problema que únicament afecti aquesta comunitat, sinó que es tracta d’un problema global”, mentre ha insistit que “nosaltres ens ens hem posat mai de perfil sinó que, com a Govern, hem obert els expedients que han estat necessaris per estar al costat de l’empresari reglat, d’aquell que tributa, que crea riquesa i ocupació, així com del consumidor, que es pot veure afectat per les males pràctiques de qui no és legal “. Per això, assenyala que “el model legal és l’únic que té cabuda a la Comunitat Valenciana”.