jueves, 13 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Una ajuda de la Diputació permet a Ontinyent recuperar per complet la Senda dels Enginyers

Ontinyent ha finalitzat les obres de restauració de la Senda dels Enginyers, un dels espais naturals més transitats del Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria-Pou Clar, rehabilitat amb una ajuda de 42.000 euros de la Diputació de València, dins del programa destinat a la millora dels paratges naturals municipals.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat l’interès de l’actuació per ser una via molt utilitzada per la ciutadania de diverses localitats de la Vall d’Albaida i que, a més, va ser una de les demandes ciutadanes més votades al procés Ontinyent Participa 2015. “Estem doblement satisfets, perquè hem recuperat un espai per al senderisme i demostrem, de nou, que la participació de la ciutadania té una concreció real”, ha exposat. El primer edil visitava hui la zona acompanyat del diputat de Medi Ambient, Josep Bort; els regidors Jaime Peris (Territori), Manuel Cuesta (Serveis Municipals) i Patricia Folgueras (Sostenibilitat) i diversos tècnics tant municipals com de l’àrea de Medi Ambient de la diputació.

S’ha actuat en 140 punts repartits al llarg dels 21 quilòmetres d’aquest recorregut inclòs al Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria-Pou Clar, una via històrica, que era utilitzada el segle passat perquè les brigades de repoblació aplegaren a peu de muntanya, i d’ahi el seu nom. Els murs de pedra actuals de la Senda dels Enginyers es van construir a principis del segle XX per a facilitar els treballs de reforestació i prevenció després de les riuades de meitat del segle XIX. Per açò, el traçat de la senda no té un origen-destí definit però permet recórrer d’est a oest pràcticament tot el Paratge Natural.

Les tres zones on s’ha actuat es trobaven deteriorades pel pas dels anys, el trànsit freqüent de persones i bicicletes i els cursos d’aigua pluvial que, per falta d’una coberta vegetal adequada, produeixen més danys ara que en temps anteriors. En el tram inicial de la senda, a més, no existia pràcticament traçat pel que la gent que transitava per allí utilitzava en major mesurada el traçat del xicotet barranc existent en la zona.
Per la seua banda, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, manifestava que “és una satisfacció veure com es fan realitat projectes com aquest, molt interessants des de diversos punts de vista, tant pel que representa aquest paratge natural municipal com pel valor afegit de ser un projecte que naix de la participació ciutadana. Gaudir el medi ambient és gaudir d’una vida més sana, i si a més a més és més democràtica i participativa, encara millor”, concloïa el diputat de Medi Ambient.

En el transcurs de les obres executades als últims mesos, s’ha rehabilitat els murs de pedra seca dels trams que van des del Barranc dels Tarongers fins a Gamellons i del Cementiri a la Casa del Torrater, on s’han realitzat nous passos d’aigua transversals a la senda per a evitar problemes d’erosió. Prèviament, es realitzava un xicotet desbrossament de la zona i es buidava la superfície en la qual s’han construït els nous murs, a més de condicionar-se el paviment. Pel que fa a l’inici de la Senda, s’ha millorat l’accés executant nous trams de senda mitjançant la construcció de murs i s’han construït badens inundables per a permetre tant el pas de vianants com d’aigua.
Jorge Rodríguez destacava també que “valorar i tenir cura del nostre patrimoni natural també reforça l’atractiu turístic d’Ontinyent. El terme està ple de rutes naturals de gran valor, i comptar amb la possibilitat de gaudir de paisatges com els d’aquest paratge natural municipal de manera més còmoda i segura també suposa un afegit com a ciutat d’atracció”, concloïa.

Últimas noticias

Contenido relacionado