sábado, 25 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Amigó reivindica l’horta productiva valenciana

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha considerat «tot un encert» la designació de la ciutat de València com a Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, i que els valors dels productes de proximitat i de l’horta productiva valenciana es puguen traslladar els municipis de les comarques valencianes. «Aquesta Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible ens situa en el mapa de la sostenibilitat alimentària, de la lluita contra el canvi climàtic i de la potenciació del sector agrícola, però també de la restauració i del turisme», ha subratllat Maria Josep Amigó durant la inauguració de les Jornades Agroecològiques de Godella, en les que ha intervingut acompanyada per l’alcaldessa d’aquesta localitat de l’Horta Nord, Eva Sanchis.

Maria Josep Amigó ha recordat que des de la Diputació de València «hem col·laborat activament en l’organització dels diferents actes amb motiu de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació», com ara la participació en el simposi “Diàlegs sobre nutrició i sistemes alimentaris sostenibles”, celebrat el passat mes d’abril a la Universitat Politècnica de València i on la mateixa vicepresidenta va exercir de moderadora del debat mantingut envers la “Nutrició i polítiques alimentàries”. I més recentment, en la tercera Trobada Anual i Cimera d’Alcaldes del Pacte de Milà, la qual va tenir lloc del 19 al 21 d’octubre a la mateixa ciutat de València.

«Però aquestes iniciatives no podien quedar circumscrites únicament a la ciutat de València, perquè entenem que cal prendre consciència que els productes que consumim són el resultat del treball realitzat pels nostres agricultors i agricultures, i de la nostra específica manera d’entendre la gastronomia», ha remarcat la vicepresidenta.

Fruit d’aquest convenciment, les Jornades Agroecològiques abordaran, fins al 26 de novembre, el procés de transformació agroecològic municipal; les infraestructures i equipaments agraris; a més dels menjadors col·lectius i la salut alimentària, amb la presència de diferents experts i personalitats involucrades en experiències d’aquest tipus, com ara de Nani Moré, representant de l’Associació Menjadors Ecològics de Catalunya.

Maria Josep Amigó ha afegit que la designació de València com a Capitalitat de l’Alimentació Sostenible «arriba en un moment crucial perquè molt prompte –a principis de 2018– les Corts Valencianes aprovaran la Llei de l’Horta, una legislació pensada per tal de protegir l’horta dels abusos urbanístics però també i, sobretot, per tal de dinamitzar-la». És per això que es preveu un Pla Agrari per activar el sector primari, «perquè sense les persones que dia a dia treballen els nostres horts, l’horta no té futur i és en aquest punt on hem de centrar la major part dels nostres esforços», ha conclòs la vicepresidenta.

Per la seua part, Eva Sanchis, alcaldessa de Godella, ha agraït la implicació de la corporació provincial en la celebració d’aquestes jornades, «així com la presència de tots els actors destacats al món de l’agroecologia que participaran al llarg d’aquests dies». Així mateix, Sanchis ha refermat la necessitat que les pautes abordades durant el transcurs d’aquesta trobada puguen tenir una aplicació real en el dia a dia. «Pensem que el més important és que tots aquests intercanvis d’experiències es transformen en canvis palpables en la dinàmica de treball dels Ajuntaments i que s’apliquen als nostres territoris», ha destacat l’alcaldessa.

Evitar l’abandonament agrícola

Les diferents sessions, dirigides a personal tècnic, agricultors i càrrecs electes, tracten de visionar les possibles solucions per tal d’evitar l’abandonament de les parcel·les agrícoles i fomentar el relleu generacional. Així mateix, també es tracta d’incentivar l’ús de l’agricultura per poder aconseguir una sobirania alimentària, on cada municipi puga proveir-se de la quantitat més gran d’aliments de proximitat, en els quals preval la salut alimentària.

Així mateix, també es visitaran diferents projectes municipals d’èxit adreçats a l’alimentació sostenible, com ara els arrossars ecològics de Silla; el Mercat de Roca de la localitat de Meliana i el distintiu Productes de l’Horta de Meliana; o el Mercat Agroecològic de Carrícola i diversos projectes del model integral de sostenibilitat municipal.

Amb aquestes jornades cada municipi podrà obtenir una idea del seu punt de partida i aconseguir la seua pròpia dinamització local amb l’agricultura com a motor principal, i establir connexions i aliances territorials com a objectius comuns del desenvolupament.

Últimas noticias

Contenido relacionado