jueves, 25 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Quan Benassal, Albocàsser, Ares i Vilar de Canes van ser objectius nazis.

Hi ha pobles que passen a la història per una catàstrofe natural, nuclear o per una guerra, aquest és el cas de Guernica, on l’Alemanya de Hitler va bombardejar a la població civil en abril de 1937 en tal d’experimentar amb la seua aviació. D’altra banda no es coneix el Guernica que van viure els veïns i veïnes del Maestrat.

L’any 1938 la legió Còndor va bombardejar Benassal i altres pobles de l’interior acabant en la vida de 38 persones i reduint a escombres xicotetes poblacions. Òscar Vives, veí de Benassal va trobar la resposta per que els nazis van deixar caure bombes de 500 quilos sobre les poblacions al Bundesarchiv-Militärarchiv.

A l’informe trobat hi havia redactat amb informació gràfica la incursió sobre Benassal, Albocàsser, Ares del Maestrat i Vilar de Canes per a provar els nous avions Junker 87 Stuka, que van ser els enemics de tota l’Europa lliure durant la segona guerra mundial.

Hui dia el castellonenc Rafa Molés està dirigint un documental amb ajuda de l’UJI i la Generalitat Valenciana i ja ha sigut seleccionat al Festival Internacional de Cine Documental DocsBarcelona.

Segons Rafa Molés, la qual cosa va passar en El Maestrat es pot comparar al bombardeig de Guernica. “A Guernica Hitler va provar el poder destructor de la seua aviació de guerra. A Castelló va experimentar un arma absolutament secreta. Ni tan sols Franco ho sabia” afig. “Després de l’escàndol de Guernica Franco va demanar a la Legió Còndor que no atacara objectius civils, per açò Hitler va escollir quatre pobles xicotets de Castelló, objectius sense defensa, ignorants del que passava. La Legió Còndor no va informar mai del que va fer allí”.

Últimas noticias

Contenido relacionado