jueves, 13 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Carlos Galiana: “S’han començat a posar les pedres i quatre anys més per a continuar estarien bé”

No li agradaven com estaven les coses a València i va fer el salt a la política per a intentar canviar-les. Entrevistem a Carlos Galiana, actor de professió, que des de 2015 és regidor de Comerç, Control Administratiu, Relació amb els Mitjans i Espai Públic a l'Ajuntament de València. Ara torna a presentar-se a les primàries de Compromís per a consolidar eixe canvi.

A part de regidor a l’Ajuntament de València, qui és Carlos Galiana?

Carlos Galiana és actor bàsicament. Vaig estudiar per a ser actor i, a part de regidor, espere tornar a ser actor.

Has dit en diverses ocasions que tu véns de l’empresa privada. Què és el que et va portar a fer el salt al món de la política?

No m’agradava com estaven les coses a la meua ciutat i sempre pensava “a veure si s’ix algun que m’agrade i m’il·lusione, a veure si es troba alguna alternativa…”. Al final vaig pensar que per què no ho feia jo i vaig fer el pas. Com no sé estar quiet, en 2012 em vaig afiliar al Bloc Nacionalista València i en 2013 vaig passar a formar part de l’Executiva Comarcal de Compromís per València. Després vaig passar a la Sectorial de Festes i, quan van arribar les primàries fa quatre anys, em vaig apuntar i ací estic.

Foto: Javier Zapata

queda molt de treball per fer, quatre anys no són suficients i més quan hi ha un canvi de govern tan gran després de 24 anys

Et presentes de nou a les primàries de Compromís per a formar part de la llista de l’Ajuntament de València. Confies a comptar amb el suficient suport per a continuar amb la teua labor com a regidor?

Espere que sí sinó no em presentaria. Jo crec que queda molt de treball per fer, quatre anys no són suficients i més quan hi ha un canvi de govern tan gran després de 24 anys, siga del partit que siga. Hi ha molta faena, s’han començat a posar les pedres i quatre anys més per a continuar estarien bé.

Com ha sigut treballar en un ajuntament que portava 24 anys sent governat pel Partit Popular?

No solament és governat pel PP, que també, és que cada partit té la seua forma i la seua manera de fer les coses. És complicat perquè s’han de canviar les peces de la maquinària i tornar-les a posar en marxa perquè portes un altre ritme i vols fer les coses diferents. És difícil canviar una maquinària i a més una maquinària tan gran com és l’Ajuntament de València, però d’altra banda, també és cert que s’ha treballat molt i s’ha treballat molt bé.

el món del comerç m’agrada moltíssim perquè el comerç és el que mou la ciutat i el que la diferència d’unes altres

La legislatura ha sigut tal com te l’esperaves o ha sigut molt diferent a l’hora de viure-ho?

Ha sigut molt diferent, jo no m’ho imaginava. A part, jo portava la Sectorial de Festes del partit i en el seu moment pensava que portaria eixa àrea. Jo ho he dit moltes vegades, sabia que existia el Mercat Central, el de Russafa, el del Cabanyal i poc més i de sobte un dia em diuen que vaig a portar Comerç. Recorde que em vaig passar tot l’estiu del 2015 estudiant-me normatives, ordenances, anant als mercats a veure què era allò… A poc a poc em vaig anar apassionant i ara el món del comerç m’agrada moltíssim perquè el comerç és el que mou la ciutat i el que la diferència d’unes altres.

Foto: Javier Zapata

Ostentes quatre regidories: Comerç, Control Administratiu, Relació amb els Mitjans i Espai Públic. Si pogueres, t’agradaria continuar liderant totes elles o preferiries focalitzar-te només en alguna?

És complicat renunciar a alguna d’elles quan has estat quatre anys portant-les, però també és cert que, personalment, quatre regidories a més de la presidència de Mercavalència són una dedicació molt gran. Si hi haguera més regidors a l’Ajuntament, sí que m’agradaria deixar alguna, encara que no sabria triar perquè són com els meus fills i en totes s’han fet coses. Així i tot, a nivell personal sí que m’agradaria focalitzar-me en alguna, però una altra cosa és el que diga i decidisca l’alcalde.

Consol Castillo  i jo vam anar a Milà a convéncer al món que volíem ser Capital Mundial de l’Alimentació i ho vam ser

Quins consideres que han sigut els teus majors èxits com a regidor?

Jo crec que el tema dels mercats municipals. Ara la gent els valora i en el baròmetre es demostra. Això no és sol gràcies al meu treball, la gent dels mercats treballa moltíssim, però crec que era un espai que no s’estava atenent i no se li estava donant la importància que mereix. L’alcalde està ara en Nova York presentant un Centre Mundial d’Alimentació i Consol Castillo (regidora d’Agricultura,Horta i Pobles de València) i jo vam anar a Milà a convéncer al món que volíem ser Capital Mundial de l’Alimentació i ho vam ser. A partir d’ací, vam començar a fer un canvi en relació a l’alimentació i jo estic molt orgullós d’això.

Foto: Javier Zapata

Hi ha alguna cosa que t’has deixat per fer que t’agradaria haver fet?

Moltíssimes coses perquè l’administració va molt lenta. Canviar l’engranatge és molt complicat. Per exemple, tenim un pla en el mercat de Sant Pere Nolasc, però va molt més lent que el del Grau, ja que en este vam tindre la sort que estava el Pla Confiança. A Sant Pere Nolasc fa falta els diners i convéncer a un equip de govern perquè es necessiten 2 ó 3 milions d’euros per a rehabilitar-ho, però jo espere que abans d’acabar el mandat estiga almenys el projecte.

Em va sorprendre l’estat dels mercats perquè jo sempre havia tingut la imatge que els mercats donaven suport a l’equip de govern, però jo crec que en huit anys no havia passat ningú per allí

En una ocasió vas dir que l’anterior govern va començar a perdre les eleccions en els mercats municipals. València té amb 17, com els vas trobar en 2015?

Els vaig trobar absolutament abandonats. Els mercats són un focus d’opinió perquè les persones van allí a comprar i parlen amb els venedors, hi ha molta conversa. En 2015 la gent retirava els papers que els donava el PP en els mercats. Hi havia alguns on no hi havia aigua calenta i, per exemple, en el mercat del Cabanyal el bany tenia un forat. Eixa era la situació. Així i tot, encara queda molt per fer perquè les reformes que necessiten els mercats són molt grans. Em va sorprendre l’estat dels mercats perquè jo sempre havia tingut la imatge que els mercats donaven suport a l’equip de govern, però jo crec que en huit anys no havia passat ningú per allí.

Com valores l’experiència d’haver governat al costat del PSPV i València en Comú? Han sigut bones les relacions dins del Govern de la Nau?

Amb el PSPV han sigut molt bones perquè les meues regidories toquen molt amb les seues. He tingut més contacte amb alguns regidors del PSPV per la similitud de les regidories que amb els meus companys, que òbviament els veig en les reunions de grup, però les nostres regidories no toquen tant. La relació ha sigut excel·lent. Amb València en Comú com les meues regidories no toquen amb les seues, la relació ha sigut més distant i diferent, però tampoc he tingut cap problema amb ells. Per a ser un govern de coalició amb moltes coses en comú i amb algunes coses importants diferents, crec que la relació ha sigut bona.

Foto: Javier Zapata

Tal com està la política actual, cap partit traurà 17 regidors per a governar en majoria absoluta, per això hem d’entendre’ns per a continuar treballant

Segons les enquestes, l’ajuntament de València tornarà a estar governat per les forces progressistes els pròxims 4 anys. Creus que hi haurà una reedició del Pacte de la Nau amb Joan Ribó com a alcalde?

Espere i desitge que siga amb Joan Ribó com a alcalde. Tal com està la política actual, cap partit traurà 17 regidors per a governar en majoria absoluta, per això hem d’entendre’ns per a continuar treballant. Estos quatre anys s’han fet moltíssimes coses, també hi ha hagut diferències perquè si no seríem el mateix partit, però al final ens hem entés. Espere que sí que hi haja una reedició del Pacte de la Nau.

Et veus fent el salt a la política autonòmica en un futur?

No, almenys això és el que dic al febrer de 2019. Per al nivell autonòmic cal tindre molts més coneixements dels que jo tinc perquè és tot el territori. De moment València em sembla molt gran.

He basat el meu treball en el diàleg amb tots i a asseure’m amb la gent per a fer les coses

Quina consideres que ha sigut la teua empremta personal en Compromís per València?

He basat el meu treball en el diàleg amb tots i en asseure’m amb la gent per a fer les coses. A més, el vindre de l’empresa privada també et dóna una perspectiva diferent, sé el que costa guanyar la nòmina, sé el que és pagar l’IVA el dia 20 del trimestre… Jo crec que per això l’alcalde em va dir que portara Comerç perquè jo he estat ahí i sé el que costa obrir la persiana.

Últimas noticias

Contenido relacionado