lunes, 24 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Casa Forestal de El Saler abrirá sus puertas en abril a la ciudadanía

Sergi Campillo destaca que l’immoble passarà a ser d’ús veïnal i posarà en valor ‘una de les nostres joies ambientals més preades’

Compte enrere perquè la Casa Forestal del Saler òbriga les portes com a espai sociocultural i centre d’interpretació del bosc de la Devesa. Els treballs de condicionament de l’edifici, amb un pressupost de 549.772 euros, conclouran al llarg del mes d’abril. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat la intervenció, amb què l’immoble passarà a ser d’ús veïnal i posarà en valor “una de les nostres joies ambientals més preades, el bosc de la Devesa de l’Albufera”.

El vicealcalde s’ha acostat este matí a l’emplaçament per comprovar la marxa de les tasques d’adequació, que avancen “a bon ritme”, i ha anunciat que “finalitzaran en les pròximes setmanes”.

L’equipament necessitava una remodelació per posar-lo a l’abast de la ciutadania. Campillo ha recordat que es tracta d’una construcció “molt representativa i característica del bosc de la Devesa”, que fa unes dècades s’utilitzava per a la guarderia forestal, després es va destinar a “actes protocol·laris” i ara es transformarà en recurs cultural i social per al Saler i els Pobles del Sud, i en centre d’interpretació “dels valors naturals del bosc litoral espanyol millor conservat, on hi ha un rodal madur que ha arribat al seu clímax ecològic i que va costar molt recuperar a causa de l’agressió urbanística de finals de la dècada dels setanta”.

En la casa forestal es programaran presentacions de llibres i altres activitats divulgatives, però no es podran fer concerts de música en generar contaminació acústica. El projecte ha afectat tant l’interior com l’exterior de la instal·lació. Dins, s’ha adaptat la il·luminació, la climatització, la fusteria i els accessos de la part anomenada casa gran. Fora, s’ha arreglat el porxo, l’aparcament, les entrades a l’edifici, els accessos al recinte i les zones d’ús públic de l’entorn. També s’ha incorporat enllumenat led i paviment de formigó imprés en l’àrea de pas de vianants.

Igualment s’han eliminat les barreres arquitectòniques i s’han recuperat elements de valor patrimonial, com ara una ceràmica en la planta baixa, que representa la llegenda de la serp Sanxa i el pastor, immortalitzada per Blasco Ibáñez en la novel·la Cañas y barro. La Casa Forestal del Saler va ser construïda en 1920, restaurada integralment en 1957, i rehabilitada estructuralment a final de la dècada dels noranta.

Capital Verda Europea 2024

La millora de la infraestructura verda de la ciutat i la difusió dels valors mediambientals és un dels àmbits la Capitalitat Verda Europea que València ostentarà en 2024, junt amb la missió climàtica, la mobilitat sostenible, la recuperació de l’espai públic i l’alimentació saludable.

Este guardó està promogut per la Comissió Europea des de 2010 i reconeix el compromís amb l’ecologia urbana, en el marc del Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de la Biodiversitat 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. València és la primera ciutat mediterrània a obtindre’n la distinció.

Últimas noticias

Contenido relacionado