```
jueves, 2 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Ajuntament farà quatre conferències per a explicar “la necessitat històrica” de recuperar el nom de Castelló

El regidor de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, ha presentat les quatre conferències que farà el govern municipal “per explicar la necessitat de la recuperació històrica del nom original de Castelló de la Plana i del Grau de Castelló”, a més ha anunciat que “la voluntat del govern és portar la proposta per a la recuperació del nom històric al plenari del 31 de maig”.

L’edil de Normalització Lingüística ha explicat que “en el reglament de normalització lingüística d’aquest Ajuntament, que es va aprovar en 1991, en el seu punt 6 venia especificat que la ciutat de Castelló recuperaria els topònims en valencià de la seua nomenclatura”. A més, ha afegit que “és una reivindicació que ve de lluny. Ja en l’any 1964 el cronista de la ciutat Sánchez Adell i altres il·lustres com Lluís Revest apostaven per recuperar el nom de la ciutat”.

L’edil ha informat que convidarà a tots els grups polítics a aquestes xerrades “perquè vinguen a escoltar tots els motius que hi ha i s’enterre ja d’una vegada el fet d’utilitzar la llengua com una arma política, perquè la llengua està per damunt de totes les ideologies”.

La primera de les conferències serà el pròxim 28 de març a les 18.30 hores a la Casa dels Caragols. Aquesta rep el nom ‘La denominació oficial dels municipis valencians. Estat de la qüestió i propostes de futur’ i comptarà amb Maite Mollà, tècnica superior d’Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, qui farà una visió de com està el tema dels topònims al territori valencià i explicarà els processos que han seguit els diversos municipis del País Valencià per tal de normalitzar el topònim.

La segona serà el 12 d’abril a les 18.30 hores a la Llotja del Cànem i comptarà amb els caps del Servei de Dinamització Lingüística d’Almassora, César Mateu, i de l’Alcora, Guillem Castany, que explicaran com ha estat la normalització del topònim a les seues localitats, el procés administratiu i els avantatges que té.

La tercera de les sessions es farà amb col·laboració amb el Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Jaume I el 18 d’abril a la Facultat de Ciències Humanes i Socials a partir de les 12.00 hores. Aquesta comptarà amb Vicent Garcia Edo que és un dels signants del manifest i és doctor en història i especialitzat en drets forals dels territoris de la Corona d’Aragó entre els segles XII i XIII; Lluís Gimeno que és la persona que el govern va proposar perquè realitze l’informe de la recuperació del topònim, doctor en filologia romànica i especialista en història de la llengua i dialectologia; i Bartomeu Prior, director del Servei de Llengües i Terminologia de l’UJI.

L’última de les conferències, ‘El nom és Castelló’, es desenvoluparà a l’Edifici Menador el 2 de maig a les 18.30 hores, i comptarà amb Emilia Casanova, president de la secció d’Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i catedràtic de la Universitat de València.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado