El proper Consell de Govern del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló abordarà la sol·licitud del control previ dels actes de contingut econòmic del centre per part de la Intervenció General de la Generalitat.
La Comissió delegada del Consell d’Hisenda i Assumptes econòmics va decidir fa uns mesos, a instàncies de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l’establiment d’un control previ dels actes dels dos consorcis sanitaris de la Comunitat, encomanant el seu exercici a la Intervenció General.
Aquest acord, que requereix el consentiment exprés per part del Consell de Govern, suposarà un avanç en la gestió del Consorci, que d’aquesta forma s’equipara a la de la resta de centres de la xarxa sanitària pública valenciana que ja compten amb aquest control previ de les actuacions econòmiques.
L’equip directiu del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ha engegat des de la seua arribada el setembre de 2015 nombroses accions de control amb la finalitat de corregir les conseqüències de la “nefasta gestió del centre heretada”, ha assenyalat el gerent, Joaquín Sanchís.
Així, l’actual equip ha dut a terme la revisió de tots els contractes que l’hospital tenia subscrits en anys anteriors amb la finalitat d’avançar en l’eficiència de la gestió. Els procediments de contractació s’han regularitzat i actualment se sotmeten a la normativa reguladora de la Generalitat Valenciana.
A més, en la línia de convergència amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el Consorci ha sol·licitat la inclusió en expedients administratius centralitzats que es tramiten en els seus serveis centrals i s’està incorporant progressivament als acords marc de la Generalitat.
“Després de l’exhaustiva revisió de tots els contractes que l’hospital tenia subscrits en anys anteriors s’ha posat solució a les anomalies detectades com a factures sense justificar que mancaven d’expedient administratiu, dels preceptius informes de necessitat, d’albarà i d’autorització”, ha explicat el gerent.
En aquest sentit, s’han adjudicat els contractes de manteniment, neteja, seguretat, bugaderia i cafeteria, entre altres, i s’han resolt i regularitzat “situacions insòlites com que al centre s’explotaren màquines expenedores sense contracte”, ha manifestat Sanchís.
“En l’actualitat -ha afegit el gerent- no es paga cap excés sobre la quantitat establerta en els contractes”.
Sanchís ha recordat que la gestió dels responsables anteriors de l’hospital ha provocat un deute de més de 30 milions d’euros que la Conselleria de Sanitat va a assumir per rescatar al centre de la fallida tècnica i situar-ho en un referent en l’àmbit de l’oncologia.
Respecte als informes de la Sindicatura de Comptes sobre els consorcis sanitaris, és des de la nova administració quan s’activa la fiscalització i supervisió dels processos de contractació.
Fins a aquest moment, ni la Intervenció de la Generalitat, ni la Sindicatura de Comptes realitzaven de manera regular auditories sobre els comptes i procediments de contractació dels consorcis.
La Conselleria de Sanitat va sol·licitar a la fi de 2015 que el Consorci de Castelló i el de València anaren inclosos en els plans anuals d’auditoria de les dues institucions amb la finalitat d’anar corregint els procediments de contractació.
En l’actualitat tots els expedients de contractació van acompanyats de l’informe dels mateixos serveis jurídics dels Consorcis, i els models dels plecs de contractació que s’utilitzen són els mateixos que els empleats per la Conselleria, que sí que estan informats per la Intervenció de la Generalitat, la qual cosa abans tampoc succeïa.