sábado, 25 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Cultura reconeix el castell de Cofrentes com a museu valencià

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut com a museu valencià el castell de Cofrentes, que es troba en un enclavament privilegiat dominant la confluència dels rius Xúquer i Cabriol.

El castell de Cofrentes ha patit transformacions a través dels segles, des de les primeres construccions que potser hi hagué en l’Edat de Bronze, que hui ja han desaparegut, fins a les rehabilitacions actuals. Aquest és el punt de partida per al museu: les transformacions generades de fortalesa a palau i de palau a museu.

Al museu de Cofrentes es mescla la confluència de cultures a través del so del temps, que invita a caminar des de les estructures i restes arqueològiques fins a la sala d’exposició, en la qual es fa un recorregut, en cinc vitrines, per les principals cultures que hi van deixar la seua empremta. Aquestes són ‘Dels primers pobladors a la romanització’, ‘La primera fortificació i islamització del territori’, ‘De fortalesa a palau’, ‘De Palau a fortificació’, i, finalment, ‘La torre de l’homenatge’. En aquesta última el temps transcorregut el marca el rellotge, les característiques del qual el fan únic pel fet de tractar-se d’un rellotge de ferrer, de concepció prependular, dels quals només en queden dos més en tot Europa.

Com a jaciment i com bé d’interés cultural, ja compleix els requisits necessaris per a ser estudiat i mostrat com a exemple d’evolució pròpia i element representatiu sociocultural de Cofrentes; com a museu, pot ser fins i tot més atractiu, didàctic i útil per a la dinamització de la cohesió i identitat com a membres d’una comunitat; com a institució, en facilita el coneixement i la divulgació i investigació de les característiques particulars del lloc en què s’ubica, al marge dels processos històrics generals.

Últimas noticias

Contenido relacionado