«Els pressupostos de 2018 de la Diputació prioritzen l’impuls econòmic i l’ocupació com un eix transversal de tota la institució, que es traduirà en una inversió de 16,8 milions d’euros per impulsar el territori i generar ocupació, 3,1 milions d’euros més que als pressupostos de 2017. Gràcies a això volem ajudar a construir un Castelló del qual tots ens sentim cada dia més orgullosos». Aquest és el principal objectiu dels comptes que el Govern Provincial portarà al ple del 21 de novembre, tal com ha assegurat el vicepresident i diputat de Turisme, Andrés Martínez.
El vicepresident ha repassat les principals inversions del Govern Provincial per millorar les oportunitats econòmiques i l’ocupació en els 135 municipis de la província al costat dels diputats de les àrees de Promoció Econòmica, Salvador Aguilella, Esports, Luis Martínez, i Desenvolupament Rural, Pablo Roig. «Aquesta és la demostració que aquest Govern Provincial treballa de forma coordinada per compartir sinergies que ajuden a potenciar l’efecte de les inversions. I ho fem de la mà de tots els municipis, perquè és la forma de per igualar les oportunitats de tots sense importar on visquen, així com l’eficiència i l’eficàcia de l’ús dels diners públics per ajudar a construir un futur millor».
Per a això, els comptes provincials del proper exercici inclouen un total de 16,8 milions d’euros destinats directament a dinamitzar l’economia de la província i impulsar l’ocupació en tot el territori a través «d’una estratègia de creixement impulsada per Javier Moliner i en la qual totes les àrees tenen un pes compartit. La nostra prioritat és la creació d’ocupació a la província i el suport als sectors productius perquè tots els pobles puguen créixer i aportar les mateixes oportunitats als seus veïns».
Inversió rècord de 5,3 milions en promoció turística
És per això que al pressupost s’han consignat fins a 5,3 milions d’euros per potenciar la promoció turística de la província, posant l’accent en el turisme internacional, però sense descurar les destinacions nacionals i de proximitat que actualment suposen el percentatge més gran de negoci per al sector provincial. No en va, tal com ha subratllat Martínez, ja aquest any l’estratègia de promoció turística impulsada pel Patronat Provincial de Turisme ha ajudat al sector a millorar la seua activitat tant en percentatge de viatgers com en el manteniment de més planta hotelera oberta durant més temps gràcies al programa de viatges de la Diputació per a persones majors, Castelló Sènior.
«Aquest és el camí a seguir i en ell seguirem incidint. Conjuminant esforços entre tots perquè aquesta província té molt que oferir al que la visita i nombrosos reclams. Perquè Castelló és un territori únic de mar i muntanya en el qual els seus paisatges, la seua gastronomia, la seua història, la seua cultura i l’esport ofereixen una oferta turística que enamora al que la descobreix», ha defensat el diputat de Turisme.
Per potenciar aquesta realitat, el 40% del pressupost turístic anirà directament a la promoció per portar més viatgers, amb 2,2 milions d’euros (800.000 euros més que en 2017) per promocionar Castelló, amb una aposta clara i decidida per reforçar les accions promocionals als països i destinacions que compten amb connexió aèria directa amb la província. És per això que entre les diferents accions que contempla la Diputació en promoció turística, figuren 350.000 euros per a una campanya integral de mitjans a Londres i Brístol, destinacions amb connexió aèria amb la província.
A aquestes inversions a l’estranger, tal com ha destacat Martínez, se sumen la promoció de Castelló com a Terra de Festivals, amb especial interés a Regne Unit; el milió d’euros per al programa de desestacionalització turística Castelló Sènior, els 225.000 euros perquè els ajuntaments puguen contractar a informadors turístics o els 545.000 euros pressupostats per als plans de dinamització de mancomunitats i fundacions perquè els municipis engeguen les seues pròpies accions de dinamització turística.
Prop de 4 milions per consolidar Castelló com a escenari esportiu
L’estratègia provincial de convertir l’esport en un aliat per al sector turístic i en un generador d’oportunitats laborals està més present, amb un milió d’euros més que en 2017, en els comptes provincials del proper exercici. De fet, i per consolidar Castelló «com un escenari esportiu de primer nivell nacional i internacional», el Govern Provincial invertirà un 57% més que en 2017 amb un total d’1.826.526 euros dirigits directament a l’impuls i l’organització d’esdeveniments esportius.
D’igual manera, s’afavorirà «l’excel·lent labor que realitzen els clubs i esportistes provincials com a ambaixadors de la marca ‘Castelló, Escenari Esportiu» també es veurà recompensada i reforçada amb una partida d’1.415.000 euros destinada als agents esportius provincials. A més, també cal destacar entre les partides pressupostàries d’esports els 100.000 euros amb els quals la Diputació ajudarà als Ajuntaments a millorar les instal·lacions esportives municipals.
Un milió d’euros per al desenvolupament rural
Perquè el compromís municipalista de la Diputació es desprén en totes i cadascuna de les partides aprovades per al pròxim any. «No volem que ningú es quede enrere per culpa de falta d’oportunitats ni que abandone el seu poble buscant més i millors serveis. Per això, és imprescindible implementar polítiques eficaces que ajuden a consolidar la població en tot el territori, amb especial atenció als nuclis poblacionals de l’interior», ha destacat el vicepresident provincial.
D’aquesta manera, la institució provincial invertirà en 2018 de forma directa 962.025 euros a potenciar Repoblem a través del desenvolupament rural de la província. A aquesta important quantia, se li sumaran les nombroses estratègies, tan socials, com a culturals i esportives, «encaminades a dinamitzar el nostre interior, els 135 municipis i el seu teixit econòmic».
Sempre sense oblidar, tal com ha reiterat Martínez, la necessària promoció dels productes emparats sota la marca Castelló Ruta de Sabor com a «projecte de suport al sector agroalimentari i alimentós de la província de Castelló i al benefici directe que aquest genera sobretot a les zones rurals de la província».
Gairebé tres milions d’euros per crear ocupació
A l’àrea de Promoció Econòmica, que dirigeix el diputat Salvador Aguilella, el pressupost puja des dels 3,3 milions d’euros fins als 4,1 milions, d’acord amb l’estratègia encaminada a millorar les oportunitats empresarials i laborals de tots els castellonencs, amb especial incidència dels joves i els que viuen en territoris amb menys oportunitats.
La Diputació multiplica específicament la seua aposta per generar ocupació a l’interior perquè s’aprofite tota la província. És l’aposta més gran, amb diferència, que fa qualsevol administració pública a la província de Castelló per contractar directament a persones. De fet, en 2018 s’han consignat directament gairebé 3 milions d’euros (2.726.417 euros), enfront dels 1.554.850 euros de l’any passat. Això suposa un augment del 75,3% per 2018.
De fet, en plans directes per contractar a treballadors, amb 1,5 milions d’euros que inclouen tant el mateix Pla d’Ocupació de la Diputació, així com tallers d’ocupació i plans de foment de l’ocupació. La majoria d’aquestes iniciatives les assumeix en solitari, sense l’ajuda d’altres administracions.
Moliner crea 10 noves línies de finançament als pressupostos dirigides directament a incentius per fomentar la contractació i a subvencionar la instal·lació de noves empreses a l’interior, així com a prevaler econòmicament a les empreses ja existents perquè amplien les seues plantilles i incidisquen en la innovació per millorar la seua productivitat i la generació de més llocs de treball.
A més, el Govern Provincial ha programat diferents iniciatives encaminades a millorar la formació i la qualificació dels castellonencs de cara a facilitar el seu accés al mercat laboral. Per a això destina 397.000 euros en els comptes de 2018.
Entre les línies específiques per fomentar l’ocupació tanta amb la contractació directa, com a incentius a la contractació i al creixement empresarial i la formació es troben el Pla d’Ocupació de la Diputació amb 650.000 euros, la subvenció d’Accions innovadores de Foment de l’Ocupació, Emprendiment i Promoció Econòmica amb 200.000 euros o el programa de Prospectores d’Ocupació, amb 139.136 euros.