L’Hospital Clínic Universitari de València, a través d’Alejandro Pérez-Fidalgo, com a membre del Grup Espanyol de Recerca en Càncer d’Ovari (GEICO), coordina un nou assaig clínic per al tractament de càncer d’ovari utilitzant el medicament Olaparib, un dels fàrmacs que més ha modificat el tractament d’aquest tipus de càncer.
Fins avui Olaparib ha ofert molt bons resultats en el tractament del càncer de mama metastàtic (amb mutació germinal en BRCA) i en casos de càncer recurrent epitelial d’ovari, trompes de Fal·lopi i peritoneal primari. A més, tot apunta al fet que el seu ús pot ampliar-se a altres pacients amb càncer ginecològic. El risc de sofrir càncer d’ovari augmenta en casos d’alteracions genètiques específiques i hereditàries, com és per exemple la mutació del gen BRCA.
En l’assaig dirigit per Alejandro Pérez-Fidalgo, especialista en oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i investigador del Grup de càncer colorectal i nous desenvolupaments terapèutics en tumors sòlids de l’Institut de Recerca INCLIVA i, que té per nom ROLANDO, participaran un total de vuit hospitals de tota Espanya, de València, Madrid, Sevilla, Mallorca, Canàries, i Sabadell. Aquest estudi continua la línia de recerca desenvolupada en el reeixit assajo Fase III SOLAMENT-2.
L’Assaig ROLANDO és pioner en el seu camp per ser un dels pocs assajos clínics que no està promogut per una empresa farmacèutica sinó que és una iniciativa de GEICO– Grup Espanyol de Recerca en Càncer d’Ovari-, una associació científica espanyola sense ànim de lucre, líder nacional en recerca clínica i transnacional del càncer ginecològic i d’ovari.
Ús d’Olaparib en el tractament del càncer d’ovari
L’Olaparib és un inhibidor d’un tipus de proteïnes (les PARP) que ajuden a reparar l’ADN danyat de les cèl·lules. En línies generals, el fàrmac ajuda a detenir el creixement del càncer i el seu retorn, després de reduir la seua grandària.
La mutació BRCA està present en el 30% dels casos de càncer d’ovari. Encara així, alguns estudis previs han demostrat que aquest fàrmac també és eficaç, encara que en un grau menor, en pacients sense aquesta mutació i com a teràpia para en casos de càncer d’ovari recurrent.
El nou assaig clínic coordinat per Alejandro Pérez-Fidalgo avaluarà el tractament combinat d’Olaparib i una quimioteràpia anomenada doxorubicina liposomal amb la qual estudis preclínics han demostrat un efecte sinèrgic. De forma complementària, s’administrarà a pacients amb o sense la mutació. L’objectiu final de l’assaig és oferir a les pacients l’alternativa de rebre un fàrmac que podria ser eficaç encara que no disposen de mutacions de BRCA.
Càncer d’ovari a Espanya
Segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, el càncer d’ovari és el sisé tipus de tumor més diagnosticat en dones, i la seua incidència aconsegueix els 3.000 nous casos anuals al nostre país. Es tracta de la sisena causa de mortalitat per càncer en dones, i la segona per càncer ginecològic, per darrere del càncer de mama.