sábado, 18 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell vol que la Comunitat Valenciana siga territori “lliure de desnonaments” en quatre anys

Dalmau advoca per treballar amb el nou Govern espanyol per a tindre competències a congelar preus o fixar preus màxims de lloguer

El vicepresident segon i conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat aquest dijous que el Consell vol que en quatre anys la Comunitat Valenciana siga un territori “lliure de desnonaments”.

Martínez Dalmau ha realitzat aquestes declaracions davant els mitjans a Castelló, on ha visitat el Servici Territorial de Vivenda i Rehabilitació per a, posteriorment, desplaçar-se a Vinaròs amb l’objectiu de conéixer la promoció de vivendes que està realitzant l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (Evha).

Preguntat per les primeres mesures que va a adoptar el seu departament, ha explicat que “és molt important que el dret a la vivenda siga real i que tots els valencians ho tinguen protegit, per açò és tan important que aprofundim en les polítiques que ja es van desenvolupar durant quatre anys del Botànic i ara hem d’anar més enllà”.

Sobre aquest tema, ha apuntat la necessitat d’ampliar un 30 per cent el parc públic de vivendes, –que ara està compost per 15.000–, de buscar mecanismes per a regularitzar i limitar el preu del lloguer perquè siga accessible així com per buscar mesures per a les alertes primerenques d’emergència habitacional, “sobretot per a les persones que poden estar en perill de perdre sa casa”.

“Aquestes alertes farien que poguérem actuar abans que hi haguera un desnonament, de fet volem que en quatre anys la Comunitat Valenciana siga un territori lliure de desnonaments”, ha afegit. Segons ha dit, “totess aquestes mesures les anem a implementar a poc a poc i creiem que van a tindre un resultat positiu”.

PARC PÚBLIC DE VIVENDES

Així, quant al parc públic de vivendes, el conseller ha anunciat que es rehabilitarà “per a tindre moltes més cases a la disposició de la gent”, ha estimat que es podrien incorporar al mateix 9.000 cases més, i ha apuntat que hi ha altres opcions com la compra directa de vivenda, “que també s’està plantejant i pensem que pot ser una opció interessant”.

D’altra banda, preguntat per la normativa que està analitzant el Govern basc per a castigar fiscalment els lloguers més alts, Martínez Dalmau ha subratllat que aquesta mesura també es podria adoptar a la Comunitat Valenciana.

“És una cosa que caldrà plantejar, però ara el que tenim damunt de la taula és el fet que hi haja sancions per als grans propietaris, principalment els bancs, però també els particulars que tinguen cases buides, doncs el que no poden tindre són cases sense gent i gent sense cases”. “Amb el problema habitacional que tenim en la Comunitat Valenciana necessitem que les cases estiguen ocupades”, ha dit.

MÉS DE DEU CASES

En aquest sentit, ha aclarit que les sancions serien les que s’han de fixar en el reglament respecte de la Llei de Funció Social de la Vivenda, és a dir que els grans propietaris –amb més de 10 cases en propietat– “han de posar-les a la disposició de la Generalitat Valenciana perquè puguem utilitzar-les per a emergències habitacionales o per a lloguers socials i, en el cas que no es complira, sí hi hauria alguna sanció”.

Respecte a les mesures que adoptarà el Consell per a regular els preus del lloguer, el titular de Vivenda ha indicat que hi ha diverses plantejades i una d’elles que està funcionant “relativament bé” es refereix als índexs de referència “per a saber quant pot costar un lloguer en determinades zones”.

BENEFICI FISCAL

A més, ha destacat que s’ha plantejat ja en Hisenda que hi haja algun tipus de benefici fiscal per a les persones que lloguen als preus que es recomanen dins d’eixos índexs de referència. “Si tot va bé, tindrem capacitat per a poder fer que els preus el lloguer no pugen tant i la gent puga pagar uns preus normals”, ha afegit.

Finalment, ha apuntat que “cal treballar amb el nou Govern espanyol algunes mesures perquè ens puguen donar competència per a poder congelar preus o establir preus màxims, ja que en aquests moments aquesta qüestió és una competència estatal i, mentrestant, hem de plantejar aquest tipus de mecanismes per a poder controlar el preu dels lloguers”.

Últimas noticias

Contenido relacionado