domingo, 21 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Planetari de Castelló ofereix un curs d’iniciació a l’astronomia amb nocions bàsiques

Estudiar l’esfera celeste, aprendre’s les constel·lacions o usar el planisferi celeste i els catàlegs estel·lars seran algunes de les matèries que es tractaran en el ‘XIX Curs d’Iniciació a l’Astronomia’ que ofereix el Planetari de Castelló a partir del pròxim dissabte 9 de gener fins al 26 de febrer.

El curs, que consta de classes teòriques els dissabtes d’11 h a 13 h i pràctiques els divendres de 18.45 h a 20.15 h, comprendrà nocions introductòries a tots els camps de l’Astronomia: característiques i composició del sol, així com dels planetes i altres cossos del sistema solar. A més, també es facilitaran nocions bàsiques sobre l’estructura de l’Univers ressaltant els coneixements actuals sobre les galàxies i els processos que en elles esdevenen de formació i evolució d’estels i planetes.

Tant la inscripció com el material del curs són gratuïts, subvencionats per l’Ajuntament de Castelló. El curs s’impartirà en les instal·lacions del Planetari de Castelló. Per a inscriure’s (el termini d’inscripció finalitza dijous que ve 7 de gener) o obtenir més informació es pot visitar la web www.planetari.castello.es.

Projeccions per a tots els públics
A més, el Planetari de Castelló ofereix a tots els seus visitants un total de tres projeccions, dues d’elles recomanades per a públic infantil: ‘La xiqueta que sabia caminar a l’inrevés’ i ‘Explorant el sistema solar’. Per a adults es projecta també la peça ‘Deep Sky’ (Cel profund).

‘La xiqueta que sabia caminar a l’inrevés’ és un personatge molt especial que coneix els secrets que guarda la lluna, sap escoltar a les marees i sol parlar amb els arbres. Però el que més li agrada fer és menjar pastís amb els seus amics mentre contempla el cel estrellat. Potser per açò, fa temps que va aprendre a caminar a l’inrevés, per a poder tenir sempre el cel sota els seus peus. És un conte de cap per avall, una història donada la volta que vol convidar-nos a contemplar el que ens envolta des d’un nou punt de vista. Ací tot és diferent, i allí on abans vèiem solament sòl, ara potser puguem veure el cel. La projecció està disponible tant en valencià (dijous a les 18 hores i diumenges a les 12 hores) com en castellà (dissabtes a les 17.30 hores) i té una durada de 30 minuts.
‘Explorant el sistema solar’ és una espectacular producció per a portar-nos als planetes veïns de la Terra. Ens transporta, en un viatge extraordinari, a diferents escenaris del Sistema Solar interior, aconsegueix encuriosir el públic per a entendre i apreciar aspectes de cossos com la Lluna, Venus, Mart, asteroides i estels, fins ara desconeguts per a la gran majoria, i que encara no han sigut mostrats en altres documentals d’astronomia. La projecció està disponible solament en castellà els dimecres a les 18 hores, els dissabtes a les 12 hores i els diumenges a les 13 hores.

Finalment, ‘Deep Sky’ (Cel Profund) és un documental que descriu el que s’amaga després del fons negre de la nit. Els assistents podran viatjar a través de les meravelles que s’han descobert darrere d’aqueix llenç negre sobre el qual es dibuixa la nit estrellada. Al llarg de 30 minuts es presenten les més espectaculars imatges obtingudes pels grans observatoris del món, tant des de la superfície de la terra, com des de l’espai. Aqueixes imatges ens parlen d’un Univers fascinant, complex però d’una bellesa indescriptible. La versió en valencià es projecta els dilluns a les 18 hores i els dissabtes a les 13 hores; mentre, la versió en castellà es projecta els divendres a les 18 hores i els dissabtes a les 18.30 hores.

El preu de les entrades és de 4 € per a públic general, 3 € per a menors d’edat, famílies nombroses, jubilats i majors de 65 anys i de 2 € per a grups escolars.

Exposicions centrades en la naturalesa i la història
El Planetari de Castelló també proposa la visita a dues exposicions diferents: ‘Rèptils i amfibis espanyols’ i ‘Plasthistoria de la Humanitat’.

Gràcies a la primera, procedent del Museu de Ciències de Castella-la Manxa, podem veure sargantanes, fardatxos, granotes, tortugues o serps. La major col·lecció de reproduccions d’amfibis i rèptils a grandària natural. Són rèpliques d’enorme qualitat cuidades fins al més mínim detall. Des d’un dels fardatxos més grans -i més bells-, el fardatxo ocel·lat, fins a la més xicoteta de les colobres de la península ibèrica, la colobra cega, que pel seu aspecte i grandària sembla un cuc. També destaquen, per la seua bellesa, les maquetes en les quals s’han representat els tres escurçons que viuen a Espanya. Una ocasió única per a conèixer aquestes serps sense perill i aprendre a distingir-les.

‘PlastiHistoria de la Humanitat’ és una exposició que conjuga la història, l’art i la divulgació. Es tracta d’un repàs a les escenes històriques més importants de la humanitat creades a partir de personatges de plastilina. La mostra estarà oberta fins al 6 de febrer de 2016.

La visita a les exposicions té entrada gratuïta i els horaris són als matins d’11 h a 14 h de dimarts a diumenge i festius i a les vesprades de 16.30 h a 20.00 de dimarts a dissabte. Els dilluns i les vesprades de diumenges i festius el Planetari de Castelló romandrà tancat.

Últimas noticias

Contenido relacionado