domingo, 23 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Lluís Pastor: “Com a alcalde podria aportar proximitat, una visió més fresca i, per suposat, diàleg”

Lluís Pastor porta dos anys com a regidor de Compromís a l'Ajuntament d'Onda. Ens explica com ha sigut la gestió cultural de la ciutat estos últims anys, com és formar part d'un equip de govern socialista i en què estan treballant de cara a les eleccions, on novament es presenta a alcalde.

Lluís Pastor és regidor de cultura i dinamització lingüística a l’Ajuntament d’Onda. Militant de Compromís, es considera una persona corrent, humil, honesta i treballadora. Per això, s’implica al màxim en totes les coses que fa i intenta ajudar sempre que se’l necessita. A més, durant estos dos anys no ha deixat el seu treball en l’empresa taulellera de la que és propietari, tots els matins, de 6 a 10, fa la seua mitja jornada i després atén totes les tasques de l’Ajuntament.

Quina ha sigut la seua vinculació amb la política al llarg de la vida?

Des de jove estic vinculat amb la política. Vaig entrar fa molt anys al Bloc perquè m’interessava la política i era el partit que més s’adaptava al meu perfil, a més va ajudar que tenia alguns amics dins com Vicent Marzà. Vaig vore en la política la ferramenta per a canviar les coses. A més, sempre havia estat vinculat amb la militància des de casals populars o col·lectius antifeixistes de Castelló, on vivia de menut. Des d’estos col·lectius es fa acció directa, però si realment vols canviar les coses has de fer-ho des de dins i és imprescindible ficar-te en política i en les institucions.

Quins requisits considera indispensables per a dedicar-se a la política?

La humilitat i la honestedat són els principals, i a més, és necessari tindre moltes ganes. Per altra banda, hi ha que ser realista en quant a la preparació que té cadascú per saber quins càrrecs pots ocupar. Jo per exemple mai seria conseller ja que no em sent suficientment preparat per a un càrrec tan important, però per a treballar en política local crec que sí que estic capacitat.

Com pensa que s’ha estat gestionant la cultura a Onda aquesta última legislatura? Quins consideres els majors èxits des de que és regidor?

Pense que el tema cultural a Onda ha millorat molt en diversos aspectes. Abans s’entenia la cultura com si l’Ajuntament fora una empresa que busca un benefici, no econòmic però sí polític (omplint sales). Per això el Partit Popular sempre buscava obres amb actors i actrius de renom sense importar el preu o la qualitat.  El canvi que hi ha hagut és significatiu en quant a que oferim un ventall de cultura molt més ampli sense importar-nos si anem a omplir o no. Igualment omplim moltes vegades però no és la nostra obsessió. Un dels majors èxits es poder oferir cultura tots els caps de setmana de l’any sense invertir tants diners. A més també ha sigut molt important rebre les subvencions i les col·laboracions amb l’Institut Valencià de Cultura. Una altra de les grans fites és el tema de l’impuls que hem donat als artistes locals, sobretot amb les ajudes a creacions culturals i l’aposta clara per la improvisació amb la creació del FIVO (Festival d’Improvisació Vila d’Onda) que s’ha convertit en un referent a nivell estatal i europeu. I això ha fet que aquesta setmana passada albergarem també el primer torneig nacional d’improvisació d’Espanya, que ha tingut molt bona acollida i ha sigut un èxit total.

Quin ha sigut el avanç en quant a dinamització lingüística?

En quant a dinamització lingüística la legislatura anterior casi podria assegurar que no es va programar absolutament res en valencià i en quant a polítiques de normalització lingüística hem seguit les campanyes que estaven marxa i n’hem creat de noves aprofitant les setmanes importants de l’any. Per exemple durant la Fira d’Onda vam fer una campanya amb els restaurants i bars als qui vam repartir mantellets explicatius de les tapes en valencià. També hem comptat amb “el bus de la llengua” gràcies a la Generalitat i estem canviant els noms dels carrers per a que estiguen tots en valencià. Ara estem treballant per implantar el voluntariat en valencià.

Que destacaria com a positiu i com a negatiu d’haver treballat amb un equip socialista?

Com a positiu l’oportunitat d’haver pogut fer coses. Després de dos anys en l’oposició i d’haver fet moltes propostes al plenari, vam vore que teníem que entrar a reforçar l’equip de govern per ajudar a dur-les a terme. Com a negatiu no tinc molta queixa, la veritat és que hem treballat prou bé, sempre hi ha discrepàncies pero no ha sigut una gestió complicada el treballar junt a ells.

Que ha trobat a faltar del govern del PSOE a Onda?

Hi ha algunes iniciatives presentades al plenari i fins i tot algunes de l’acord d’investidura que no s’han pogut dur a terme. Per exemple l’ordenança de tinença i benestar animal, que l’anem a incorporar en el nostre programa ja que pensem que és important i no s’ha fet. També hi ha que millorar en el tema de la neteja, que va relacionat.

Que li queda pendent en la seua agenda política d’ací a maig?

Teníem la realització d’un Pla de Dinamització Cultural als Barris que no ens ha donat temps a fer, l’estem treballant, ara tinc pendent una reunió i possiblement enguany ja pugam vore alguna cosa. A més, també veig necessari donar-li més vida al Consell Cultural, que es va formar gràcies a una proposta de Compromís i pense que no se li està donant l’ús suficient i adequat.

Que opina de l’actuació del Partit Popular com a oposició?

El Partit Popular com a oposició porta quatre anys fent campanya. No han aportat cap proposta ni solució i s’han dedicat a criticar mentint. Per exemple el tema de l’horari ampliat de la biblioteca en període d’exàmens, que diuen que no ho hem oferit quan hem ampliat més que mai l’horari i les sales d’estudi. A més també han entrat moltes vegades en desqualificacions personals i en temes familiar, sense miraments i escrúpols, creuant unes línies roges que no haurien d’haver creuat mai.

Quin és el seu projecte per a la ciutat d’Onda?

Estem preparant el programa electoral i en principi serà un projecte prou continuista ja que pensem que s’han quedat coses al tinter que s’haurien de poder acabar. A més, hem demostrat que en les àrees en les que hem treballat som eficients i mereixem copar més àrees de gestió per millorar. Volem una ciutat amable, viva i que aprofite encara més els seus recursos.

A nivell de turisme pensem que hi ha que ficar preu a les entrades al nostre patrimoni, no un preu elevat sinó simbòlic, que ens ajude a valorar el que tenim i a autofinançar el manteniment. Ficar en valor espais que tenim com “La Presó” o la “Cova de l’Algepsar” per a poder obrir-los al públic i que es puguen visitar. Ampliar “Onda Natura” i donar-li més valor per a que funcione com a centre d’interpretació complet per a les nostres rutes i la nostra natura. Crec que sí que hem aconseguit que augmente el turisme cultural però és necessari donar-li a la Fira d’Onda la importància que té i que siga d’interès turístic, des de cultura hem de treballar en conjunt amb festes per aconseguir-ho, Volem una ciutat més neta i per això l’ordenança dels animals i augmentar els serveis de neteja i les campanyes de conscienciació. Volem seguir amb l’aposta per els serveis socials i per les polítiques d’ocupació, que eren les premisses que teníem per a fer alcalde a Ximo Huguet, i estem contents amb el que s’ha fet en este sentit ja que l’atur ha baixat a la meitat durant esta última legislatura.

Que podria aportar com a alcalde?

Pense que sóc proper a la gent i que això és important. També puc aportar una visió més fresca, ja que amb tots els meus respectes pense que l’actual alcalde té un perfil més baix i en moltes ocasions li costa donar el pas per a certes decisions que jo sí que el donaria més decididament. I, per suposat, el diàleg que es una cosa que em caracteritza. La imatge està clar que no (s’en riu), però bé, sóc una persona molt del poble i escolte a la gent.

Quins requisits demana a la gent que anirà en la seua llista?

Els mateixos que em demane a mi, que siguen treballadors, humils i honestos. I que tinguen ganes de treballar per el poble i per millor la vida dels seus veïns.

Que destacaria de les seues companyes Neus Cerdà i Sílvia Miralles?

La seua preparació (en diferents àmbits) i la seua positivitat. Tenen ganes de fer coses en positiu i de treballar per millorar les coses. A més son molt humils i honestes.

Quan anunciareu la resta de la llista? Ja està decidida?

No està decidida. Sí que tenim alguns dels següents llocs pensats pero no tenim pressa. Ara estem dedicats a treballar en el programa i quan s’aproximen eleccions ja anirem diguent.

Què pensa de l’aparició de partits com VOX? Els considera una amenaça?

Els considere una mala noticia. El feixisme sempre és una amenaça, pense que estos partits no haurien de ser legals ja que son els més anticonstitucionalistes. A més,el racisme i la xenofòbia no haurien d’estar permesos en partits polítics. En realitat, no tenen un discurs molt diferent al del Partit Popular, però son més atrevits per a parlar de certs temes conflictius. Estos partits són el resultat del caldo de cultiu que va sembrar el PP amb el tema de Catalunya. Han fet molta demagògia de patriotisme i anticatalanisme per tal de buscar vots i el que han aconseguit és que ixquen reforçats partits d’extrema dreta o, diguent-lo per el seu nom, partits nazis. Pense que ara s’estaran penedint de no haver volgut dialogar i d’haver volgut enfrontar a la gent per tindre unes idees diferents. Sempre hem d’estar oberts al diàleg en aquestes qüestions. Ací a Onda hem arribat a rebre amenaces arran d’aquest tema, jo personalment vaig haver de denunciar.

Es planteja amb quins partits estaria disposat a pactar? Ho faria amb el PSOE? I amb algun partit més?

Això es una cosa que és plantejarà en assemblea en el seu moment, però està clar que amb el PSOE, Esquerra Unida o Podem pactaríem. Amb VOX i E2000 evidentment, si entraren, no pactaríem. Amb el Partit Popular tampoc perquè després de vore el que han fet estos quatre anys sabem que no hi ha possibilitat d’enteniment. Amb Ciudadanos, a priori i per partits seria complicat, però sí que és veritat que el portaveu es una persona amb qui hem vist que es pot treballar, ja que porta quatre anys treballant en positiu i pel poble sense cap altre interés.  S’hauria de decidir en assemblea però jo a nivell personal no tindria cap problema de pactar a nivell municipal amb ells sempre i quan siga Pascual Mundina el cap de llista.

Espera que la seua candidatura obtinga més regidors que en les eleccions de 2015 que només en va obtindre 1?

Pense que no canviarà massa la cosa de les últimes eleccions, però sí que tenim perspectiva de pujar i arribar almenys als dos regidors. L’ideal seria que puguerem arribar a l’alcaldia però siguent realistes qualsevol millora seria una bona notícia. El que sí que espere es que almenys ens done per a poder seguir governant junt a altres partits d’esquerres o junt a partits que vulguen treballar per el poble sense tindre postures radicalitzades.

Últimas noticias

Contenido relacionado