martes, 18 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Experts en dendrocronologia inicien un estudi sobre el centenari Pi de la Bassa

Tècnics de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural juntament amb experts en dendrocronologia de la Universitat de Barcelona ha iniciat un estudi del tronc del centenari Pi de la Bassa.

El Pi de la Bassa, un bell exemplar de pi carrasco situat en la localitat de Serra en ple Parc Natural de la Sierra Calderona, era un dels pocs exemplars vius, fins a l’any passat, que van ser inclosos en el primer catàleg imprés d’arbres monumentals de la història d’Espanya.

L’efecte combinat d’un perllongat període de sequera i la plaga de Tomicus van posar fi a la vida d’aquest exemplar. El Tomicus és un xicotet coleòpter que penetra per sota de l’escorça dels pins per a la posada d’ous. Les larves aconsegueixen el seu aliment excavant xicotetes galeries que interrompen el flux d’aigua i nutrients que va des de les arrels fins a la copa del pi, de manera que es produeix el col·lapse i finalment la mort de l’arbre.

Així mateix, el temporal de pluja i vent que va assotar a la Comunitat Valenciana durant el passat mes de gener va provocar l’enderrocament d’aquest pi centenari. A pesar que tècnics de sanitat forestal de la conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural van tractar de salvar aquest exemplar, aplicant tractaments de endoteràpia a l’abril del passat any, no es va aconseguir el propòsit final de salvar-ho.

La conselleria ha decidit procedir juntament amb experts en dendrocronologia a la preparació d’una secció del tronc en rodanxes per a estudiar i investigar la història de l’arbre examinant els seus anells de creixement. Així, a més d’obtenir informació específica sobre l’exemplar, brinda també coneixements sobre com afecta aquestes espècies les variacions en el clima.

Nombroses entitats i associacions han manifestat el seu interès per aquest estudi, algunes de les quals també han sol·licitat seccions del tronc, amb l’objectiu de realitzar exposicions didàctiques que ajuden a la conservació del patrimoni arbori.

Com a petjada del pas del temps en aquest arbre centenari, l’estudi de les seccions del tronc ha posat al descobert una sèrie de bales disparades per armes de foc que romanien en el seu interior en perfecte estat de conservació. Una d’elles ha sigut lliurada a l’Ajuntament de Serra, que està realitzant un estudi per a tractar de reconstruir la trajectòria del projectil, així com l’època en la qual va ser disparat.

El Pi de la Bassa tenia un perímetre de tronc de 4,16 metres, una altura de 18,2 metres i una amplària de copa de 23,8 metres i se li estimen al voltant de 196 anys. Era, a més, un dels pocs exemplars encara vius que l’enginyer Rafael Janini va retratar a principis del segle XX per a incloure-ho en el que es considera el primer catàleg d’arbres monumentals de la història d’Espanya.

Últimas noticias

Contenido relacionado