08:10 - martes, 3 octubre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

El foc escalfa València en la nit de “La Cremà”

La pluja, el fred i el vent que han assolat València la vesprada d’ahir dilluns han entelat la recta final de les Falles, encara que els seus prop de 770 monuments hi han claudicat finalment davant el foc purificador que anuncia la primavera després de diversos dies grans de festa, turisme i, sobretot, més seguretat.

La circumstància que aquest any Sant Josep solament fos festiu a la Comunitat Valenciana i Múrcia ha fet que el colofó festiu fos menys multitudinari de l’habitual, alguna cosa que s’ha notat a peu de carrer i, especialment, davant el desplome tèrmic del migdia, en passar de 17 a 10 graus amb prou feines unes hores, i l’aiguat que ha buidat carrers i, sobretot, falles.

Aquest front fred va causar accidents en almenys cinc falles de Sagunt, Alaquàs i Cullera, sense danys personals, i hi ha deslluït el final de festa a milers de falleres i fallers als qui solament quedava el consol que la “cremà” de les seues falles, després del treball de tot un any i que en 2018 han costat, solament les de secció Especial, 7,1 milions d’euros, transcorregués sense més sobresalts.

El temps va donar un respir i a les set de la vesprada va deixar de ploure a la ciutat -la borrasca va anar cap al sud de València i nord d’Alacant, on diversos municipis també celebraven les seues Falles-, amb el que la Cavalcada del Foc que travessa el centre comercial de València va començar amb mitja hora de retard davant centenars d’espectadors parapetats en paraigües i xofesques.
Des de les 22 hores, les falles infantils van anar caient pastura de les flames, incloent-hi la guanyadora del primer premi del jurat (Maestro GozalboConde Altea) i la falla municipal, que aquest any girava entorn de “El Petit Príncep”, mentre que s’han salvat del foc els “ninots indultats” per votació popular de Barri Beteró (infantil) i Almirante CadarsoConde Altea (gran).

Ja a la mitjanit ha estat el torn de les falles grans, la sàtira de les quals no va perdonar aquest any temes com el “procés” català i les flames han devorat als Puigdemont, Rajoy, Junqueras o l’article 155 que hi han pul·lulat per monuments de tota la ciutat entre altres temes i protagonistes sempre recurrents, des de Trump i Kim Jong-un fins al “famoseo“, el futbol i la política local, sense oblidar la imaginaria valenciana més tradicional.

La triada millor falla d’Especial de 2018 (Convent Jerusalem) es va rendir també el foc i els seus 20 metres d’alt amb 40 figures entorn del lema “Per Naturalea” van sucumbir abans que comencés a cremar, a la 1.20 hores i després d’una sonora protesta del públic pel retard, la falla sens dubte més polèmica d’aquest any, la municipal de la plaça de l’Ajuntament, obra de l’artista urbà càntabre Okuda San Miguel.
Polièdrica, corpòria, vertical, colorista i sobretot controvertida res menys que en el “quilòmetre zero” faller, “Equilibri universal” ha estat aplaudida i criticada a parts iguals, puix que suposa de punt d’inflexió entre una falla més clàssica en el formal i arrisca amb un cromatisme arc iris enfundat en art contemporània de 24 metres d’altura.
La construcció de la mateixa falla i el desig que aquests monuments siguen cada vegada més sostenibles i menys contaminants ha fet que la combustió d’aquesta obra haja estat més lenta i dure gairebé una hora, tot això en la “Cremà” més freda en 20 anys (8,2 graus), segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia.

Entre les autoritats que han vist com s’ha cremat -gràcies al treball de la pirotècnica castellonenca Reyes Martí- estaven el president de la Generalitat, Ximo Puig, l’alcalde de València, Joan Ribó, i el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, que van abrigallar a la fallera major, Rocío Gil, i la seua homòloga infantil, Daniela Gómez, davant les seues últimes hores com a reines de la festa.

Aquest any, la dona ha augmentat encara més si cap el seu protagonisme en les Falles, amb més presència en els espectacles pirotècnics i més debat sobre la igualtat de drets i contra el masclisme en una festa tan tradicional, en haver coincidit, el passat dia 8, amb l’especialment reivindicatiu Dia Internacional de la Dona de 2018.
Aquestes Falles seran també recordades per les majors mesures de seguretat davant el nivell 4 d’alerta terrorista i els atemptats jihadistes a Catalunya: més policia al carrer, tancament d’estacions de metro i túnels per als vianants durant les hores crítiques d’aglomeracions per actes festius o pirotècnics i cèntrics carrers expedits per a possibles evacuacions i emergències.

El primer balanç que fa l’Ajuntament és positiu per l’absència d’incidents i les bones dades turístiques provisionals, encara que s’admet la necessitat de millores en neteja i mobilitat.EFE

Últimas noticias

Lo más leído

Contenido relacionado