Des de 2012, any en el qual l’Hospital La Fe va incorporar les noves tècniques de radiocirugia estereotàxica, les i els professionals especialitzats han tractat a 544 pacients. Cal destacar que la dotació tècnica de la Unitat de Radiocirugia de la Fe es troba en un nivell molt alt i actualitzat quant als sistemes per radiocirugia basats a la tecnologia d’acceleradors de partícules.
El tractament de radiocirugia comença amb la fixació del cap del pacient a la taula de tractament utilitzant dos sistemes bàsics: el marc estereotàctic unit al capdavant del pacient mitjançant fixació directa per a tractaments en una sola sessió. En altres casos la fixació es realitza mitjançant una màscara termoplàstica que subjecta el cap del o la pacient mitjançant compressió, per a tractaments fraccionats entre 2 a 5 sessions. La selecció d’un o un altre sistema depén de cada cas.
En la majoria dels casos el tractament pot realitzar-se de forma completament ambulatòria amb estades a l’hospital inferiors a les 12 hores.
Per al doctor Antonio Menéndez, adjunt del Servei de Neurocirurgia i corresponsable de la Unitat de Radiocirugia a l’Hospital La Fe, “aquesta tècnica és una forma de tractament molt selectiva, aplicant les radiacions al volum de les lesions amb la destrucció d’un teixit tumoral maligne, el control local d’un tumor benigne o de baix grau i la trombosi i tancament definitiu d’una lesió vascular que haja produït una hemorràgia cerebral”.
Amb radiocirugia es permet arribar a la lesió del cervell, repartir la dosi adequada per tot el teixit sa i concentrar-ho en el volum que és necessari tractar. A més, aconsegueix la neutralització de la lesió sense necessitat d’intervenció quirúrgica i s’usa de forma exclusiva o combinada amb altres especialitats com Neurocirugia, Neurologia, Neuro-Otologia o Neuro-Radiologia Intervencionista, entre altres.
El doctor Alejandro Tormo, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de la Fe, ha destacat “l’alta precisió i gran eficàcia de la radiocirugia per resoldre patologies molt diverses, que comporta al mateix temps una gran capacitat per evitar dany en el teixit nerviós de l’encèfal, la qual cosa explica la freqüència relativament escassa de complicacions radio-induïdes”.
D’altra banda, “l’accelerador d’última generació disponible a l’Hospital La Fe juntament amb les actualitzacions tecnològiques (col·limadors cònic) i altres tècniques permeten un exquisit cobriment de la lesió de forma molt selectiva. Això implica una gran protecció dels òrgans sans que es troben en la seua proximitat, fins i tot per a lesions de grandària relativament gran”, ha indicat el doctor José Pérez Calataiud, cap de la Unitat de Radiofísica de la Fe.
Radiocirugia en pacients pediàtrics
Els avantatges d’aquesta tècnica han permés la incorporació de tractaments per a malformacions congènites arteriovenoses, neuràlgia trigèmina i epilèpsies en pacients pediàtrics.
No és freqüent utilitzar tractaments amb radiacions en menors, així que el seu ús és bàsicament oncològic. No obstant això, en nens, nenes i adolescents, amb hemorràgies cerebrals per malformacions vasculars profundes o en regions molt eloqüents de l’encèfal, la radiocirugia ofereix la doble possibilitat de guarir la malaltia i evitar un nou dany cerebral pels riscos o complicacions inherents a altres formes de tractament.
“Gràcies a la radiocirugia s’aconsegueixen resultats molt satisfactoris. Per a tumors benignes com els mengiomes la probabilitat de control local a 10 anys aconsegueix el 70%, en els neurinomes o Schwannomes vestibulars la possibilitat de control local és encara major, arribant al 90% a més de 15 anys. En altres patologies com la metàstasi, la probabilitat de control és d’un 85 – 90% dels casos tractats. Els resultats en patologies no tumorals, com la neuràlgia del trigemin oscil·len entre 60 – 75% de solució del dolor per més de 5 anys, encara que de vegades necessiten altres tractaments. En els casos de malformacions arteriovenoses, els resultats de curació poden aconseguir el 80%”, han afegit els doctors Antonio Menéndez i Fernando Aparici, neuro-radiòlegs intervencionistes del Servei de Radiodiagnòstic de la Fe.