sábado, 18 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Generalitat qualifica d'”èxit considerable” el dispositiu de l’Aquarius

El president autonòmic de Creu Roja ha admés que la seua organització no s'havia enfrontat mai a Espanya a una arribada de persones "tan gran"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha catalogat d'”èxit considerable” el dispositiu extraordinari desplegat entre institucions, ONG i voluntaris per rebre i atendre als 630 immigrants arribats el diumenge en la flotilla de l’Aquarius, sis dels quals encara segueixen ingressats en hospitals valencians.

Segons l’últim balanç oficial ofert aquest dimarts després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per analitzar els resultats de l’operació “Esperança Mediterrània”, aquest dispositiu va atendre a 226 persones, va hospitalitzar a 112 i va traslladar a 476 a l’alberg de Xest (València), mentre la Generalitat es farà càrrec dels 114 xiquets i 15 xiquetes que viatjaven sense acompanyar en algun dels tres vaixells.

Puig ha detallat, en la seua compareixença al costat de la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, l’alcalde de València, Joan Ribó, i el president autonòmic de Creu Roja, Javier Gimeno, que en tota Espanya ja hi ha 339 localitats l’ajuntament de les quals ha sol·licitat acollir a alguns d’aquests immigrants, l’estatus jurídic dels quals està pendent de resoldre’s mentre gaudeixen del permís extraordinari de 45 dies d’estada a Espanya concedit per part del Govern central.

El president ha agraït la labor realitzada per les més de 2.300 persones integrants del citat operatiu i ha demanat “no posar més pegats” i dur a terme una “política estructural” que garantisca que el mar Mediterrani “no es convertisca en un cementiri”.

“Hi ha un problema a Europa. Aquí hem donat la primera resposta del segle XXI a una situació d’aquestes característiques d’emergència”, ha afirmat Puig, que també ha posat l’accent que aquesta resposta a una situació humanitària ha estat possible malgrat la “falta d’actitud humanitària d’alguns països”.

Per la seua banda, Oltra ha presentat el balanç de l’operatiu del passat diumenge, del que ha destacat la “bona coordinació” de tots els participants gràcies al fet que “totes les persones han donat molt més del que s’esperava d’elles”.

A pesar que el personal present en les embarcacions va transmetre a la Generalitat que seria necessària l’hospitalització d’una vintena de persones, finalment van ser 122 les persones que es van traslladar a centres mèdics, encara que Oltra ha assegurat que van poder adaptar-se a aquesta situació.

La identificació de les 630 persones que van desembarcar en el port de València es va fer en un temps rècord de 16 hores i entre les més de 2.300 persones que van participar en l’operació es trobaven 900 traductors voluntaris o 70 juristes per atendre que la garantia de drets dels immigrants estigués coberta.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix la vicepresidenta està treballant tant amb els menors com amb les dones sense acompanyament. En el cas dels xiquets, xiquetes i adolescents, s’han repartit en diversos centres de la Comunitat Valenciana, com el d’Alacant, on s’ha traslladat a un centenar de menors, i el de Castelló, on actualment es troben 13 xiques menors d’edat, encara que en els casos dubtosos se’ls estan realitzant proves sobre la seua edat.

D’altra banda, s’han posat a la disposició de les dones no acompanyades centres de protecció en els quals treballaran amb elles les “seqüeles que els puguen quedar”.

“S’està treballant amb elles sobretot a saber què ha ocorregut en els mesos previs a l’arribada, en tot el procés migratori. L’encreuament del desert de Líbia és un dels llocs que hi ha ara més perillosos del món”, ha explicat Oltra.

El president autonòmic de Creu Roja ha admés que la seua organització no s’havia enfrontat mai a Espanya a una arribada de persones “tan gran”, però ha considerat que la labor de les més de cinc-centes persones voluntàries en el port acompanyant una a una a les persones que arribaven ha estat “un model a seguir”.

Una vegada tancada aquesta primera fase de l’acolliment dels immigrants de la flotilla de l’Aquarius, s’inicia la segona, que consisteix en la seua inclusió.

En aquest sentit, Gimeno ha dit que des de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) li han traslladat que hi ha un total de 339 municipis en tot el país disposats a acollir a aquests nouvinguts, encara que Puig ha opinat que a Espanya “hi ha molts més refugiats” i persones que ara estan en Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) que també necessiten aquesta ajuda.

Així mateix, Ribó ha manifestat que des de València se senten “profundament orgullosos” d’haver estat “capital de la solidaritat” amb una acció que planteja “reflexions sobre la política migratòria de la Unió Europea”. EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado