sábado, 25 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Unitat de Baixa Visió de la FOM atén a pacients amb un 80% d’èxit en rehabilitació

La Unitat de Baixa Visió de Fisabio-Oftalmologia Mèdica (FOM), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, compleix aquest mes de novembre 11 anys. En aquest temps, els seus especialistes han atés a 2.500 pacients afectats per diverses patologies oculars, principalment degeneració macular associada a l’edat, retinopatia diabètica, miopia magna i malalties degeneratives de la retina, aconseguint un percentatge d’èxit en la rehabilitació d’un 80-85%.

Un equip multidisciplinari format per un oftalmòleg, optometristes i personal tècnic de rehabilitació, tots especialitzats en Baixa Visió, conformen aquesta Unitat, que és l’única multidisciplinària finançada pel Sistema Nacional de Salut en tota Espanya.

Mitjançant l’ús d’ajudes òptiques i no òptiques, i cada dia més amb el suport d’ajudes electròniques, aquests especialistes ajuden als pacients en l’assoliment dels objectius plantejats per millorar la seua qualitat de vida.

Els resultats són estimulants, ja que “entre el 80 i el 85% dels pacients atesos han aconseguit els objectius personals plantejats en la seua rehabilitació”, destaca el doctor Jesús Morales, mèdic oftalmòleg responsable de la Unitat de Baixa Visió de la FOM. Aquests objectius estan relacionats amb la incapacitat o dificultat extrema per a la lectura, l’ordinador, el mòbil, la costura, les tasques domèstiques o el desplaçament.

La pèrdua permanent de la visió normal requereix un període d’adaptació i una acceptació de la nova situació. Inicialment suposa la impossibilitat de realitzar les activitats habituals de la vida diària, començant per les necessitats més bàsiques, com la higiene i la condícia personal, fins a la realització de les tasques diàries laborals o d’oci.

A llarg termini, la nova situació visual d’aquests pacients els impedeix una activitat laboral normal, mantenir relacions personals, la realització de viatges o la participació en activitats que requerisquen una bona visió.

El recurs que els queda a aquests pacients és ser atesos en una Unitat de Baixa Visió per tornar a adquirir les habilitats perdudes. Per això, “animem als professionals de la salut” al fet que els pacients amb baixa visió siguen derivats a unitats especialitzades com la nostra para la seua rehabilitació visual, on “amb la il·lusió renovada seguim intentant que puguen tornar a realitzar aquelles tasques necessàries per a la seua vida diària”, assenyala el facultatiu.

Prevalença

Un pacient amb baixa visió és aquella persona que no pateix ceguesa legal (menys de 0,100), però l’agudesa visual de la qual és superior a 0,050 i inferior a 0,300 o té un camp visual inferior a 20 graus. És a dir, presenta entre el 5% i el 30% de la visió normal.

Segons l’OMS, la baixa visió afecta a 21 persones per cada 1.000 habitants. Amb aquestes dades, a la Comunitat Valenciana es comptabilitza que podrien existir 105.343 persones afectades amb baixa visió.

Últimas noticias

Contenido relacionado