Les Jornades Tècniques de les Ciutats Amigues de la Infància de la Comunitat Valenciana se celebraran a Almussafes els dies 23 i 24 d’octubre. El Centre Cultural serà el recinte en el qual es desenvoluparan diferents tallers, conferències i taules redones per a millorar la gestió d’aquests certificats, amb els quals UNICEF busca premiar a les localitats que inicien processos per a donar veu a aquest col·lectiu i aplicar de manera efectiva la Convenció sobre els Drets del Xiquet.
Els dies 23 i 24 d’octubre, el Centre Cultural Almussafes acollirà les Jornades Tècniques de les Ciutats Amigues de la Infància de la Comunitat Valenciana, una trobada en la qual es reunirà una representació de les persones encarregades de gestionar aquesta distinció als Ajuntaments de les ciutats de Mislata, Quart de Poblet, Torrent, Sagunt, Alzira, La Pobla de Farnals, Picassent i Almussafes.
Durant aquestes jornades, el personal tècnic dels citats consistoris municipals aprofundirà a través de diferents tallers, conferències i taules redones en els recursos que tant les administracions públiques com UNICEF, institució que gestiona la concessió d’aquests reconeixements, posen al seu abast per a ampliar la presència de la infància i l’adolescència en els fòrums de decisió de les respectives localitats.
“L’objectiu és posar en comú els processos que s’estan duent a terme en aquestes ciutats per a aprendre unes d’unes altres i millorar així la gestió dels consells de la Infància i de les polítiques encaminades a involucrar a aquest col·lectiu en la presa de decisió sobre qüestions que els concerneixen directament”, explica la regidora de la Infància i l’Adolescència de l’Ajuntament d’Almussafes, Belén Godoy. “Continuem treballant en aquest assumpte perquè es tracta d’un projecte a llarg termini amb el qual l’executiu municipal sesent molt compromés”, afirma l’edil.
Programació
El congrés començarà el dimecres 23 d’octubre a les 9 hores amb la seua inauguració oficial, en la qual estaran present diverses autoritats de les poblacions participants, així com el vicepresident d’UNICEF Comunitat Valenciana. A partir de les 9.30 hores, s’impartirà una sessió en la qual la Direcció General d’Infància de la Generalitat Valenciana explicarà a les persones presents qüestions relacionades amb la Llei d’Infància, el Consell Autonòmic de Participació Infantil i les subvencions destinades a col·laborar en les despeses d’aquests organismes.
Després d’un breu descans, a les 10.45 hores està previst que debaten sobre els plans d’infància i la creació dels consells en dos tallers pràctics, i a les 12.30 hores, l’exalcaldessa de l’Ajuntament de Torrelodones, Elena Biurrum, oferirà una ponència marc. Per a concloure l’agenda del primer dia, compartiran experiències amb els membres del Consell d’Infància i Adolescència.
Els continguts de les jornades es reprendran el dijous 24 d’octubre amb una ponència en la qual Vicente Marante, tècnic d’Infància de l’Ajuntament de tinerfeny de Los Realejos, abordarà l’experiència del seu consistori en aquesta qüestió després d’haver obtingut un esment d’excel·lència. A continuació, la responsable del programa Ciutat Amigues de la Infància de la Comunitat Valenciana, Elena Filella Ríos, explicarà el protocol que se segueix per a la concessió d’aquests certificats.
Amb un espai de dues hores per a la interacció d’experiències s’arribarà a l’acte de clausura, en el qual xiquets i xiquetes dels consells presents gaudiran d’un espectacle de màgia i música en l’escenari del Centre Cultural almussafeny.
Els xiquets i xiquetes, la prioritat
El distintiu de Ciutat Amiga de la Infància, que Almussafes va aconseguir a l’octubre de 2018, reconeix la labor de les localitats “en les quals les veus, les necessitats, les prioritats i els drets dels xiquets i xiquetes constitueixen una part integral de les polítiques, els programes i les decisions públiques”. D’aquesta forma, UNICEF certifica de manera oficial el treball realitzat per a l’aplicació real de la Convenció sobre els Drets del Xiquet.