viernes, 14 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Oltra: “Hi ha temps de sobra per canviar el finançament, manca la voluntat política”

"Les reivindicacions d'aquest Govern i d'aquesta comunitat són les mateixes que fa dos mesos"

La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ha assegurat que hi ha “temps de sobra” en aquesta legislatura per canviar el model de finançament i que “el que manca és voluntat política”, i ha defensat que el govern valencià demanarà al de Pedro Sánchez “el mateix” que reclamava al de Mariano Rajoy, un nou sistema “ja” perquè la situació dels valencians és “insostenible”.

A preguntes sobre les paraules de Sánchez que la revisió del sistema de finançament solament podrà ser vigent en la pròxima legislatura, Oltra ha afirmat que “l’única cosa que ha canviat en el tauler” en els últims dos mesos és el Govern i que “el que servia per a -Cristóbal- Montoro serveix per a –María Jesús- Montero“, en al·lusió a l’anterior i l’actual titular del Ministeri d’Hisenda.

“Si l’actual president del Govern ha anunciat que vol esgotar a legislatura, per la qual cosa sembla, hi ha temps de sobra. El que fa falta és voluntat política. El diagnòstic està molt clar, ja ho han establert els experts, després el que cal fer és prendre una decisió política que produïsca aquest canvi en el sistema de finançament”, ha sostingut.

Segons Oltra, diuen “el mateix que en 2017 quan Mariano Rajoy s’havia compromés al fet que hi hagués un sistema de finançament abans del 31 de desembre de 2017, que si hi ha voluntat política, es pot fer” i ha assegurat que “el mateix” que estaven demanant al Govern de Rajoy, li van a “seguir demanant al Govern de Sánchez perquè no ha canviat res” i no fer-ho seria “incongruent”.

Ha recordat que el sistema està “caducat des de 2014” i que el 23 de novembre de 2017 la Generalitat va remetre al Govern una proposta de nou model, que tenia en compte el treball dels experts, per garantir el finançament de les comunitats autònomes, com diu l’article 156 de la Constitució, perquè “no es faça fallida la igualtat d’oportunitats drets” i “no hi haja ciutadans de primera i de segona”.

“Aquesta comunitat no pot esperar més. No podem estar així en precari sent una comunitat que té la renda per càpita per sota de la mitjana i paguem com si fórem rics; això és insostenible es mire com es mire; o sense regular el deute com van fer altres comunitats en el passat. Què passa, que els valencians som de segona? Doncs no, ens hem afartat”, ha afegit.

Preguntada per si el Consell se sent defraudat amb el nou Govern d’Espanya, ha assegurat que “com les il·lusions i les decepcions són molt subjectives”, la qual cosa van a fer és seguir fent el que fins ara: “Plantejar la necessitat d’un canvi ja en el sistema de finançament d’Espanya perquè no ha canviat res més que el Govern”.

“Les reivindicacions d’aquest Govern i d’aquesta comunitat són les mateixes que fa dos mesos; és més, cada vegada més peremptòries perquè com més temps passa sense un sistema de finançament just, més oportunitats perden els valencians i això és una cosa que aquest govern no està disposat a acceptar”, ha apuntat, a més de concloure que la pilota “està en la teulada del Govern d’Espanya”. EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado