Un col.legi de xiquetes pobres, esdevingut Ajuntament de València.

Si passegem pel carrer de la Sang de València “amb ulls curiosos”, ja en les proximitats de la plaça de l’Ajuntament passarem pel costat d’una antiga porta de l’actual Ajuntament de la ciutat.

Sobre aquesta porta podrem veure, a la seua part superior, un vistós escut nobiliari que, si ens hi fixem be, es troba en mig d’una curiosa inscripció gravada en els carreus que diu “Real Casa de Enseñanza de niñas y colegio de educandas”.

L’antiga Casa de la Ciutat (es a dir, el seu ajuntament fins a l’any 1854) va estar situada al costat del Palau de la Generalitat, ocupant l’espai a on, a hores d’ara, es troba un jardí. Doncs bé, arran de decidir-se el seu enderroc degut al seu deficient estat estructural, es va decidir també el seu trasllat a la que fins llavors havia sigut la “Real Casa de Enseñanza”, una institució creada per l’arquebisbe Mayoral en el segle XVIII, que ocupava un edifici construït entre 1758 i 1763 sobre terrenys de la desapareguda Arxiconfraria de la Sang de Crist (d’ahi li ve el nom al carrer de la Sang).

La Real Casa de Enseñanza era un centre docent per a xiquetes òrfenes i sense recursos. Doncs bé, la porta que podem veure en el carrer de la Sang amb l’esmentada inscripció, era precisament la portada principal d’aquella Real Casa de Enseñanza.

Just aquell va ser l’edifici que inicialment ocuparen les dependències del nou ajuntament, el qual, amb el pas dels anys, s’anà ampliant fins a ocupar l’illa completa, i adoptar l’aspecte actual que ara tots coneixem quan passem per l’actual plaça de l’Ajuntament.

Hi adjunte a continuació sengles fotografies actuals de la que va ser portada principal de la Real Casa de Enseñanza, que va servir per allotjar la nova Casa de la Ciutat després de l’any 1854. En elles he assenyalat el lloc on podeu veure l’esmentada inscripció sobre els carreus:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La desaparició de la històrica Casa de la Ciutat de València.

L'antiga Casa de la ciutat, construïda en el segle XIV, era un magnífic palau gòtic amb façana remodelada en estil renaixentista. Malauradament, va ser enderrocada a mitjans del segle XIX...

Una curiositat sobre el balcó de l’Ajuntament de València.

Una curiositat més, de les moltes que té l'ajuntament de València...