```
lunes, 6 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Investigadors de la UA identifiquen un complex sistema de poblament romà a la capçalera del riu Vinalopó

Els resultats tenen l'origen en el conveni de l'INAPH amb l'Ajuntament de Banyeres de Mariola.

Els investigadors de l‘Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant Ignasi Grau Mira i Julia Sarabia Bautista han identificat les petjades arqueològiques de la creació d’un sistema de poblament romà primerenc a la capçalera del riu Vinalopó, al terme de Banyeres de Mariola.

S’ha constatat evidències d’una xarxa d’alqueries, cases de camp i viles romanes que formen un complex sistema de poblament rural caracteritzat per diversos tipus d’assentaments, davant del model de viles romanes propi d’altres zones properes.

Es tracta d’un entorn d’unes grans possibilitats agrícoles pràcticament despoblat fins a aquell moment a causa de la inestabilitat del període final del món ibèric, que obligava les poblacions a residir en poblats fortificats sobre les muntanyes, com el Cabeçó de Mariola on també treballe l’equip d’INAPH. L’ocupació de la vall es va produir en el s. I a. de C. després d’una sèrie d’esdeveniments bèl·lics i la pacificació d’aquestes terres.

L’origen d’aquestes conclusions actuals està en el conveni subscrit per l’INAPH i l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, a través del Museu Arqueològic d’aquesta localitat. Gràcies a aquest acord, l’INAPH han dut a terme, des del 2 i fins al 13 d’abril, una investigació amb estudiants del grau d’Història i del màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni de la UA, estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Jaén i investigadors del CSIC.

Aquesta primera fase l’actuació arqueològica s’ha plantejat com una investigació innovadora, emprant tècniques i mètodes arqueològics no invasius, com és la teledetecció o la prospecció mitjançant geolocalització de les restes materials detectades sobre el terreny. Les fases següents preveuen l’estudi detallat dels materials arqueològics localitzats en les diferents àrees prospectades. A més, es preveu la realització d’una prospecció geofísica, que ofereix un mapa de les possibles restes que hi ha en el subsòl, en aquells espais amb una major concentració de restes superficials per a continuar l’estudi d’aquests poblats.

Últimas noticias

Contenido relacionado