domingo, 15 septiembre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

120 persones finalitzen amb èxit el programa d’itineraris formatius per a la inserció laboral de Benestar Social de Xàtiva

La directora d'Inclusió Social de la Generalitat, Inmaculada Carda, assisteix a l'acte de fi de curs.

La directora general d’Inclusió Social de la Generalitat, Inmaculada Carda, ha visitat aquest matí la ciutat de Xàtiva per assistir a l’acte de cloenda del programa d’itineraris formatius per a la inserció laboral impulsat per Benestar Social.

Gràcies a aquest programa, 120 persones de diferents segments d’edat han pogut obtenir formació laboral i una remuneració durant el temps de duració de l’activitat. El programa s’ha finançat amb una subvenció de 150.000 de la Generalitat Valenciana, provinent del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020.

Carda ha estat rebuda per l’alcalde Roger Cerdà i la regidora Xelo Angulo a la Casa de la Ciutat, on ha visitat les instal·lacions del departament de serveis socials, recentment remodelades. Aprofitant la seua visita a la ciutat, la directora general d’Inclusió Social ha volgut interessar-se per alguns dels projectes que està duent a terme l’Ajuntament a través de la regidoria de Benestar Social.

Com per exemple l’actuació a la casa del carrer Engay, propietat de l’obra social de Caixa Ontinyent i rehabilitada gràcies al treball de les persones integrades en el programa d’itineraris formatius amb la finalitat d’albergar distintes associacions de la ciutat. Finalment, la comitiva ha arribat al centre social juvenil d’Abu Masaifa, parcialment rehabilitat pels joves participants en aquest programa, on s’ha celebrat l’acte de cloenda.

Es preveu que aquesta part de les instal·lacions del nou centre social juvenil, reservada per a usos socials, s’òbriga el 23 de desembre, estant previst també que aculla alguns serveis administratius de l’àrea de Benestar Social. En un futur, aquesta instal·lació es dotarà amb una biblioteca i una sala multi-usos on es podran desenvolupar tallers, reunions i cursos de formació.

El programa d’itineraris formatius per a la inserció laboral de persones en risc o en situació d’exclusió social ha intervingut sobre les circumstàncies que dificulten la integració laboral i, per tant, la inclusió social. El seu objectiu ha estat situar als col·lectius desafavorits en situació de la màxima igualtat possible respecte de la mitjana de la societat de Xàtiva, mitjançant la capacitació i proporcionant eines bàsiques per trobar feina i autonomia personal a l’hora d’accedir al mercat laboral.

Es tracta de la primera edició d’un programa pioner que contempla el treball com a un factor estructurant de la vida de les persones, en què ha participat joves de 16 a 30 anys, dones d’entre 30 i 64 anys i aturats de llarga duració.

Entre les activitats que s’han dut a terme figuren tallers de formació bàsica (llenguatge i comunicació, càlcul i operacions bàsiques i coneixement del medi natural, social i cultural), ofimàtica i d’acompanyament a la inserció laboral. El programa ha recorregut distintes fases, començant per una fase d’acollida i diagnòstic sociolaboral individualitzat que ha valorat l’historial professional i formatiu per detectar les necessitats, mancances i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació per establir el nivell i perfil d’ocupabilitat de cada participant.

També hi ha hagut una fase de disseny i desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral que comprenia accions d’atenció social, d’orientació laboral, d’intermediació laboral i prospecció i de suport a l’ocupació. En la fase d’acompanyament s’ha potenciat l’empoderament de la persona participant perquè s’implicara activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.

Finalment, la fase d’alfabetització digital contenia el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les TIC, ja que es considera una eina imprescindible per aconseguir no només una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.

Últimas noticias

Contenido relacionado