lunes, 24 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El PSOE guanyaria les eleccions a la Comunitat Valenciana amb un 34,5% dels vots

Sánchez és el més valorat pels valencians, amb un 4,3; i Abascal, el pitjor, amb un 2,8. Arrimadas i Errejón s'estrenen amb un 3,6.

El PSOE guanyaria les eleccions generals a la Comunitat Valenciana amb un 34,5% dels vots, segons l’estimació del Baròmetre de gener del 2020 del Centre d’Investigacions Sociològiques. Els socialistes superarien en 21 punts el segon partit més votat, el PP.

En concret, els ‘populars’ obtindrien a la Comunitat Valenciana un 13,5% dels vots, seguits de Vox, amb un 10,5; i Unides Podem, amb el 10,2. Per darrere quedarien Ciutadans, amb un 5,6% i Més Compromís, amb el 4,9, segons l’estimació del vot+simpatia del CIS.

Les distàncies s’acurten en la pregunta de vot directe. Un 26,3% dels enquestats a la Comunitat Valenciana han afirmat que votarien al PSOE; un 11,8% al PP; el 9,5% a Vox i un 9,2% a Unides Podem. En este cas, Més Compromís supera Ciutadans, ja que un 4,6% dels enquestats han afirmat que els votarien, davant del 3,3% de Cs.

El CIS també pregunta per qual seria la segona opció dels votants. En este cas, un 24,3% dels enquestats han afirmat que votarien Unides Podem; el 15,3%, a Ciutadans; el 10,4%, al PP; el 9,9%, al PSOE; el 9,4%, a Més Compromís, i el 2% a Vox.

A causa de la proximitat a les anteriors eleccions, el baròmetre pregunta també pel record de vot. Dels enquestats, un 85,5% han afirmat que sí van anar a votar; 12,5% van preferir no votar; l’1,3% no van anar a votar perquè no van poder i un 0,3% va anar al col·legi electoral però no va poder exercir el seu dret.

Segons el baròmetre, el 29,6% dels enquestats afirmen haver votat el PSOE; el 12,5%, el PP; el 10,9% Unides Podem; el 9,2% Vox; el 6,6% Ciutadanss; i el 4,9%, Més Compromís.

Aquestes dades contrasten amb els de les eleccions del 10 de novembre. En el cas del PP, els resultats dels comicis van ser 10,5 punts superiors als de l’enquesta (23,07%), i en el cas de Vox, 9,6 punts per damunt (18,48%). En el costat contrari, el PSOE obté un percentatge en esta enquesta superior en dos punts al que va obtindre en les urnes.

EL 36,8% CONSIDERA LA GESTIÓ DEL GOVERN “REGULAR”
El baròmetre pregunta també per la gestió del govern, encara que es refereix a l’executiu en funcions, a causa que l’actual no estava conformat durant el procés d’enquestat. Un 36,8% dels participants considera que la gestió de Sánchez és “regular”, el 22% la veu roïna; el 18,4, bona; el 17,1%, molt roïna; i l’1,6%, molt bona.

A la pregunta de si un govern del PP ho faria millor, el 14,1% han considerat que sí; el 37,8%, que igual; i el 36,8%, que pitjor. Per a un 9,9% dels valencians enquestats, un govern de Vox ho faria millor que el socialista, per a un 19,7% seria igual; i per al 51,6%, pitjor. Un govern de Podem –en el moment de l’enquesta, la formació no estava en l’executiu encara– seria millor per al 8,9%; igual, per al 36,8%; i pitjor, per al 34,5%.

La realització de l’enquesta va coincidir temporalment amb la investidura i la formació del govern, per la qual cosa el baròmetre pregunta també per la possibilitat que els valencians anaren a votar d’haver-se convocat unes terceres eleccions, mitjançant una escala del 0 al 10.

En este cas, el 47,4% va afirmar que “amb tota seguretat, aniria a votar” –resposta que correspon al número 10–, una dada per sota de la mitjana de les comunitats autònomes (56,9%). Un 9,5% va dir que “amb tota seguretat, no aniria a votar” –resposta que correspon al 0–, també menys que la mitjana de les autonomies (11,2). Un 13,2% dels enquestats es va situar en el 9; un 8,6%, en el 8 i un 5,3%, en el 7.

El mateix mètode de l’escala s’ha utilitzat a l’hora de preguntar la possibilitat que els enquestats voten per un o un altre partit. Dels valencians enquestats, un 20,4% ha afirmat que “amb tota seguretat, no votaria mai” el PSOE; mentre que el 7,9% ha afirmat que “amb tota seguretat ho votaria sempre”. La mitjana d’esta escala, sent 0 la primera variable comentada i 10 la segona, és un 4,5.

En el cas del PP, un 32,2% dels enquestats afirma que “amb tota seguretat, no ho votaria mai”, mentre que el 3% diu que “amb tota seguretat, ho votaria sempre”. Així, la mitjana dels ‘populars’ se situa en el 3. En el cas de Vox, un 57,6% se situa en el 0 (no ho votaria mai), mentre que el 3,6% en el 10 (ho votaria sempre). La mitjana del partit de Santiago Abascal se situa en l’1,8.

Respecte a Podem, un 35,2% no ho votaria mai, mentre que un 3,9% ho votaria sempre. La mitjana dels de Pablo Iglesias es queda en el 3. En esta pregunta, l’enquesta distingeix entre Podem i Esquerra Unida: si la formació que dirigeix Alberto Garzón es presentara en solitari, un 40,1% dels enquestats no la votaria mai, mentre que el 3,3% la votaria sempre (la mitjana es queda en el 2,8).

En el cas de Ciutadans, un 30,6% dels enquestats no ho votaria mai, i només un 0,3% ho votaria sempre. La seua mitjana es queda en el 2,7 (el 0 és mai i el 10 és sempre). En el cas de Més País, un 38,2% no ho votaria mai, i un 0,7% ho votaria sempre. La seua mitjana se situa en el 2,4.

SÁNCHEZ, EL MILLOR VALORAT PELS VALENCIANS, ENCARA QUE TOTS SUSPENEN
Respecte a la valoració dels líders polítics, el millor valorat pels valencians és Pedro Sánchez, que es queda en el 4,3 (una dècima més que el 4,2 de la mitjana de les autonomies”. En segona posició se situa Alberto Garzón, en el 3,8; i el tercer millor valorat és Pablo Iglesias (3,7). Tots dos reben millor valoració a la Comunitat Valenciana que en la mitjana d’Espanya, on es queden en el 3,5.

En quarta posició empaten els dos líders que s’estrenen en esta enquesta, Inés Arrimadas (Cs) i Íñigo Errejón (Més País-Més Compromís), que es queden en el 3,6. La seua valoració també és més positiva a la Comunitat que la mitjana estatal, que es queda en el 3,3.

En la cua d’aquesta classificació se situen Pablo Casado (PP) i Santiago Abascal (Vox), als qui els enquestats valoren amb un 3,3 i un 2,8 respectivament. Casado obté la mateixa valoració que en la mitjana, mentre que Abascal rep una nota dues decimes superiors per part dels valencians que del conjunt dels espanyols (2,6).

Últimas noticias

Contenido relacionado