```
domingo, 28 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Rodríguez esborra el PSPV a Ontinyent en obtindre 17 edils i deixar sense representació al seu expartit

La Vall ens Uneix arrasa a Bufali, però no obté representació a Agullent i Albaida, dos dels sis municipis en què es presenta.

La localitat d’Ontinyent, d’àmplia tradició socialista, tornarà a ser governada per Jorge Rodríguez, dirigent que ha agranat el seu anterior partit amb la nova marca per la qual s’ha presentat les municipals del 26M, ‘La Vall d’Albaida ens Uneix’, amb la qual ha concorregut a aquestes eleccions després d’abandonar el PSPV arran d’alçar-se el secret de sumari del cas Alqueria, en el qual està investigat.

‘La Vall ens Uneix’ ha obtingut en aquestes eleccions 17 regidors (la majoria absoluta està en onze), el 65,73 per cent dels suports; Compromís, dos edils i el 10,94% dels sufragis i el PP altres dos, amb el 10,68%. Per contra, els socialistes s’han quedat sense representació en la localitat, en obtindre un 3,89%, i se situen com a quarta força per darrere de Cs. En 2015, el PSPV va aconseguir 14 regidors; PP, tres; Compromís, dos i EUPV, un, igual que Cs.

En una compareixença pública, envoltat pels seus, Rodríguez ha donat les gràcies a tot el seu equip i ha assegurat que ho han passat “molt mal” en aquests últims anys, que han sigut “molt durs” i han “patit” molt, però ha apuntat que estava “molt clar” i ho sabia el municipi que “veníem a donar-ho tot per Ontinyent, i això la gent ho ha tingut molt clar”. “Si alguna cosa sap Ontinyent, és la veritat sobre el seu alcalde”, ha proclamat.

Així mateix, ha enviat un missatge al PSPV: “Ontinyent ha llançat un missatge de dignitat, ha dit alt i clar que als alcaldes d’Ontinyent els triem a Ontinyent, ni a València ni a Madrid”, mentre els seus acompanyants corejaven “Ontinyent, Ontinyent”. En aquesta línia, ha donat les gràcies a “la gent del meu poble” que ha recolzat un projecte “que partia de l’aval de la gestió” i ha felicitat específicament les altres dos candidatures que han obtingut representació: Compromís i PP.

Així, els socialistes perden aquesta històrica plaça que solament va caure en mans del PP entre 1999-2001 i entre 2007-2011. I ho fan en favor del qui va ser president socialista de la Diputació de València entre 2015 i 2018 –va ser el president més jove de la seua història, amb sol 37 anys– i també portaveu del PSPV.

Adobat en la política local, Rodríguez va arribar a alcalde de la seua població natal en 2011 i ho va fer amb el suport dels regidors del PSPV-PSOE, Compromís i d’EUPV. Va ser reelegit en 2015 amb majoria absoluta en aquesta localitat de 35.000 habitants de la Vall d’Albaida. S’ha mostrat sempre com a polític dialogant i defensor dels grans consensos.

Al juny de 2018 va ser detingut en el marc de l’operació Alqueria i el PSOE va decidir immediatament suspendre-li de militància. Després de la seua posada en llibertat, Rodríguez va ser rebut amb aplaudiments, abraçades i mostres d’afecte d’un nombrós grup de funcionaris, treballadors i veïns que li esperaven en la seua volta al consistori. Va agrair aleshores el suport rebut pel poble d’Ontinyent, va reiterar la seua innocència i va qualificar de “desmesurada” l’operació.

El PSPV d’Ontinyent (València) va manifestar aleshores el seu suport “total, absolut i incondicional” a l’alcalde, apuntant a un dispositiu “desproporcionat i innecessari” per a les acusacions que es realitzaven. Al juliol Rodríguez va presentar la seua dimissió com a president de la Diputació de València, convençut de la seua innocència, i va ser succeït pel també socialista Toni Gaspar. La seua vacant la va ocupar la tinent d’alcalde, Rebeca Torró. Va delegar també les seues funcions com a alcalde.

“ALTRES FÓRMULES”

Uns mesos més tard, la direcció nacional del PSOE va rebutjar que Rodríguez poguera concórrer a les primàries per a encapçalar la llista local socialista. El socialista va mostrar la seua “ràbia i decepció” per la posició de Ferraz i va avisar que eixa prohibició no li deixava una altra opció que buscar “altres fórmules” per a “seguir defenent la seua localitat”.

No obstant açò, un acord de Ferraz amb el PSPV i amb l’agrupació local va permetre ajornar les primàries fins a desembre, de manera que si la seua situació judicial es mantenia podria presentar-se. El dia 5 d’eixe mes va ser proclamat automàticament candidat a l’Alcaldia després que el termini per a sol·licitar primàries concloguera sense presentar-se cap sol·licitud. El passat mes de març el PSPV d’Ontinyent aprovava per unanimitat la composició de la llista electoral.

El 16 d’abril es va produir l’esperat alçament de sumari del cas Alqueria, que el propi Rodríguez va valorar com una “bona notícia”, encara que incidint en la curiositat que tinguera lloc “just el dia abans de l’inici de presentació de candidatures municipals”.

Eixe dia es va saber que la Fiscalia Anticorrupció responsabilitzava Jorge Rodríguez i la resta d’investigats en l’operació Alqueria de la contractació de persones per a càrrecs d’alta direcció en l’empresa pública Divalterra –abans Imelsa– “sense subjectar-se als principis de publicitat, mèrit, transparència i capacitat”.

Rodríguez va anunciar que demanaria el sobreseïment de la causa perquè considera que la legalitat del nomenament dels set alts càrrecs que s’està investigant està “avalada jurídicament”, per la qual cosa, encara que pot haver-hi “opinions jurídiques contraposades”, açò “mai pot ser matèria que haja de tractar el jutjat penal”, sinó que “es tracta d’un assumpte merament administratiu”.

En els dies següents Rodríguez va anunciar que deixava el PSOE, que concorria amb les noves sigles que finalment li han portat a l’Alcaldia i mostrava la seua confiança en què la seua “lleialtat” cap al partit es convertira en comprensió” a la seua nova marxa política.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, va agrair el pas al costat donat per Rodríguez, mentre des de les files socialistes mostraven la seua confiança en què serà finalment absolt i apuntaven a qüestions administratives, no de corrupció.

Els socialistes van nomenar cap de llista a la directora del departament de salut d’Ontinyent, Margarita Llaudes, mentre els tres exalcaldes socialistes de la localitat –Rafael Tortosa (1979-1991), Vicent Requena (1991-1999) i Manuel Reguart (2003-2007)– van firmar un manifest de suport a la candidatura de Rodríguez amb la seua nova marca.

Rodríguez va aconseguir incorporar a la seua llista a tots els membres que conformaven la llista local del PSPV menys la tinent d’alcalde Rebeca Torró i el regidor Jaime Peris.

Aquesta última setmana Puig va rebre a València a la candidata socialista i va destacar el treball fet en la localitat pel PSPV de manera col·lectiva i no personalista, posant en valor el seu projecte “decent i honrat”. Va indicar que les perspectives eren “positives” pel treball fet en els últims anys, encara que finalment les urnes no han suport als socialistes.

LA VALL ENS UNEIX GUANYA A BUFALI, PERÒ NO ENTRA A AGULLENT NI ALBAIDA

A més d’Ontinyent, el nou partit de Jorge Rodríguez ha concorregut a les eleccions en altres cinc municipis: Agullent, Albaida, Benissoda, Bufali i el Palomar. A falta de dades del Palomar, La Vall ens Uneix no ha entrat a Agullent ni Albaida, mentre que a Bufali ha obtingut tots els regidors.

Així, a Agullent, Compromís ha obtingut majoria absoluta amb sis escons, mentre que La Vall ha obtingut 32 vots. A Albaida, també ha guanyat Compromís, amb set edils, la qual cosa els ha valgut la majoria absoluta. La Vall, per la seua banda, ha obtingut amb prou faenes 38 vots. A Benissoda, La Vall ha sumat dos regidors, mentre que els altres cinc (de set que té el consistori) han anat al PP.

Últimas noticias

Contenido relacionado