```
jueves, 2 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

1.000 tambors i bombos sonaran en la Rompida de la Hora de l’Alcora

Enguany el convidat d'honor (trencador de l'hora) és José Luis Esteban, fundador de la Rompida de l'Hora a l'Alcora. Donarà els primers tocs en el bombo gegant (de 2,22 m de diàmetre) que es va inaugurar enguany, regal de Tambors Navarro (Hellín) a l'Alcora.

Enguany, segons les dades que ens han passat els organitzadors de l’acte (Germanor del Santíssim Crist del Calvari) s’espera la participació de 1.000 tambors i bombos, aproximadament. Vénen de diferents punts de la província: Alcalá de Xivert, Almassora, Almenara-La Llosa, les Alqueries, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriol, Borriana, Castelló, Vall d’Uixó, Vilavella, Coves de Vinromà, Mocofar, Peníscola, Tales, Vila-real, Vinaròs, Viver. Al voltant de 30 confraries, grups i bandes de tambors i bombos, associacions culturals.

Enguany el convidat d’honor (trencador de l’hora) és José Luis Esteban, fundador de la Rompida de l’Hora a l’Alcora. Donarà els primers tocs en el bombo gegant (de 2,22 m de diàmetre) que es va inaugurar enguany, regal de Tambors Navarro (Hellín) a l’Alcora.

L’edició de 2019 és una edició especial, ja que és la primera vegada que se celebrarà amb l’esperada declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (distinció que comparteix amb altres localitats espanyoles amb les quals va compartir candidatura). Va ser declarada per la Unesco al novembre de 2018. També és Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana (2016) i Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana (2012).

Aquest és el tercer any que la Rompida de la Hora és també solidària, en aquesta ocasió a benefici de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), cada any (des de l’edició de 2017) la recaptació que s’obté de la venda d’articles commemoratius, etc. va a una associació benèfica diferent.

Com a novetat, enguany també s’ha canviat el recorregut de la processó de tambors. La Rompida comença en la plaça Espanya, a les 12 hores, i després es trasllada cap a la plaça de l’Església, on finalitza. Enguany s’ha modificat aqueix itinerari que es realitza per a arribar d’un punt a un altre.

Recorregut de la Processó de Tambors 2019: plaça Espanya, carrersLoreto, Peiró, José Gil del Castell, Poador, Caldo, Teixidors, plaça La Sang, carrer Major, plaça del Pati, carrer Vall, Constitució, Moliners, plaçaNova i plaça de l’Església.

I amb això crec que ja està tot. Us passe també un text amb informació sobre la Rompida i els tambors de l’Alcora:

La Rompida de la Hora i els tambors de l’Alcora

La Rompida de la Hora s’ha constituït com l’acte més atraient de la Setmana Santa de l’Alcora, per ser un acte especial, únic i pioner en tota la Comunitat Valenciana. A més, el so del tambor porta amb si un cert misticisme que atrau màgicament fins i tot fins a a els més escèptics.

Cal destacar que és un acte impulsat i organitzat cada any, des que es va iniciar en 1991, per la Germanor del Santíssim Crist del Calvari. Una germanor que va ser creada l’any 1976 per uns entusiastes joves estudiants i que ja en els seus primers anys de marxa va revitalitzar la Setmana Santa alcorina.

En 1981 va nàixer la seua Secció Interna de Tambors, un grup que, a poc a poc, va anar consolidant-se i agafant fama fins a arribar a formar part de ple dret en el Consorci Nacional dels Pobles del Tambor d’Espanya, un privilegi que molt pocs pobles ostenten. I és que no cal oblidar que l’Alcora ha sigut el motor dels tambors a la província de Castelló.

Cada Divendres Sant, a les 12 hores, l’Alcora vibra amb el so del tambor i el bombo, quan milers de tambors es reuneixen en la Plaça d’Espanya i retrunyeixen a l’uníson, esquinçant el cel alcorino, simulant amb redoblaments els trastorns i el cataclisme que va patir la terra quan Crist va morir. I així, el tambor es converteix en lament, en oració, en desesperat crit que trenca el gèlid ambient del matí fúnebre. El bombo és, sens dubte, l’instrument que millor ve a configurar el motiu d’aquests tocs que signifiquen el crebant de la vida i del dolor humà.

El dolor del Divendres Sant comença a notar-se ja a l’Alcora poc abans del migdia. Després del Viacrucis en la Parròquia, la Plaça d’Espanya es va omplint a poc a poc i en silenci. És un acte obert, ja que pot participar tota aquella persona que ho desitge, portant túnica i tambor o bombo. A més, cada any, una personalitat del món polític o social és convidada per a iniciar la Rompida.

En la Rompida de l’Alcora es toca ‘imatges’ i ‘imatges invertides’. És una Rompida caracteritzada per la serietat i el respecte cap a l’acte que es realitza. Es toca amb la túnica de la confraria corresponent però sense capa. Així mateix, se li lleva la gala al tambor respectant el dol del Divendres Sant.

A l’Alcora existeixen quatre confraries: La Germanor del Sant Sepulcre, la Confraria del Nazareno, la Confraria de la Verge dels Dolors i la del Santíssim Crist del Calvari.

En la Rompida de la Hora, els membres de les diferents confraries participants s’entremesclen els uns amb els altres sense cap distinció simbolitzant una vertadera unió i agermanament entre tots els tamboriners i bombistas.

Cada any, la Setmana Santa alcorina té més adeptes i en això té molt a veure l’aportació dels tambors. Peça clau en el desenvolupament del tambor en el muncipio està sent la creació en 2004 de l’Associació Cultural ‘l’Alcora Tambor’. Aquesta associació aglutina a tots els tamboriners de la localitat sota un sol so i estendard que és el tambor. És l’encarregada de representar a la localitat en tots els actes que es realitzen en el món del tambor tant en la Provincial com Nacional.

Últimas noticias

Contenido relacionado