Vila-real acull les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello on es valoren les potencialitats d’aquesta disciplina cientifica

Reconeguts experts en l’àmbit es donen cita fins al dissabte en la Fundació Caixa Rural per a posar en comú el treball dels últims anys i analitzar les perspectives de futur després de la incorporació d’innovacions i experiències singulars.

489

Vila-real acull des d’ahir les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello. Una trobada organitzada per la Universitat de la Llacuna juntament amb la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació Institut d’Agricultura Ecològica i Sostenible (FIAES) que fins al dissabte portarà a la ciutat a reconeguts experts en l’agricultura ecològica.

L’alcalde, José Benlloch, ha donat la benvinguda aquesta vesprada als participants i assistents, que s’han donat cita en la Fundació Caixa Rural Vila-real. Entre ells es trobava la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el president de FIAES i codirector de la Càtedra Cultural Antonio Bello, José Luis Porcuna; l’edil d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho; la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, Maria Teresa Cháfer; el president de la Fundació Caixa Rural, Enric Portalés, i representants de la Universitat de la Llacuna, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Jaume I (UJI), a més d’autoritats i conferenciants.

“L’agricultura és part del que som”, ha manifestat Benlloch. “És economia, història, tradició, cultura i identitat i també desenvolupament urbà, innovació, recerca, però sobretot és i ha de ser futur”, ha afirmat, al mateix temps que ha destacat “l’exemple de col·laboració institucional” que suposa l’organització d’aquestes jornades, amb universitats, grups de recerca, cooperatives i professionals de l’agricultura, “que durant dos dies ens permetran posar en comú el treball dels últims anys i les perspectives en àmbits tan diversos com la citricultura, l’economia social del mitjà rural, innovacions per al control de plagues o experiències singulars que posen de manifest les potencialitats de l’agroecologia com a disciplina científica”.

Per la seua part, Oltra ha destacat la importància del nou projecte de diversitat agrosocial impulsat per la Generalitat i l’Ajuntament, juntament amb el Centre d’Educació Especial la Panderola i la Fundació Caixa Rural per a recuperar les llavors de la tradicional bajoca de Vila-real, així com els múltiples programes desenvolupats des de 2015 a la Comunitat per a fomentar l’optimització de recursos en l’agricultura i garantir el manteniment i creixement d’aquest sector, “imprescindible per a la vida humana”. “Només tenim un planeta i és la riquesa que deixarem als nostres fills”, indica.

D’altra banda, el primer edil ha posat en relleu “l’orgull” que suposa per a Vila-real “convertir-se en la seu d’un esdeveniment de tal envergadura”. “En dos dies podrem conjugar valors pels quals hem anat apostant molt fort en els últims anys, com són la Ciència i la Innovació, de la Salut i l’Esport, de Congressos, Festivals i Esdeveniments, i Ciutat Educadora”, incideix.

Entre els ponents es troben investigadors universitaris i de reconegudes organitzacions i ens públics i privats, que parlaran sobre els avanços en la Xilella fastidiosa; noves feromones per al control de plagues, la biodesinfecció del sòl utilitzant restes de collita o els avanços de la utilització de les micorizes en cítrics, entre altres temes com el preu dels aliments, els productes químics, els valors agroecològics dels sistemes agraris tradicionals valencians o la protecció dels territoris agraris històrics. També es posaran sobre la taula nous coneixements amb base agroecològica, alimentació i salut, innovacions en l’associacionisme agrari i iniciatives ressò-socials innovadores, com el pasturatge controlat com a eina de prevenció d’incendis o l’economia del bé comú en el medi rural.