lunes, 24 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Vila-real retornarà als agricultors l’import de l’IBI de rústica en 2019

L’Ajuntament de Vila-real retornarà en 2019 als agricultors locals els 120.000 euros previstos en la recaptació de l’IBI de rústica, amb l’objectiu d’ajudar els citricultors en la greu crisi que estan travessant arran de l’aplicació de l’acord d’associació comercial de la UE i Sud-àfrica. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha anunciat aquest matí la mesura, pionera, acompanyat del regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho.

“A ningú se li escapa que la citricultura, que és la base del que hui dia és Vila-real, està travessant uns moments dramàtics. Davant aquesta situació, l’Ajuntament no pot mirar cap a un altre costat i, encara que no tenim competències en matèria d’agricultura, articularem les mesures necessàries perquè la quantitat que es recapta en IBI de rústica, uns 120.000 euros, siga retornada als agricultors a través d’una línia d’ajudes en la qual ja estem treballant”, explica l’alcalde.

“Vila-real sempre ha sigut sensible a la realitat del camp; considerem que aquells que fan l’esforç de treballar la nostra terra han de ser recompensats, i, per això, mantenim el tipus en el mínim legal, el 0,3”, agrega Benlloch, qui puntualitza que les bonificacions previstes en la llei de fins al 95% tan sols podrien aplicar-se a partir del 15 de desembre –amb efectes ja en 2020- i, en qualsevol cas, amb dades objectivables sobre la repercussió de la crisi en l’ocupació que no estaran disponibles fins a acabar la campanya.

“L’Ajuntament està obligat, per llei, a cobrar l’IBI i, ateses aquestes circumstàncies, poc marge de maniobra tenim, però no ens sembla ètic que els agricultors, que tantes dificultats estan travessant, hagen de pagar aquest impost, per poc que siga. Una Administració cobra els impostos d’acord a la capacitat econòmica del contribuent i és evident que parcel·les que no tenen cap rendibilitat no haurien de gravar-se”, argumenta el primer edil. Amb aquest objectiu, l’equip de govern està treballant en una línia d’ajudes que permeta retornar les quantitats recaptades als agricultors perquè els 120.000 euros de l’IBI de rústica revertisquen en el camp i no s’utilitzen per a la despesa pública.

Aquestes mesures se sumen a la reivindicació davant de la Generalitat i el Govern –les administracions competents en la matèria- per a l’adopció de resolucions de suport al sector, des de subvencions específiques a la compensació de l’IBI d’enguany, decisió que concerneix a l’Executiu central. “Continuarem lluitant perquè qui és responsable, la Generalitat i l’Estat, posen mitjans; però, si aquests mitjans no arriben, el nostre compromís és, almenys, retornar la recaptació de rústica enguany”, agrega.

L’Ajuntament de Vila-real emet a l’any un total de 4.903 rebuts de contribució rústica, dels quals 3.269 paguen IBI i la resta estan exempts per no arribar al valor mínim. Els rebuts de rústica van des dels 6 euros fins als 800 euros de màxim.

Aquesta mesura se suma al suport al sector que ha vingut demostrant el consistori des de les primeres mobilitzacions de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador. En aquest sentit, Benlloch i Sancho han animat a la ciutadania a participar en la manifestació convocada dilluns que ve, a partir de les 20.00 hores, des de la plaça de Sant Pasqual fins a la plaça Major, on es llegirà un manifest.

“En aquesta ocasió, tal com es va acordar en el Consell Agrari, volem que la societat s’implique de manera més activa i, per això, seran diferents associacions locals les que llegiran el manifest de suport al sector citrícola”, conclou el regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic.

Últimas noticias

Contenido relacionado