Visitelche i el Patronat Costa Blanca col·laboren en un vídeo que promociona el turisme ornitològic

L'Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx és la promotora d'aquesta idea turística que donen a conéixer les espècies d'aus que es concentren en els aiguamolls del sud de la província d'Alacant

639

El Centre de Congressos d’Elx ha presentat aquest matí el vídeo “El Fondo, Paradís Ornitològic” promogut per l‘Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx (ADR) en col·laboració amb Visitelche i el Patronat Costa Blanca. El vídeo de quasi dotze minuts és una mil·lèsima part d’un material de dues-centes hores, que ha estat realitzat pel director Arturo Vilar Rivas, al que ha dedicat set anys de la seua vida a l’estudi de les espècies d’aus que nien en els paratges naturals del Fondo d’Elx, les Salines i la Mata de Torrevella. El material audiovisual complet es pot trobar en dues versions, en castellà i angles, i també hi ha micro vídeos on es podrà veure a les diferents espècies que nien en aquests paratges.

“El Fondo, les Salines i la Mata representen un turisme sostenible, que aprofita el paisatge i els recursos que hi ha, que són dels més valuosos de la Comunitat Valenciana quant a espècies d’aus”, ha assenyalat la directora d’ARD, Marga Guilló. El turista ornitològic o en la seua versió anglesa els birding, són turistes que es confeccionen uns llistats d’ocells i segons els van veient, els ratllen de la seua llista, es poden tirar de dues a tres dies observant espècies d’aus i gaudint del paisatge. Guilló destaca que aquest tipus de turista és el que es busca pel respectuós que sol ser amb el mitjà natural, que no sols contempla espècies d’aus sinó també, passeja per les assarbs i els seus entorns.

Ornitològic Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

La regidora de Turisme, Mireia Mollá, ha assenyalat que aquest turisme “significa valorar alguna cosa que tenim i que en aquest món hem de conéixer, des d’aquells interessats per aquest turisme, però també, dins de casa, fent pedagogia als nostres xiquets i xiquetes, conéixer el gran valor que tenim. El Parc Natural del Fondo té una de les espècies més amenaçades del món, però a més, es dóna la circumstància en els entorns de parcs naturals d’Europa que no hi ha tanta concentració d’espècies singulars com al Fondo”.

En referència a les espècies amenaçades al territori del parc del Fondo i que es troben en perill d’extinció, les més destacades serien la Malvasia cap blanc (Oxyura leucocephala) i la Rosseta (Marmaronetta angustirostris), encara que no són les úniques, ja que, existeixen algunes aus migratòries que vénen niar o que passen de camí que estarien en aquesta llista en perill d’extinció.

“L’audiovisual és la punta de l’iceberg d’un treball de diversos anys”, ha comentat el director del Patronat Costa Blanca, José Francisco Mancebo que ha continuat explicant que “portem una línia en els últims quatre o cinc anys que consisteix a diversificar el màxim possible la presentació de la nostra oferta turística, dins d’aquesta segmentació un dels aspectes més importants té a veure amb el patrimoni mediambiental i el patrimoni cultural, jo coincidisc, que ha d’haver-hi una dialèctica entre la sostenibilitat i el que estem ensenyant, moltes vegades, parlem de turisme responsable i hem de pensar en la responsabilitat dels turistes a l’hora d’acudir a aquest tipus d’entorns, però d’altra banda, està demostrat que el turisme ajuda al desenvolupament local, aquesta lectura ho han sabut fer tant ADR com el mateix Ajuntament d’Elx”.

El vídeo promocional serà difós en fires de turisme i les especialitzades en ornitologia, divulgació que també ajudarà l’Agència Valenciana de Turisme, així ho ha explicat la tècnica d’aquesta agència, Rosa Molins, satisfeta pel resultat d’aquest plantejament audiovisual. El vídeo és una acció que contribueix al projecte col·lectiu del municipi il·licità per poder aconseguir ser la Capital Verda Europea en 2030, ha declarat Mollá postil·lant que el dia 1 de desembre se celebrarà el trenta aniversari del Parc Natural del Fondo i que es realitzaran diferents activitats que no ha volgut desvetllar.