El telèfon d’Emergències “1·1·2 Comunitat Valenciana” ha revisat els seus protocols perquè els operadors de sala posen en pràctica un procediment d’actuació que els permeta mantenir el contacte amb la persona que cride en casos especials que requerisquen una implicació més activa per a la seua resolució, segons ha informat el director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.
Ángel ha explicat que la revisió contínua dels protocols operatius del telèfon d’emergències s’ha materialitzat “en un canvi del rol de l’operador del 1·1·2 molt més proactiu, amb una major implicació en la resolució de l’emergència, i una col·laboració activa en determinats incidents especials per a una millor resolució”.
Per a l’aplicació d’aquest nou procediment s’ha engegat un pla d’acció amb la col·laboració de personal extern, és a dir, amb especialistes i organismes operatius integrats en “1·1·2 Comunitat Valenciana”, amb l’objectiu de revisar els protocols i impartir accions formatives específiques.
La revisió d’aquests protocols ha consistit en l’aplicació d’una major flexibilitat en la telefonada en substituir preguntes per fites d’informació; la realització d’un avís anticipat amb la primera informació bàsica a agències d’intervenció; i una major contenció en la telefonada en mantenir l’operador la comunicació amb la persona que crida en línia fins a l’arribada del primer recurs.
També, la revisió dels protocols ha consistit en la posada en pràctica d’unes pautes o consells per part de l’operador, consistents a preveure la seguretat d’altres persones, reduir l’ansietat mitjançant exercicis respiratoris, entre altres. A més, es va a intensificar la distribució de documents de suport i informació de suport a l’operador durant el desenvolupament de la telefonada.