jueves, 19 septiembre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’aigua torna a inundar el Tancat de la Ratlla en l’ Albufera

El pla de gestió d’aquest espai ha sigut elaborat pel seu/BirdLife en el marc d’un conveni de col·laboració entre aquesta ONG i la Generalitat Valenciana. L’objectiu és la recuperació de l’hàbitat d’inundació permanent i vegetació dispersa dominada per joncs, castanyola i gramínies aquàtiques herbàcies, un hàbitat localment conegut com a brosquil que en l’actualitat amb prou faenes té representació en l’àmbit del parc natural.

Actuacions concretes per a recuperar el brosquil

Els primers treballs es dirigeixen a millorar la capacitat de gestionar amb precisió els nivells d’inundació, mitjançant la reparació i reconstrucció de motes, la col·locació de comportes, creació d’anguileres i séquies per a controlar el flux d’aigua des del canal lateral a totes les parcel·les, i mantenir així un flux d’aigua o assecar cadascuna d’aquestes parcel·les de manera individual d’acord amb els objectius de gestió. Així mateix, un estudi topogràfic permetrà la creació de xicotets desnivells en les parcel·les per a la implantació de diferents espècies de plantes palustres i macroinvertebrats.

En 2018 s’establirà un sistema rotatori de gestió de les parcel·les i es realitzarà el seguiment de la qualitat de l’aigua i de les poblacions de macroinvertebrats, així com de l’ús de l’espai com a lloc de parada d’aus migratòries en els passos pre i post nupcials.

L’espai explica també amb parcel·les ocupades per vegetació palustre que donen continuïtat a l’orla de vegetació palustre de la llacuna de l’Albufera la gestió de la qual està destinada a la presència d’hàbitat adequat per a la cria d’aus palustres amenaçades, especialment per al bigotut, cercar-la unicolor i el carricerín real.

“Recuperar aquest hàbitat en parcel·les amb flux d’aigua durant tot l’any, sense dependre dels cicles de cultiu d’arròs i els períodes secs existents entre febrer i maig, i gestionar-ho com una reserva de macroinvertebrats aquàtics, permetrà al mateix temps recuperar hàbitats i espècies aquàtiques molt escasses en el Parc Natural, facilitant així també un refugi per a les aus dependents d’aquests”, ha aclarit Pablo Vera, tècnic de SEU/BirdLife a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, la directora del Parc Natural, Paloma Mateache, assegura que “aquesta gestió fomentarà l’interés per la conservació de la biodiversitat subaquàtica en la zona mentre la resta de l’arrossar es troba sec”.

L’Albufera de València

És la zona humida més important de la Comunitat Valenciana i una de les més importants d’Espanya i de tot el Mediterrani occidental. Pels hàbitats i espècies que alberga de manera regular, forma part de la Xarxa Natura 2000 i està declarada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC).

És fonamental per a la conservació de nombroses aus aquàtiques i alberga diversos endemismes vegetals. En aquesta època d’hivernada d’anàtids pot arribar a acollir més de 70.000 exemplars. Per tot açò, l’Albufera de València també forma part del llistat del Conveni de Ramsar, que reuneix als principals Aiguamolls d’Importància Internacional.

Últimas noticias

Contenido relacionado