Hi ha persones que en el transcurs de la seua vida i per les seues accions deixen empremta en els pobles, i u d’ells, que encara és recordat pels més majors, va ser el meu rebesavi (o tatarauelo) Justo Peiró, qui durant casi dos dècades va connectar els pobles del Marquesat amb l’estació de tren de Carlet, i anteriorment amb València amb un “cotxe de línia”. I enguany justament es compleixen el 150 anys del seu naixement.

Justo Peiró Gozalbes va nàixer el 10 d’agost de 1869 en Alberic, sent fill de Lorenzo i de Teresa. De germans tenia a Consuelo (qui es casaria en Catadau i en 1912 se n’aniria a Cuba), Pepe Ramon (qui se n’aniria a viure a Sabadell), Llorens i Francisco (qui viurien a València); Julia (que moriria molt joveneta) i Concha (que acabaria vivint en València). No se si la resta de germans tindrien el monyo roig, però en el seu cas, Justo si que el tenia.

La família vivia en Alberic en la plaça Major nº11 (hui plaça de la Constitució, front a l’actual ajuntament en el que ara és un jardinet), en casa de “s’auela” Maria Inés, una dona en molt de caràcter, de talant conservador i amb “poderio”. Ara bé, degut a que són pare era un “carliste” declarat i que allí en Alberic hi havia un grup de carlins dels més forts de la Ribera (encara que majoritàriament el poble era lliberal), durant la III Guerra Carlina van prendre part per candidat carlí don Carles de Borbó, front al govern d’Amadeu de Saboya i de la Iª República. I quan el general Pasqual Cucala va entrar en les seus tropes en Alberic en 1873, degut a que ells vivien en la plaça en un lloc principal es va quedar i allotjar allí en sa casa. Aquest fet junt als posteriors abusos i actes que van protagonitzar les tropes carlines en els dies que van estar allí va provocar que, en ser derrotats i haver de retirar-se els carlins, són pare estiguera marcat i inclús va haver de fugir i fingir haver mort per a salvar la seua vida. Curiosament “l’auelo” Lorenzo va fugir d’Alberic i pel camí que du el mateix nom va vindre a parar a Catadau, on estaria un temps fins que es van calmar les coses. No obstant això, encara que va tornar al seu poble junt a la família, al cap d’un temps va decidir abandonar per sempre Alberic ja que sembla que va tindre alguns revessos econòmics, estava “senyalat” i ja no estava a gust allí. Per això es traslladaren a viure a Catadau, adquirint i ampliant una caseta d’escaldar la pansa a les afores del poble, transformant-la en una espècie de xalet (que hui coneixem com el Xalet de “Gimeno” en l’Av. Santa Bàrbara).

Per aquest motiu, a d’ell no li agradava mai que parlaren de política davant d’ell (puix esta alterà a la seua família) i sempre dia que “la política era per als que es ficaven per a fer-se rics, i per als que no, no valia la pena que parlaren d’ella”.

 En 1891, després d’haver anat a servir i d’haver faltat són pare, Justo vivia en València, en el primer pis del c/ Guillem de Castro nº1 (just davant de Sant Agustí), junt a sa mare i la seua germana Concha. En eixos anys, degut a que la seua germana havia fet amistat a l’anar a comprar al mercat en una xica de Llombai anomenada Pepa Gil Ortiz, qui estava servint en València en casa dels amos dels magatzems “Rey don Jaime” (al costat de la plaça de l’Ajuntament), ell la va conèixer una vesprà que es trobà en elles. A d’ell li va agradar enseguida perquè era molt guapa i agradable i començà a preguntar-li per ella a la germana. Poc a poc començà a “coincidir” i a xarrar en ella, i amb ajuda de la seua germana (que va fer un poc de Celestina), es ficaren a festejar i finalment es casaren en Llombai el 25 d’abril de l’any 1895.

Ja casats, Justo i Pepa es traslladaren a viure a Burjassot on ell primer va treballar de carreter i posteriorment de moliner en el molí de la Sal. Allí naixerien els seu primer fill, al que anomenaren Justo (1896), i una xiqueta (que moriria albat). Però en 1899 de nou vingueren a Llombai, ficant-se a viure en el c/ del Pou en casa del seu sogre (Vicent “de Nevera”). I ací en el poble naixerien els seus altres fills: Rosario (la meua “bisauela” en 1899), dos xiquetes que moririen albats, Vicentet (1906) i Pepa (1909).

En l’any 1902 van comprar un camp en el Raval de Sant Roc i es van construir una casa per a viure, sent a partir d’eixe moment la “casa dels Justos” (que actualment és la de ma tia Carmen). I encara que van adquirir terres, com Justo havia tingut una bona educació i s’havia ensenyat a conduir, va comprar un “cotxe de línia” (hui diríem un autobús) que en aquell temps eren més estrets per baix i més amples de dalt, amb un radiador davant i rodes massisses, i funcionava en gasogeno. D’eixa forma, ell anava de Llombai a València per a dur a la gent del Marquesat a la capital (portant-los per Real, Montroi, Montserrat i Torrent). Junt a d’ell anava la seua dona, Pepa, cobrant i d’ordinària, es a dir, per a fer recaos i dur i portar encomandes per a la gent del poble des de la capital o viceversa. Funció que més tard farien els seus fills majors Justo i Rosario. Per contra, el seu fill Vicentet seguiria els seus passos com a xofer.

Com va adquirir altre cotxe de línia, curiosament entrà a treballar per a d’ell un xic de Llombai anomenat Jose Mª Viñuelas, encara que era mes conegut com “el Moreno”, i fruit d’aquesta fet es ficaria a parlar i a festejar sen la seua filla Rosario, casant-se en ella en 1920 i ficant-se a viure en companyia d’ells allí en el Raval.

Una cosa a ressaltar és que Justo i Pepa, a banda de formar un bon matrimoni que es volia, estaven molt agermanats i mantenien molt bona relació en els seus cunyats Vicent “de Bernabé” i Maria Gil (germana de Pepa), ajuntant-se sempre per festes, per a fer la porquejà, i inclús moltes nits sopaven junts allí en sa casa. A més a més, quan venia l’estiu, Pasqua o la temporà de les olives… anaven a l’Estepar, a la caseta dels “Bernabé” a “veranejar”, menjar-se la mona o plegar les olives.

En l’any 1922 va nàixer la seua primera neta, a la que anomenaren Rosario i a la qual ell va apadrinar. Després naixerien Pepica (m’auela, 1926, qui era el seu “ullet dret” i a la que carinyosament sempre li dia “Pequeña), Pepe (1929), Armando (1932), Justo i Carmen (1934), qui eren fills de la seua Rosario. També tindria un altre net anomenat Justo (1926), i un xiquet que moriria albat, fills del seu fill Justo.

En l’any 1926 es van cremar els dos cotxes de línia que tenia (no se sap si per accident, descuit o intencionadament), i amb esta desgràcia la família es va quedar “sense res”. A l’assabentar-se del fet, la seua germana Concha li va donar diners per ajudar-los i que poguera tornar a començar de nou. Com a Justo li agradaven molt els cavalls i era prou emprenedor, va decidir comprar un cotxe de cavalls i una tartana, així com tres haques a les que va anomenar “Dora”, “Leona” i “Morena”. I així es va ficar a portar a la gent de Llombai, Catadau i Alfarp, bé en el cotxe de cavalls o bé en la tartana, fins a l’estació de Carlet per a poder tirar avant. D’eixa forma ell tenia una faena que li agradava, podia remuntar, i la gent del Marquesat estava conectada en el tren (a partir d’eixe moment qui cobriria les línies d’autobusos des d’ací a València seria una companyia anomenada “la Requenense”, que tancava en els baixos del que hui és la casa dels “Pintorets”, allí en la plaça Nova d’Alfarp, al costat del bar Xato. En eixa companyia treballaria el seu fill Vicentet i el seu gendre José com a xofers, i el seu fill Justo com a ordinari).

“L’auelo” Justo solia fer tres viatges a Carlet, dos de matí i un de vespra. Per al cotxe de cavalls aparellava a “Dora” i a “Morena” i en ell podia portar a 8 passatgers i a 1 o 2 davant en ell. Per contra, quan agafava la tartana solia portar en ella a “Leona”; allí cabien 6 passatgers i havien de pujar per darrere per tres escalonets Precisament, una descripció que ha arribat hui en dia d’aquest fet i de la importància de “l’auelo” Justo per al Marquesat durant la dècada dels 30 i els primers anys de Postguerra, davant la falta de transports (arreplegada en l’obra “Introducción a la Historia de Catadau (1990)), diu així:

El tío Justo de Llombai se proveyó de una diligencia, igualita que las que vemos en las películas del lejano oeste americano. El carruaje era muy ligero, con dos ruedas pequeñas en la parte delantera y otras dos mucho mayores en la parte central y trasera. Tenía un techo de madera, como todo los demás, con una pequeña baca en donde se apiñaba todo un mundo de pequeños cachivaches que los viajeros adquirían en Valencia. La diligencia hacía tres viajes diarios a Carlet llevando en su interior a ocho pasajeros […] El vehículo estaba tirado por dos ágiles caballos y, salvo la costezuela de la Cava, realizaba el trayecto hasta Carlet en un trote sin invertir más de media hora en realizar el recorrido. Salía de Llombai con algún pasajero y paraba en la plaza [de Catadau] donde se hallaba la llamada fuente principal para recoger a los viajeros de Catadau y de Alfarp. Ni tormentas, ni huracanes, ni frio ni calor amedrentaban al tío Justo ni a sus briosos corceles […] Cuando los labradores trazaban con el arado rectas hendiduras en la tierra de las viñas, algarrobos u olivos cercanos a la carretera y ponían toda su atención en partir el suelo con surcos paralelos, les sacaba de su ensimismamiento el traqueteo del carruaje, algún sonoro relincho o un ¡Arre Morena! ¡Arre, Leona! Que con las alas de una potente voz volaba sobre las caballerías. En el interior de la diligencia los pasajeros hablaban, como hoy, de política, de deportes, o comentaban las noticias más frescas del diario […] mientras que algunos, a causa del madrugón, dormitaban acunados dulcemente en el rítmico balanceo del carruaje. Todos confiaban en la puntualidad de la diligencia del tío Justo, pues siempre llegaba con tiempo suficiente a la estación de Carlet. Pocas veces la diligencia cruzaba con algún automóvil durante el trayecto; sólo carros de labradores cargados con sus aperos de labranza, estiércol, leña o cosechas, según la hora o la temporada. La diligencia, madrugadora, actuaba de despertador, pues el seco tamborileo de las herraduras sobre el piso de las calles sacudía el sueño de muchos vecinos a los que les impedía se les pegasen las sábanas. Muchos años estuvo la diligencia haciendo su recorrido habitual, recortando su silueta el paisaje […] pero nadie nos arrancará del recuerdo aquella entrañable estampa de la diligencia del tío Justo”.

Un dels colps mes forts que patiria “lauelo” Justo seria el 10 de novembre de l’any 1929 amb la mort de la seua dona, qui va morir de repent, després de dinar, amb 57 anys d’edat. Des d’eixe moment i fins el final va vestir sempre de negre, bé en brusa o bé en camisa i jupetí; faixa, pantaló i espardenyes negres, sent sols la cadena del seu rellotge de butxaca l’única nota de color, així com una gavardina que solia ficar-se en hivern. I a banda d’haver de viure la Guerra Civil, altre colp dur que rebria seria la mort del seu fill Vicentet, qui caigué malalt i va faltar a punt de casar-se, el dia 4 d’abril de 1938 als 31 anys.

“L’auelo” Justo tenia un gos que li dien “Listo”, ja que era un gos molt sabut. A vegades li ficava els diners en un paperet, el gos els agarrava en la boca i anava i li portava el tabaco. A més a més, com en aquella època en el poble no venien premsa i ell anava en el cotxe, alguns homes li encomanaven el diari, i quan els portava enseguida li´ls donava a “Listo i li dia: -“Ves i dus-li el diari al tio fulano, al tio sotano i al tio vengano”. – i l’animalet anava i els repartia la premsa.

Com en aquells anys no n’hi havia aigua potable per a llavar en el poble, en ocasions, si hi havia sequera, “l’auelo” Justo anava a dur a les dones a l’assut de Llombai perquè pogueren llavar la roba. A més a més, a vegades també portava a gent del poble a València a vore el teatre. Ell veia la funció i després, arreplegava als passatgers i tots junts tornaven al poble en la tartana o el cotxe de cavalls. I a inicis dels anys 40, com ell tenia dolor en el braç esquerre i no podia pujar be l’equipatge, la majoria de voltes s’emportava a la seua neta Pepica perquè l’ajudara, cobrara i l’acompanyara… i en arribar a casa li donava un “xavo”.

Quan anava en la tartana pel poble tots els xiquets eixien corrents i anaven d’arrere d’ell cridant: – Peguemos una volteta tio Justo!! – I pujaven a l’estribo de darrere. “L’auelo” Justo sense parlar pillava “l’assot” llarg i el soltava espaiet cap arrere i aleshores tots els xiquets se’n anaven fugint i corrents.

I una característica seua era, que encara que anava en cavalls, mai va dir una paraula malsonant, al contrari que la majoria de carreters o “arrieros”, sent una persona molt educà i seria. En una ocasió va haver d’anar a Benifaió a per un predicador per a dur-lo al poble (abans que construïren el pont d’Alfarp), i al tornar i creaur el riu, com havia plogut i venia un poc més crescut, el carro es va quedar parat al mig i ell començà a cridar: -Déu Poderós!!! -mentre en “l’assot” els marcava a les haques que es mogueren i ixqueren de l’aigua, i el predicador, pensant-se que no dia paraules malsonants perquè estava ell davant, com tenia por que l’aigua els arrastra li va dir: –Parle-los en la seua llengua, no patisca, però que ens traguen d’ací!! – i es que no coneixia el talant de Justo.

I quan s’emportava als seus nets a llaurar els camps, sempre els ensenyava, els manava la faena i els donava bons consells… al temps que els dia que havien de tindre educació.

Altra cosa que cal ressenyar es que antigament, quan els joves es ficaven a festejar, els sogres solien regalar-los a les nores el rellotge. Com en eixe temps moltes no sabien ni llegir ni escriure, ni sabien l’hora, casi totes les xiques fadrines del poble anaven al Raval a sa casa perquè ell els ensenyara l’hora en el seu rellotge de paret (que a dia de hui conserve jo).

Ell tenia amistat en D. José Borràs, el metge d’Alfarp, però sobretot en el seu fill Pepito, qui era el metge de casa. Molts dies quan este venia a vore’l se sentaven a la vora del fumeral, es fumaven un parell o tres cigarros i es quedaven satisfets. I es que a “l’auelo” Justo li agradava molt fumar.

Altra amistat que tenia era en el tio “Xexa”, en qui anava a vore el cine i el teatre a sovint. El més curiós es que sempre se sentaven a primera fila, a vora pasillo, però cada u a una part i no un al costat de l’altre com seria lògic. I açò venia perquè en una ocasió anaren a vore a Raquel Meller (una famosa cantant i cupletista), i esta baixà cantant i “s’asentà” al braç de “l’auelo” Justo. El tio “Xexa”, indignat, va dir que a partir d’eixe dia els dos se sentarien igual… I d’ahí començaren el costum de sentar-se a la vora, però cada ú a una part, i la mantingueren fins el final!!

També quan veia com tocaven per telèfon dia: –Xe mira!! Sentir parlar per un filet des de “la fi del mon”!! No, si encara aplegarà el dia en que voran als que parlen pel telefono!! (i a dia de hui el vaticini de “l’auelo” ja s’ha acomplit).

Per Nadal anava tota la família al Raval ja que allí es on estava “l’auelo”. Quan venia l’hora de les felicitacions “l’auelo” Justo s’alçava i es ficava dret a un costat; enseguida el seu fill Justo el besava i es ficava al costat, darrere la seua nora; a continuació el seu gendre José i la seua Rosario, enseguida la seua Pepa i tots els nets, en orde d’edat… i eixa era una de les tradicions de la família.

De nou la desgracia va caure en casa quan el seu gendre José (el meu “bisauelo”) va faltar en 1943 als 49 anys d’edat, cosa que va fer que ell continuara un poc més en la tartana per a tirar la casa avant i ajudar a la seua filla Rosario. Va dur gent fins l’any 1945 poc més o manco, puix ja era massa major per a anar de xofer. Per eixe motiu va vendre la seua “companyia” al tio Vicent “el Martellano”, de Catadau, qui va crear una línia d’autobusos de Catadau a Alzira a partir d’eixe moment.

En l’any 1944 vindria una alegria amb el naixement de la seua última neta, filla de la seua Pepa, a la que anomenaren Pepi. I com “l’auelo” solia estar a la vora del fumeral, sempre tenia a la xiqueta al braç contant-li coses.

“L’auelo” Justo content que era molt bona persona, tenia molt bon caràcter i era apreciat i volgut per molta gent… Va faltar el dia 19 de juny de l’any 1946, la vesprà del Corpus, als 76 anys d’edat. Està soterrat ací en Llombai en companyia de la seua dona, “l’auela” Pepa, i del seu fill Vicentet.

En definitiva, estes línies sols pretenen ser un homenatge a “l’auelo” Justo, al temps que és una forma de recordar-lo i compartir la seua història perquè les generacions més joves la coneguen i sàpiguen tot el que va fer… i el motiu pel qual els seus descendents són coneguts al poble com la família dels “Justos”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí