03:10 - jueves, 5 octubre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Diputació inverteix 345.000 euros en actuacions de manteniment en tres escoles de la comarca de La Costera

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han visitat les instal·lacions del CEIP Papa Calixt III de la localitat de Canals, un dels centres que ha estat beneficiari d’una línia d’ajuda pressupostària per valor de 85.000 euros en el marc del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, en el que participen de forma conjunta la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i els Ajuntaments, i que té per objecte realitzar actuacions de conservació i manteniment en centres d’Educació Infantil i Primària.

Maria Josep Amigó ha assegurat sentir-se «molt contenta al comprovar com aquestes inversions són rebudes amb tanta satisfacció per part dels responsables del centre educatiu com també per part de l’equip de govern municipal». La vicepresidenta ha recordat que «des de l’inici vàrem tenir molt clar la necessitat d’establir vies de col·laboració entre les distintes administracions per tal d’implementar polítiques que permeten millorar la qualitat de vida de les persones». En aquest sentit, ha explicat que a través d’aquest programa «la Diputació de València sufragarà actuacions de conservació i manteniment en un total de 44 centres d’educació infantil i primària pertanyents a nuclis poblacionals diferents i distribuïts entre les 14 comarques de València, tres dels quals es corresponen a La Costera –el CEIP Papa Calixt III de Canals, el CEIP Taquígraf Martí de Xàtiva i el CEIP La Sénia de l’Alcúdia de Crespins–, el que representa una inversió de 345.000 euros només en aquesta comarca. Un programa que tindrà continuïtat els propers exercicis i que beneficiarà els vora 14.000 alumnes matriculats en aquestes 44 escoles.

Pel que respecta a les comarques veïnes, la Vall d’Albaida rebrà una inversió de 260.000 euros destinada al CEIP Covalta d’Albaida i el CEIP Martínez Valls d’Ontinyent. La Safor percebrà en aquest primer Pla Municipal de Manteniment d’Escoles un total de 170.000 euros que aniran destinats a intervencions al CEIP Benipeixcar de Gandia i el CRA Riu Vernissa de Llocnou de Sant Jeroni. Mentre que en la comarca de la Ribera Alta s’invertirà un total de 625.000 euros en adequació i manteniment de quatre centres (el CEIP Joaquín Muñoz de Turís, el CEIP Blasco Ibáñez de Massalavés, el CEIP Santa Bàrbara de Benifaió i el CEIP García Lorca d’Alzira).

Maria Josep Amigó ha recordat que el CEIP Papa Calixt III va estar construït l’any 1935 «i des d’aleshores, com en tants altres centres educatius, s’ha invertit molt poc en el seu manteniment». Una circumstància que la vicepresidenta ha vinculat al fet que «per als anteriors governants l’educació pública no resultava prioritària; i en segon lloc, perquè els consistoris, a conseqüència del seu infrafinançament, no disposen dels recursos suficients per poder sufragar aquest tipus d’actuacions», ha assenyalat. La vicepresidenta ha recordat que la competència del manteniment dels col·legis d’infantil i primària «correspon als ajuntaments, però no sempre compten amb els recursos suficients per poder mantenir en òptimes condicions un parc d’escoles generalment envellit», ha indicat.

Per la seua part, el conseller Vicent Marzà ha ressaltat que les actuacions previstes al Pla Municipal de Manteniment d’Escoles «responen a un repartiment objectiu i transparent dels recursos, atenent a criteris estrictament tècnics i pensant amb la ciutadania». És per això, el responsable d’Educació de la Generalitat ha considerat «incomprensible que la Diputació de Castelló i la Diputació d’Alacant no desitgen adherir-se a aquest programa per tal de poder ajudar els seus municipis i els seus conciutadans». En aquest sentit,  Marzà ha agraït a la corporació provincial valenciana «el fet de prioritzar el benestar de les persones i, més en concret, dels estudiants perquè gaudisquen d’una educació de millor qualitat».

El conseller ha apuntat que aquest Pla Municipal de Manteniment d’Escoles «és necessari perquè durant 20 anys no s’han efectuat les inversions necessàries en infraestructures educatives ja existents», alhora que ha assegurat que permet abastar un triple objectiu: «fa possible que els Ajuntaments, escassos de recursos, no hagen de fer front a inversions necessàries que en molts casos no tenen possibilitat d’afrontar; permet que els i les alumnes puguen gaudir d’instal·lacions més dignes; i, finalment, s’aconsegueix millorar en eficiència energètica, sostenibilitat i respecte pel medi ambient».

En última instància, l’alcalde de Canals, Joan Carles Pérez, ha agraït la visita tant de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, com del conseller Vicent Marzà, i ha explicat que aquesta ha servit per traslladar-los «quina és la situació actual dels centres educatius a la nostra localitat, així com fer-los sabedors de les nostres deficiències en matèria educativa i formativa», ha assenyalat.

Inversió de 7 milions

La Diputació de València va decidir destinar en el pressupost de 2017 un total de set milions d’euros en ajudes directes als municipis per al manteniment dels col·legis. Per tal de determinar els centres beneficiaris d’aquestes inversions, s’ha comptat amb l’assessorament tècnic de la Conselleria d’Educació. En primer lloc, amb l’establiment de prioritats en el tipus d’actuacions –s’ha optat per la substitució i adequació de portes i finestres, ja que incideixen directament en una millora de l’eficiència energètica–, com també en la consideració de criteris d’equilibri territorial i poblacional; i posteriorment, a l’hora d’escollir centres de municipis de diversos trams de població; i també s’ha establert un màxim d’una ajuda per localitat.

Per tal de quantificar les intervencions, s’han considerat les necessitats de cada centre: nombre d’alumnes, nombre de línies, metres quadrats i número de portes i finestres a canviar. Amb aquestes dades s’ha calculat un coeficient que ha servit per establir quatre trams d’ajudes: 85.000 euros, 130.000 euros, 180.000 euros i 230.000 euros.

Últimas noticias

Lo más leído

Contenido relacionado