135é. aniversari de la major nevada caiguda sobre València.

Diverses han estat les nevades importants que ha patit (o gaudit, segons es mire) al llarg de la seua història el Cap i casal.

La que encara a molts valencians els ve al cap és la de l’onze de gener de 1960, de la que vaig fer esment en l’apunt anterior, per ser la més recent de les grans nevades que han caigut sobre València, i perquè el seu record està ben viu en la ment de moltes persones que encara estan entre nosaltres.

Però la més destacada de totes elles, almenys des que es tenen registres històrics fiables, va ser la ocorreguda hui fa exactament 135 anys, concretament els dies 15 i 17 de gener de 1885, en els quals es va arribar a mesurar la insòlita xifra de 25 centímetres de neu acumulada als carrers del centre de la ciutat, amb temperatures mínimes de fins a -7ºC.

El comunicat de l’Observatori meteorològic d’aquells dies resulta molt descriptiu: «Forta nevada des de l’una de la nit fins a les sis de la matinada. Lleugers flocs de neu de 8 a 10 del matí. Lleugeríssims flocs de 3 a 3.30 hores. 25 cm. de neu».

D’aquella nevada històrica ens ha quedat com a record diverses fotografies fetes molt probablement pel destacat fotògraf valencià Antonio Garcia Peris, sogre del pintor Joaquim Sorolla i un dels pioners de la fotografia a la ciutat. Aquestes fotografies es conserven al Museu Sorolla de Madrid.

L’excepcionalitat del fenòmen no va passar desapercebuda tampoc per a un antic reporter del diari Las Provincias, que en escriure sobre aquella fotografia i d’altres preses aquell mateix dia per Garcia Peris, assenyalava que «aquesta no és, aquesta no pot ser la ciutat del Túria, famosa pel seu clima primaveral».

En la capçalera de l’apunt podeu veure una d’aquestes fotografies. Va ser presa des de la desapareguda Davallada de Sant Francesc, i ens mostra la plaça del mateix nom, què actualment es la plaça de l‘Ajuntament.-la. A la seua part dreta se situaria l’actual edifici de l’Ajuntament, i a l’esquerra l’edifici de l’Ateneu. En primer pla podem veure els jardins del Convent de Sant Francesc, el qual s’hi observa darrere.

Ací podeu veure’n una altra, presa també a la plaça de Sant Francesc, prop de l’anterior. A l’esquerra es veu l’antic Convent de Sant Francesc, reconvertit en caserna militar arran de la Desamortització de Mendizabal l’any 1836. Hi adjunte també una fotografia amb indicacions publicada al diari Levante, per a què pugau identificar algunes de les fites arquitectòniques que hi apareixen:

 

Cal dir que aquest convent va ser construït sobre terrenys concedits pel mateix rei Jaume I el 1238 a dos monjos franciscans que el van acompanyar durant la presa de la ciutat als musulmans. El convent i els seus jardins van ser derruïts l’any 1891 per encetar la reforma urbanística que, amb els anys, ha donat lloc a l’actual plaça de l’Ajuntament.

En la següent fotografia de Garcia Peris, podeu veure la plaça de bous i la platja de vies del tren que anava a l’antiga Estació del Nord, llavors ubicada a l’actual plaça de l’Ajuntament:

 

La darrera d’aquesta col.lecció de fotografies correspon a una panoràmica de la ciutat, on es pot identificar al fons la torre campanar de Sant Valer, a Russafa:

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Seixanta anys de l’última gran nevada sobre València.

L'última gran nevada que va caure sobre València, hui fa just 60 anys.

Bon Nadal, Passejants!

Què gaudiu d'unes magnífiques festes nadalenques, amics!

València nevada, fotografies històriques.

Sembla mentida, però és veritat. A València en altres temps nevava, i no poca cosa. Gaudiu d'algunes fotografies històriques de la ciutat nevada, totes elles sorprenents i curioses...