El portal dels Serrans i l’església del Patriarca, esdevinguts refugi de les obres de El Prado.

En novembre de 1936 Madrid era una ciutat assetjada i sotmesa a constants bombardejos per part de l’exèrcit de Franco. El patrimoni cultural de la capital es trobava en risc de ser destruït per les bombes, de manera que el dia cinc d’aquell mes la direcció del Museu del Prado va rebre una ordre ministerial de la Direcció General de Belles Arts per a què procedira al trasllat de les seues obres mestres a València, ciutat en la que anava a instal.lar-se el Govern de la II República.

A partir d’aquell 5 de novembre es van realitzar vint expedicions per carretera de Madrid a València amb les millors obres del Museu del Prado (i d’altres museus), durant les quals es van traslladar tapissos, 391 pintures i 181 dibuixos.

La Junta Central, amb la col·laboració de la delegada de València, va disposar de dos dipòsits a la nostra ciutat que haurien de ser especialment condicionats per a la protecció, conservació i refugi d’aquestes valuoses obres.
Però, quins van ser aquests refugis?

El portal dels Serrans i el Col·legi del Patriarca, per les seues particularitats arquitectòniques, van ser les designades. Des de novembre de 1936 fins a abril de 1938, ambdós edificis van ser l’alberg i refugi temporal de les obres d’art evacuades del Museu del Prado.

En la fotografia de capçalera podeu veure una fotografia amb algunes de les obres del Prado exposades al claustre del Patriarca. I a continuació podeu veure’n una altra on s’observa una reparació dels tapissos del Prado realitzada en els seus dipòsits:

En aquest dibuix que hi adjunte a continuació es pot apreciar el reforçament especial del que van ser objecte les Torres dels Serrans per a poder albergar aquestes obres:

I en aquesta fotografia una instantània del reforçament de l’església del Patriarca per a poder protegir adientment les obres d’art del Prado:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...