22:10 - martes, 3 octubre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

Es redueixen les taxes universitàries

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que el Consell ha acordat amb les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana una reducció de les taxes als estudiants del 7% en el curs 2017-2018 i del 8% en el següent, la qual cosa sumarà un total del 15% en dos anys acadèmics. Ha explicat, a més, que aquesta mesura suposarà una inversió de 26,5 milions d’euros per part de l’Administració autonòmica en aquestes institucions per a compensar la disminució.

El cap del Consell ha realitzat aquest anunci durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després d’haver mantingut una reunió de treball amb els rectors de les universitats públiques valencianes, a la qual també han assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

La trobada ha servit per a abordar els acords contemplats en el Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià, un document elaborat per la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport que contempla cinc eixos d’actuació que s’aplicaran a partir del curs acadèmic 2017-2018.

Amb aquesta jornada de treball, s’ha culminat un procés conjunt entre les universitats públiques valencianes i la Generalitat, que, com ha ressaltat Puig, compagina la seua “complicada” situació econòmica “amb la voluntat política inequívoca que la gran prioritat és l’educació”.

Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià

Respecte al primer eix, les taxes universitàries, el president ha subratllat que la Generalitat inicia una baixada “progressiva” per a revertir l’augment dut a terme per l’anterior govern durant curs 2011-2012.

En concret, les taxes universitàries als estudiants es reduiran un 7% per al curs acadèmic 2017-2018, i un 8% més el pròxim curs. Per a compensar la disminució, la Generalitat realitzarà una inversió en les universitats públiques valencianes de 8,5 milions d’euros el primer any, i altres 18 el segon.

L’objectiu principal d’aquesta mesura és “aconseguir que cap alumne deixe d’estudiar en la universitat per raons econòmiques”, ha assegurat el cap del Consell, qui ha agregat que, en l’actualitat, “la Comunitat Valenciana se situa entre les comunitats autònomes que estan al capdavant quant a preus moderats en taxes i més beques universitàries”.

D’altra banda, el president ha avançat que el Govern valencià destinarà 12 milions d’euros a les beques salari, xifra que suposa doblegar la dotació pressupostària actual. Ha destacat en aquest sentit que aquesta modalitat específica d’ajuda, impulsada per la Generalitat, és única en l’Estat.

Sobre les beques universitàries, que són el centre del segon eix del Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià, Puig ha assenyalat que l’Administració autonòmica ja ha destinat 22,1 milions d’euros a aquest concepte en els pressupostos de 2017 “per a garantir que cap estudiant deixe d’accedir a la universitat o l’abandone per motius econòmics”.

En tercer lloc, el document consensuat amb els rectors de les universitats valencianes contempla augmentar el pressupost per a millorar les condicions laborals del personal universitari en 47 milions d’euros entre 2018 i 2019.
En 2017, el Consell ha destinat 8 milions d’euros per a aquest objectiu, reconeixent determinats complements retributius per a açò. A més, s’ha creat una taula negociadora amb la finalitat d’elaborar un conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques valencianes. “S’ha atés així una reivindicació històrica”, ha asseverat el president.

Com ha explicat, la mesura reconeix l’equiparació retributiva, en el conjunt de les universitats, dels complements docents i de recerca entre el professorat funcionari i el professorat laboral, a més de l’aplicació de la carrera professional del personal d’administració i serveis (PAS).

El quart eix del pla inclou l’aposta pel sistema de recerca universitari. Per a açò, la Generalitat dedicarà, entre infraestructures i personal de recerca, 52 milions d’euros en les universitats públiques valencianes, que se sumen als pressupostos que ja es van destinar en aqueix àmbit d’actuació.

Finalment, Puig ha avançat la creació d’una comissió d’experts per a abordar el finançament del sistema universitari valencià, element que suposa el cinqué punt que s’arreplega en el Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià. Aquest comité establirà els criteris de repartiment quant al finançament ordinari de les universitats durant 2018, per la qual cosa s’aplicaran a partir de 2019 i serà a partir de llavors quan la Generalitat fixarà els augments de finançament ordinari universitari.

“La voluntat del Govern valencià és donar-li un important impuls a les universitats públiques valencianes, que són institucions de gran qualitat i excel·lència”, ha resumit el cap del Consell.

Per la seua banda, el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha qualificat l’acord aconseguit amb els rectors de “pas avance” en la política universitària, ja que permet revertir les accions de l’anterior legislatura.

“Aquest acord posa als estudiants en el centre del sistema universitari públic valencià, que és el motor final pel qual tots treballem”, ha declarat Marzà, que, juntament amb el president, ha expressat el seu agraïment als representants de la comunitat universitària.

Balanç de l’increment pressupostari en les universitats

Durant la seua intervenció, Puig ha realitzat un balanç de la gestió del Consell en l’àmbit universitari des que va començar la legislatura a l’estiu de 2015, i ha incidit que s’han complit els compromisos contrets amb les institucions d’educació superior relatius “al deute històric i a l’aposta per una universitat pública, de qualitat i accessible als estudiants”.

En aqueix sentit, ha subratllat que en 2017 s’han consignat 163,3 milions d’euros per al finançament de les universitats públiques, enfront dels 36 milions de l’anterior Executiu en 2015.

Últimas noticias

Lo más leído

Contenido relacionado