lunes, 24 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El tradicional ball dels «bastonets d’Algemesí» arriba a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia presenta aquest dimarts vinent, a les 19.00 hores, i dintre del cicle En veu Alta a la Biblioteca el llibre «Els bastonets d’Algemesí» de Toni Bellón, Premi Bernat Capó en la seua 18a edició (2016). Un guardó de difusió de la cultura popular coorganitzat pel museu dependent de la Diputació de València i Edicions del Bullent, que pretén motivar la investigació i la divulgació de la cultura tradicional valenciana.

«Els bastonets d’Algemesí», de Toni Bellón, descriu el ball de bastons d’aquesta localitat de la comarca de la Ribera Alta des de les darreries del segle XIX fins al present, a través desl constants canvis que ha anat patint amb el pas del temps, segons el context social, polític i econòmic de cada època. Modificacions i innovacions en la indumentària, en els balls i en la música, en la composició interna de la colla i en el nombre de colles, en el gènere que hi ballava –atés que abans sols hi ballaven els homes, i des de 1980 també ho fan les dones– o en el significat del ball, entre altres aspectes.

Malgrat formar part de la festivitat de la Mare de Déu de la Salut –és una de les set danses que componen el seguici processional–, elevada a la categoria de Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2011, no s’havia fet fins al moment cap estudi envers els Bastonets.

Toni Bellón, nascut a Algemesí en 1984, és graduat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat d’Alacant (2015). Ha realitzat un Màster en Antropologia Social Pràctica en la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2016). Ha publicat diversos articles en revistes de geografia i ciències socials, com GeoGraphos o GeocritiQ. En 2016, a més d’haver guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, ha estat guanyador del I Certamen literari per a la Igualtat ‘Casa de la Dona’ d’Elx en la modalitat de narrativa en valencià, pel relat breu «La igualtat entre gèneres en la muixeranga d’Algemesí».

A més de l’autor Toni Bellón, en la presentació participaran el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, Nuria Sendra, directora d’Edicions del Bullent, i Juli Blasco, director del Museu de la Festa d’Algemesí.

Últimas noticias

Contenido relacionado